Fostul sef al Oficiului de Combatere a Spalarii Banilor, acum consilier la guvern, nu a facut nici un control la banci

La sesizarea Bancii Nationale (BNR), Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB) a amendat doua banci romanesti cu capital strain cu sute de milioane de lei pentru ca nu au declarat operatiunile suspecte de spalare de bani, asa cum prevede legea. Dosarele au fost inaintate Parchetului pentru cercetari.

Un oficial al BNR, Mircea Cinteza, afirma ca acestea sint singurele controale ale ONPCSB, desi BNR a facut in ultimii ani zeci de sesizari de acest fel. Oficiul nu a efectuat insa nici un control cita vreme la conducerea lui s-a aflat Ioan Melinescu. Acestuia i-a expirat recent mandatul si a fost “retrogradat” consilier la Palatul Victoria.

Presedintele Oficiului de Combatere a Spalarii Banilor, Iulian Dragomir, ne-a spus ca, in primul caz, amenda a fost de 200 de milioane de lei, iar in al doilea - de 600 de milioane de lei. Cercetarile continua la filialele teritoriale ale marii banci cu capital strain. “Am constatat ca mai multe filiale nu au anuntat cind sint operatiuni suspecte.

Bancile amendate nu s-au conformat obligatiilor impuse de lege”, ne-a spus Iulian Dragomir.

Seful Supravegherii BNR, Nicolae Cinteza, spune ca BNR a raportat zeci de cazuri de operatiuni de peste 10.000 de euro in care existau suspiciuni de spalare de bani, dar controalele facute de noul sef al Oficiului sint primele din acest domeniu.

“In astfel de cazuri, de obicei e vorba de valuta care se scoate din tara sau de bani plimbati prin foarte multe conturi fara sa existe o motivatie comerciala”, afirma Nicolae Cinteza. Oficialul BNR atrage atentia ca “e posibil ca si alte banci sa fie sanctionate pentru neraportarea tranzactiilor suspecte” si afirma ca vor continua controalele.

“Retrogradare” la Palatul Victoria

Seful cancelariei primului-ministru, Alin Teodorescu, ne-a spus ca Ioan Melinescu a ajuns la Palatul Victoria, dupa ce i-a expirat mandatul la Oficiul de Combatere a Spalarii Banilor, “prin decizie a primului-ministru”. “Mandatul i s-a terminat in conditii bune, e un om cu experienta”, a explicat Alin Teodorescu.

In perioada mandatului lui Melinescu, activitatea Oficiului a fost criticata virulent de Parchet, de Banca Nationala - ai carei reprezentanti au acuzat Oficiul ca a permis transferuri de sute de milioane de euro, suspectate a fi operatiuni de spalare a banilor.

“Pentru o scapare, sa-i dau in cap?”

Fostul presedinte al Oficiului, Ioan Melinescu, acum consilier la Cancelaria primului-ministru, spune ca n-a controlat bancile fiindca atunci prioritatea erau verificarile la casele de schimb valutar. “Aici am facut peste o suta de controale. La banci... au fost citeva sesizari de la BNR, nu mai stiu cite, prin care aratau ca o banca a omis sa raporteze o operatiune (suspecta, de peste 10.

000 de euro - n.r.). Nu puteam sa o amendez ca a omis o operatiune, daca mi-a raportat alte sute. Pentru o scapare, sa-i dau in cap?”, afirma Melinescu. “Putea sa-i amendeze si BNR, de ce n-a facut-o si a raportat Oficiului?”, intreaba Melinescu, invocind faptul ca nu a dorit ca Oficiul sa aiba “relatii tensionate cu bancile”.

Tranzactiile imobiliare si sesizarile din presa, sub lupa

“Vom derula controale comune in piata de asigurari si cea de valori imobiliare, cu autoritatile de reglementare si supraveghere”, ne-a mai spus seful Oficiului, Iulian Dragomir. El afirma ca, pe linga protocoalele incheiate acum cu diferite institutii (vama, AVAS, politie, PNA) sau acordurile cu SIPA, DIE, SIE etc.

, vor urma discutii cu reprezentantii agentiilor imobiliare pentru a verifica si tranzactiile suspecte de spalare de bani din domeniul imobiliar. Intrebat daca se va autosesiza in cazul unor privatizari controversate, cum ar fi SNTR sau ARO, Iulian Dragomir spune ca se va autosesiza la toate semnalele care au fost in presa de cind a fost numit la cirma Oficiului, adica din ultimele doua luni.

Pina acum, noul sef al ONPCSB a facut 115 sesizari catre Parchetul General si sase catre PNA.