Situatia copiilor care studiaza la scolile din autoproclamata Republica separatista Transnistria devine din ce in ce mai dramatica. Multi dintre ei au fost privati, anul acesta, de bucuriile inceputului de an scolar, care a avut loc la data de 1 septembrie, informeaza BBC, care a realizat un amplu reportaj in zona. Mai mult, cadrele didactice, parintii si cei aproximativ 4.

500 de copii carora nu li se mai da voie sa studieze in limba romana, au fost amenintati ca vor fi arestati in cazul "in care se va desfasura vreo ceremonie de deschidere". Acum, sub umbra nucilor aflati in curtea scolii numarul 19 din Tighina, un grup de copii invata si apoi recita cu voce scazuta si tremuratoare alfabetul.

La cativa metri mai incolo, parintii, impreuna cu ofiterii de politie din Republica Moldova ii pazesc cu atentie si, in acelasi timp, supravegheaza scoala. Pe latura cealalta a institutiei de invatamant mai opresc, din cand in cand, masini ale echipajelor de militie transnistrene. Dupa nici cinci minute, plictisiti parca de aceeasi priveliste, uniformele plimbatoare se hotarasc sa plece.

"Suntem aici sa aparam scoala. Multe persoane au venit si au incercat sa o inchida, dar am reusit sa le oprim. Pe de alta parte, ne-am saturat sa tot auzim ca noi suntem cei care gresim, ca autoritatile sunt cele care au dreptate si ca scolile functionau ilegal", a declarat unul dintre parinti. "Situatia este din ce in ce mai grava.

Este foarte important pentru copii sa poata studia in propria limba. Simtim amenintarea din toate partile. Parca pluteste in aer. Cu toate acestea, suntem hotarati sa luptam in continuare pentru a ne apara drepturile pe care le avem asupra limbii noastre.

Am fost foarte dezamagiti de faptul ca, la fel ca si la celelalte scoli din Moldova, sursele de apa, gaze si electricitate au fost intrerupte", a precizat Tamara Leunti, profesor la scoala amintita.

Hotel in liceul «Lucian Blaga»

Totodata, Ion Iovcev, directorul liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol, a declarat, ieri, ca "in cladirea in care activa, pana la 15 iulie, scoala numarul 20 din Tiraspol, actualul Liceu «Lucian Blaga», va fi un hotel".

Reamintim ca anterior, separatistii si-au motivat refuzul de a inregistra liceul din Tiraspol prin starea nesatisfacatoare a cladirii pentru desfasurarea procesului de invatamant. "I-am rugat pe parinti sa nu se grabeasca sa mearga la Chisinau pentru a protesta in Piata Marii Adunari Nationale, ci sa le permita oficialilor moldoveni sa rezolve ei problema.

O asemenea manifestatie trebuie sa fie bine gandita si bine organizata, iar ei ce vor face si unde vor merge? Cred ca problema poate fi rezolvata altfel, desi parintii isi fac griji. Ei incep a se gandi ca in curand copiii lor vor fi nevoiti sa mearga la alte scoli, si pentru ca scoli romanesti prin apropiere nu mai sunt, ei vor fi nevoiti sa plece de acasa", a mentionat Iovcev.

Potrivit lui Vasili Sova, ministrul reintegrarii, seful Misiunii OSCE in Moldova, William Hill, s-a intalnit, in cursul zilei de ieri, la Tiraspol, cu Grigori Maracuta, pretinsul presedinte al sovietului suprem, pentru a examina problema scolilor. "Alti reprezentanti OSCE au plecat la Rabnita si Tiraspol pentru a discuta cu directorii liceelor", a precizat Sova.

"Mediatorii i-au cerut o intrevedere lui Smirnov pentru a discuta despre problema scolilor insa, deocamdata, nu au primit nici un raspuns", a adaugat ministrul reintegrarii.

Istoria Romanilor, suprimata de comunisti

La randul sau, Valentin Beniuc, ministrul basarabean al educatiei, a precizat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca "de la 1 septembrie, a fost introdus, in alte 300 de scoli din Republica Moldova, in calitate de experiment, cursul de "Istorie integrata".

Potrivit oficialului, in prezent, cursul respectiv a fost introdus, in calitate de experiment, in 364 scoli, insa nu este exclus ca numarul institutiilor in care va fi studiat acest manual sa creasca. "Cursul de «istorie integrata» a fost introdus in scoli incepand cu anul 2003 si doar la solicitarea administratiilor institutiilor respective.

Sustin drept necesara punerea in circuitul national a cursului de «istorie integrata»", a declarat Beniuc. Anul de invatamant 2004-2005 este "ultimul an in care se introduce in scoli, in calitate de experiment, cursul de «Istorie integrata», dupa care, in functie de succesul experimentului, se va decide soarta de mai departe a acestuia".

Conform datelor furnizate de Ministerul Educatiei, in prezent, pe teritoriul Republicii Moldova functioneaza 119 scoli primare, 663 gimnazii, 396 scoli medii de cultura generala si 323 licee.

«Judecatorul», vizat de Procuratura

Tot in cursul zilei de ieri, autoritatile transnistrene continuau sa detina controlul asupra garii feroviare din Tighina si asupra depourilor, dupa ce, printr-o actiune in forta a militiei transnistrene, desfasurata luni, au fost alungate din birouri persoanele angajate de resortul de la Chisinau. Pe teritoriul si in preajma nodului feroviar au fost instalate cateva posturi armate.

Procuratura Generala a Republicii Moldova a declansat urmarirea penala in cazul ocuparii de catre militia transnistreana a nodului feroviar Tighina, precum si in cazul punerii sub arestul militiei transnistrene a cameramanului Dinu Mija, de la postul public de televiziune "Moldova 1".

Potrivit procurorului Iurie Gheras, reprezentant al Procuraturii Generale, institutia ii va expedia o nota de protest "judecatorului" autoproclamatei republici transnistrene, Viktor Rudenko, care a emis hotarari ilegale in cele doua cazuri. "Toate persoanele care au fost maltratate la statia feroviara vor fi audiate in cadrul proceselor penale.

Procuratura dispune de o caseta video, pe care politia a inregistrat evolutia evenimentelor la 6 septembrie. Toate actiunile militienilor erau conduse de seful militiei din Tighina, Krasnoselski. Mai tarziu, angajatii statiei au fost fortati sa paraseasca teritoriul ei.

In toate subdiviziunile nodului feroviar al statiei din Tighina, militia transnistreana a instalat posturi armate si, in prezent, subdiviziunile statiei sunt conduse de persoane necunosute", a declarat Gheras.