In minutul 5 era deja 2-0 pentru "tricolori". De acum insa vor urma meciuri adevarate!. "Tricolorii" s-au impus fortind doar cit era nevoie in fata unei echipe de pleziristi. Desi am cistigat usor, au aparut din nou ezitari in defensiva. Si daca asta se vede cu Andorra, atunci nu-i de bine.

Cernat si-a luat revansa pentru nerealizarile din meciurile cu Danemarca, Finlanda si Macedonia, inscriind rapid golul descatusarii dupa ce a driblat 4 adversari.

Primul meci in care incepe titular. Cernat era dator de la meciul cu Finlanda. Incercase ceva si la Craiova cu macedonenii, dar materialul uman andorrez a facilitat experimentul driblingului in cascada prin careul de 16 metri. Se face 1-0 inainte sa expire minutul de gratie al gazdelor pentru care fotbalul pare o ocupatie stinjenitoare si totodata greu de patruns.

Cum ar fi claviatura pianului pentru un lucrator la carierele de piatra. Dupa inca 5 minute, in care mingea fuge printre baietii antrenati, ha, ha, ha, de David Rodrigo, Pancu se distreaza si el cu apararea condusa, vorba vine, de Juli Fernandez si Toni Lima, apoi trimite usor peste portarul Koldo.

La 2-0 pentru noi, antrenorul adversarilor simte ca nu merge ceva in jocul echipei sale si apeleaza la o schimbare. Nu conteaza cu cine, a iesit tusea si a intrat junghiul. Urmarea logica a modificarii de registru tactic realizate de Rodrigo a fost ca noi am mai inscris un gol prin Marius Niculae.

Nu vedem foarte clar, fiindca toate actiunile se desfasoara la cealalta poarta fata de locul unde a fost instalata masa presei, nimic altceva decit niste scaune crapate si pline de praf undeva in vecinatatea peluzei inexistente.

La o faza neutra in suprafata de pedeapsa strajuita de Lobont, arbitrul neamt Knut Kircher dicteaza gresit penalty impotriva noastra, transformat de Marc Pujol, purtator clandestin al numelui echipierului de la Barcelona. Jocul se naclaieste in repriza secunda, pentru ca ne complicam in combinatii previzibile la mijlocul terenului.

Marius Niculae mai inscrie un gol si asigura relaxarea finalului de partida, iar Pancu scoate o executie spectaculoasa pentru 5-1. Victorie cu economie de mijloace si daca nu gresim la intensitate mult sub ce am vazut la antrenamentele dinaintea intilnirii oficiale.

"Tot meciul ne-au provocat, din nu ne-au scos. Nici nu l-am atins pe adversar la penalty. De altfel, a mai cazut o data in careu de linga mine si arbitrul i-a spus sa se ridice ca si asa l-a pacalit o data"

Adrian Iencsi

"Sint bucuros ca domnul Iordanescu a avut incredere in mine si m-a introdus in teren. Astept aceeasi incredere si pe viitor si promit sa dau tot ce pot pentru echipa nationala"

Marius Niculae

CONFERINTA DE PRESA

"Ne-am relaxat la 3-0"

Iordanescu a scuzat adversarii: "Erau obositi dupa deplasarea in Finlanda"

La conferinta de presa de dupa meci, Anghel Iordanescu a venit foarte relaxat. "Partida a fost la discretia noastra. Ne-am relaxat la 3-0, la jumatatea primei reprize, insa am luat din nou lucrurile in serios in partea a doua. Am presat iar cu folos", a spus selectionerul, care a adaugat ca "adversarii ne-au permis sa atacam mult, probabil ca erau obositi dupa deplasarea din Finlanda".

Intrebat despre impreciziile aparute in unele momente in aparare, Iordanescu a spus laconic: "Le-am observat si eu, dar prefer sa nu le comentez".

Tot selectionerul a dezvaluit ca echipa nationala a evoluat in tricourile albe la dorinta expresa a jucatorilor. "Ei au vrut sa jucam in aceasta culoare", a spus Puiu, care parea deranjat de hotarirea jucatorilor. De ce au decis asta? "Prefer sa ramina o problema de vestiare!", a raspuns Iordanescu misterios.

Dincolo, antrenorul Andorrei, David Rodrigo, s-a lansat intr-o serie de consideratii tactice, fara noima, tinind cont de scor. "Scorul e prea mare. Imi luasem masuri speciale pe centrul apararii", a fost auzit spunind selectionerul echipei gazda.

