Dupa modelul sindicatelor, hop si preotii: Arhiepiscopia Tomisului a cumparat Pax TV

Biserica Ortodoxa Romana este decisa sa se implice in mass-media pentru ca mesajul sau sa nu mai ajunga distorsionat la credinciosi si la marele public.

Biserica a dat lovitura pe piata mediatica achizitionindu-si propriul post de televiziune. Astfel, Biserica Ortodoxa Romana a cumparat postul PAX, infiintat de celebrul Bela Karoly, antrenorul Nadiei Comaneci.

Datorita unor probleme financiare ivite in ultimul timp, patronul canalului se decisese sa-l vinda, iar Biserica nu a ezitat sa-l achizitioneze. Zvonurile de ultima ora il indicau drept viitor patron pe Aurelian Bondrea, seful Fundatiei “Romania de Miine” si al Universitatii “Spiru Haret”, care mai detine un post - TVRM.

In cele din urma, dupa indelungi negocieri, PAX a trecut sub obladuirea Bisericii.

Apar buletinele de stiri fara violenta

Cumpararea nu a fost insa directa, postul fiind achizitionat de Universitatea Crestina “Dimitrie Cantemir”, condusa de rectorul Momcilo Luburici, si Arhiepiscopia Tomisului, prin IPS Teodosie. “Nu am cumparat acest post pentru Arhiepiscopie, ci pentru intreaga Patriarhie Romana.

Nu am facut acest lucru de capul meu, ci dupa consultari cu Prea Fericitul Patriarh Teoctist care a fost permanent tinut la curent. Am oferit acest post de televiziune Patriarhiei Romane pentru a fi un mijloc real de comunicare cu credinciosii nostri. In zilele urmatoare vom semna o intelegere cu Patriarhia, careia i-am oferit acest post”, ne-a declarat IPS Teodosie.

Atit IPS Teodosie, cit si directorul de programe al postului PAX, Razvan Bucuroiu, ne-au confirmat ca grila se va modifica substantial, urmind ca postul sa aiba transmisiuni in direct si buletine de stiri pozitive, “o televiziune pentru sufletul romanesc, in care violenta si aspectele negative ale vietii cotidiene vor fi lasate deoparte”.

Cert este ca noua grila solicita o investitie financiara foarte importanta, din sursele noastre, numai pentru salarii, emisia propriu-zisa, satelit, chirie etc. cheltuielile ridicindu-se la peste 60.000 dolari.

Urmeaza aparitia unui cotidian

Desi Patriarhul Teoctist s-a aratat incintat de achizitionarea unei televiziuni, nu toti consilierii si ierarhii ortodocsi au fost la fel de bucurosi, din simplul motiv ca acest lucru a fost reusit de arhiepiscopul Tomisului. De 15 ani, Biserica incearca fara folos sa intre pe piata media, achizitionarea PAX fiind o lovitura in acest sens.

Mai multi ierarhi au reusit numai pe plan local infiintarea de posturi de radio religioase, publicatii eparhiale sau suplimente de religie in cotidienele regionale, iar gestul IPS Teodosie nu le-a cazut bine, mai ales ca acesta, pentru a evita comentariile bizantine, a oferit postul Patriarhiei.

Surse confidentiale ne-au informat ca in octombrie se pregateste lansarea unui saptaminal ortodox, care va deveni treptat cotidian. In acest fel, daca mai adaugam posturile religioase locale si celelalte frecvente obtinute, putem spune, fara a exagera, ca Biserica va avea la dispozitie un adevarat trust de presa.

Gestul nu este singular, Biserica Catolica, Biserica Greaca si cea Rusa avind in proprietate mai multe cotidiene si posturi de televiziune. Ramine de vazut cum va juca aceasta carte mediatica Biserica Ortodoxa.