Golaverajul cu Andorra nu conteaza

Diferenta de scor inregistrata ieri in Andorra nu conteaza prea mult in economia grupei. In cazul in care Romania se claseaza pe locul 2 criteriul de departajare fata de locuri secunde din celelalte 7 grupe preliminarii il reprezinta rezultatele inregistrate impotriva echipelor de pe 1, 3, 4, 5 si 6.

Cum Andorra este principala favorita la ocuparea ultimei pozitii in grupa 1, a 7-a, scorurile contra micutei echipe din Pirinei nu vor fi luate in calcul.

Belo n-a fost cautat de Steaua

In tribunele stadionului Comunal s-a aflat si Miodrag Belodedici, care a stat linga conducerea FRF. Acesta a venit marti de la Valencia si va parasi Andorra astazi. Intrebat despre posibila sa venire la Steaua, fostul libero al "nationalei" a spus: "Daca ei fac o propunere si ma vor o sa vin. Deocamdata insa, nu m-a cautat nimeni!".

Fani fugiti de acasa

Echipa Romaniei a fost ieri incurajata din micuta tribuna a stadionului Comunal din Andorra La Vella de niste suporteri neobisnuiti. Doi pusti de 16-17 ani din Romania au afisat inaintea meciului un banner pe care scria "Honores Patria". Cei doi au plecat de acasa fara stirea parintilor, au ajuns in Andorra cu un autocar si s-au cazat la un hotel cu 12 dolari pe noapte.

"Am venit pina aici pentru ca stiam ca nu vor fi prezenti cei din galeriile lui Steaua si Dinamo", si-au explicat tinerii gestul lor teribilist.

Politia din Andorra infratita cu TVR

Cum TVR are exclusivitatea in ceea ce priveste imaginile din timpul meciurilor echipei nationale, oficialii federatiei din Andorra au tocmit citiva politisti la rugamintea conducerii FRF pentru a supraveghea ca reprezentantii celorlalte televiziuni din Romania prezenti la meci sa nu inregistreze faze de joc.

Fiecare cameraman a fost flancat de cite un reprezentant al fortelor de ordine si, de fiecare data cind incerca sa-si indrepte obiectivul spre gazon, era lovit peste mina de "cerberul" sau. Altfel, postul de comentator pentru Televiziunea Romana a fost instalat de organizatori pe pista de atletism, la circa 10 metri de gazon, in dreptul uneia dintre porti, cu soarele in fata.

CRISTIAN GEAMBASU si MIHAI STETCU

Gazeta sporturilor - 9 septembrie 2004

Distractie cu amatorii

Partida a capatat accente comice din minutul 5, cind romanii conduceau cu 2-0. A fost mai intii o actiune personala a lui Cernat, care a driblat patru adversari si l-a lobat pe Koldo (min. 1). L-a imitat capitanul Daniel Pancu, acesta finalizind lejer dupa o pasa primita de la Marius Niculae.

Atmosfera a devenit una de vacanta din minutul 16, atunci cind scorul a devenit 3-0: centrare Cernat, si Marius Niculae deviaza in plasa. Ritmul din primul sfert de ora n-a mai fost sustinut de ai nostri, care le-au permis andorranilor sa avanseze in terenul nostru si sa inscrie chiar un gol, dupa o greseala a lui Iencsi, care l-a faultat inutil in careu pe Toni Lima.

Penalty-ul a fost transformat de Pujol (28), pina la pauza gazdele avind inca o ocazie clara, in minutul 45¼2, cind Fernandez a sutat din unghi, si Lobont a respins in corner. Pina atunci mai ratase Neaga (37) din patru metri, insa atitudinea jucatorilor nostri era clar schimbata dupa primele 16 minute jucate intr-un ritm destul de intens.

Foarfeca lui Pancu

Partea a doua a meciului a fost tratata de tricolorii nostri cu aceeasi lejeritate din ultima jumatate de ora a primei reprize. Niculae a ratat si el din 3-4 metri, amatorii din Andorra au prins curaj si au jucat destul de mult in jumatatea noastra. Asta pina in minutul 70, cind Marius Niculae a profitat de eroarea lui Ildefons Lima si a marcat din mijlocul careului mare: 1-4.

A fost golul care i-a linistit definitiv pe andorrani, o echipa extrem de multumita ca a inscris un gol dupa o seceta de doi ani, chiar de ziua lor nationala. Golul superb al lui Pancu (83), sut din semifoarfeca, a mai contat doar la impresia artistica.

Baciul prezent in tribune

Fostul international Gica Popescu (foto, stinga sus) a fost prezent ieri in tribunele arenei “Comunal”. Impresarul a ajuns in Andorra in cursul zilei de ieri impreuna cu sotia sa, Luminita, dupa ce, in prealabil, cei doi au petrecut ziua de luni in Barcelona. La meci a asistat si Miodrag Belodedici, care a punctat: “Romania are sanse in confruntarile cu Cehia si Olanda.

Sper sa ne calificam. Cit despre oferta lui Gigi Becali de a veni la Steaua, el n-a mai sunat de atunci, asa ca nu stiu nimic”.

"Am sesizat unele probleme in sistemul nostru defensiv si le vom rezolva in interiorul echipei. Pina una-alta, a fost un test benefic in perspectiva dificilului meci din Cehia"

Anghel Iordanescu, antrenorul echipei nationale

30 de suporteri romani au venit la meci

Tricolorii au fost incurajati ieri de un grup de aproximativ 30 de suporteri romani. Cei mai multi au venit in capitala Andorra La Vella cu masina din Spania sau din Franta, restul facind parte din delegatia Romaniei. Fanii elevilor lui Iordanescu au afisat un imens steag tricolor si un banner pe care era inscriptionat mesajul: “1989-2004, eroii nu mor niciodata!”.

Dica si Danciu-gol au fost pedepsiti de general

Avind in vedere valoarea adversarului de ieri, era de asteptat ca Iordanescu sa inceapa meciul cu o formula putin schimbata fata de meciul cu Macedonia. A surprins totusi faptul ca Dica si Danciulescu au fost lasati pe banca de rezerve.

Surse federale au confirmat pentru ProSport faptul ca cei doi au fost pedepsiti de General, acesta fiind nemultumit de prestatiile acestora din partida de simbata trecuta, de la Craiova, cu macedonenii.

"A fost un antrenament util, iar andorranii ar trebui sa ne multumeasca pentru ca nu le-am dat prea multe goluri si astfel nu le-am stricat sarbatoarea nationala"

Daniel Pancu, capitanul echipei nationale

Alta victorie, acelasi gust

Cu punctele sintem in grafic, dar jocul tricolorilor a “scirtiit” si in Andorra, in special in defensiva. Partida de ieri n-a adus vreo surpriza de asezare, dar a confirmat ca Iordanescu nu stie exact pe cine sa se bazeze si ca e inconsecvent in deciziile sale.

Astfel, dupa ce a inceput titular cu Finlanda, iar cu Macedonia nici n-a fost pe foaia de joc, Gabriel Caramarin a reaparut in primul 11. La fel ca si Barcauan, perechea lui Iencsi, ieri, chiar daca Flavius Moldovan a avut o evolutie buna contra macedonenilor. A lipsit si Dica, Cernat fiind inlocuitorul sau, iar in atac au aparut Marius Niculae si Neaga.

Chiar daca n-ar fi trebuit sa se intimple asta, meciul cu Andorra da prilej de discutii pe marginea blocajului tactic din care tricolorii nu pot iesi. Sigur ca adversarul de ieri n-ar trebui sa conteze, dar s-a vazut cum noi n-am reusit nici o schimbare tactica eficienta, preferind aceleasi pase in lateral si aceeasi asteptare a unor solutii individuale.

Chiar si amatorii din Andorra ne-au citit repede putinele scheme, si apoi ne-au blocat, diferenta fiind facuta, din fericire pentru noi, de valoarea individuala superioara a romanilor.

Scandalul televiziunilor

Cu aproximativ o ora inaintea inceperii partidei, televiziunile romanesti prezente in Andorra au aflat cu stupoare ca nu au voie sa filmeze in interiorul arenei. Postului national, cel care a transmis partida in direct, nu i s-a dat voie sa foloseasca o camera mobila pe pista din jurul terenului, desi acest lucru era stipulat in contract.

Dupa ce gazdele au bruscat citiva operatori romani, lucrurile au fost lamurite la interventia comisarului FIFA, Otto Biedermann. Cum pe “Estadio Comunal” nu exista masa presei, comentatorii TVR au fost nevoiti sa transmita de pe pista de atletism, in timp ce in cabina radio nu exista telefon fix, ziaristii folosindu-si mobilele personale.

Altfel, partida a fost transmisa de televiziunea andorrana cu doar patru camere! dorin.chiotea@prosport.ro

florin.caramavrov@prosport.ro

ProSport - 9 septembrie 2004