Televiziunea de stat rusa a transmis imagini video dramatice din interiorul scolii din orasul Beslan, situat in Osetia de Nord, in timpul asediului care a avut loc acolo saptamana trecuta, unde sute de copii si adulti au fost tinuti ostatici de o banda inarmata.

Postul de televiziune rus NTV, primul care a difuzat imaginile, dar care nu a precizat cum a intrat in posesia lor, a informat ca inregistrarea video de circa trei minute a fost realizata de membrii comandoului, in interiorul scolii din Beslan, in prima zi a luarii de ostatici, relateaza AFP.

Pentru scurt timp pot fi vazuti agresori foarte bine inarmati, purtand cagule si imbracati in negru, care se plimba printre ostaticii - adulti si copii - intinsi pe podea in sala de gimnastica, unii dintre ei avand mainile ridicate deasupra capului. O femeie imbracata in negru si cu fata acoperita este vazuta in pragul unei usi tinand un pistol.

Se pot observa cu usurinta pete de sange, precum si o dara mare in centrul salii, indicand probabil traseul pe care a fost tarat un cadavru.

Unii analisti insa se intreaba daca, cu adevarat, imaginile au fost inregistrate chiar de teroristi sau daca nu cumva "teroristii" care au organizat atentatul au fost agenti ai KGB-ului, care au filmat pentru ca apoi sa prezinte imaginile numai pentru a impresiona populatia, oamenii urmand sa sustina mai apoi un macel in Cecenia.

Dispozitive explozive, in prim-plan

Sunt vizibile, de asemenea, numeroase dispozitive explozive legate intre ele prin cabluri care traverseaza centrul salii de sport si ajung pana la panourile de baschet din partile laterale. Alti membri ai comandoului terorist sunt infatisati odihnindu-se pe o canapea, in timp ce unii amplaseaza bombele si dispozitivele explozibile.

"Deocamdata, nu aduceti copiii!", striga un barbat in limba rusa, iar altul continua sa conecteze cablurile. Cert este ca membrii comandoului au incercat sa atraga atentia asupra dispozitivelor explozibile plantate in toata scoala, din cate se pare inca din timpul vacantei de vara cand se realizau lucrari de renovare a institutiei de invatamant.

In inregistrare apare si un lansator de rachete, dar si un barbat cu piciorul pus pe un dispozitiv de detonare a bombelor.

Recompensa pentru Bassaiev si Mashadov

Serviciile Federale de Securitate din Rusia (FSB) au anuntat ca ofera o recompensa de zece milioane de dolari pentru orice informatie care va permite "neutralizarea" comandantului militar radical cecen Samil Bassaiev si a liderului separatist Aslan Mashadov, informeaza AFP.

Potrivit agentiilor de presa ruse, FSB va garanta anonimatul si securitatea persoanelor care vor oferi aceste informatii, punand la dispozitie un numar de telefon de la Moscova si trei numere in Cecenia.

Serviciul rus de securitate afirma ca Samil Bassaiev si Aslan Mashadov au organizat ani intregi acte de terorism pe teritoriul Federatiei Ruse, care ii acuza, de asta data, pe cei doi ca au organizat luarea de ostatici din Osetia de Nord.

A treia zi de inmormantari

Orasul Beslan s-a pregatit, ieri, pentru a treia zi de inmormantari. Cei mai multi isi ingroapa copiii. Aproximativ 200 de persoane sunt inca date disparute, iar rudele fac coada sa li se ia sange, astfel incat sa se faca teste care sa fie comparate cu ADN-ul cadavrelor ramase neidentificate. Potrivit oficialilor rusi, 107 cadavre au fost desfigurate complet in urma focului si a exploziilor.

Numerosi raniti se afla in continuare in spital, in stare destul de grava. Dintre cei 32 de teroristi, cati au fost anuntati oficial, 31 au fost ucisi; unul este capturat si, dupa cum s-a anuntat, da depozitii. Tot ieri, a fost anuntata arestarea a doua persoane banuite a avea legaturi cu detonarea in aer, in urma cu doua saptamani, a doua avioane de linie.

Ancheta, «show-politic»

In cadrul conferintei de presa sustinuta, ieri, la Moscova, pentru ziaristii straini acreditati in capitala rusa, presedintele Vladimir Putin a declarat ca "ancheta in cazul atentatului de la Beslan, Osetia de Nord, se va derula in conditii de stricta confidentialitate", transmite Radio Rossia.

"Nu voi avea nimic de obiectat daca Parlamentul rus va dori sa demareze o ancheta proprie", a afirmat Putin. Potrivit declaratiilor presedintelui Putin, aceasta ancheta s-ar putea transforma intr-un obisnuit show politic.

Raspunzand la intrebarile cotidianului "The Guardian", Putin a precizat ca toti cei care incearca sa recurga la posibilitatea unor negocieri cu liderii separatistilor ceceni sunt total lipsiti de constiinta.

De parca ar fi reclama la bere

Oricat de oribile ar fi scenele sangeroase si tragice, societatea este interesata sa stie si sa vada totul, pana la detaliile marunte. Acest lucru consolideaza o natiune si arata societatii in ce masura este profesionista puterea aleasa de ea si ii sugereaza daca nu ar fi util sa fie schimbata in viitor.

In acelasi timp, teroristii urmaresc aproape aceleasi scopuri: sa determine societatea sa urmareasca tot ce se intampla si prin aceasta sa zdruncine increderea populatiei in guvernul ei. Sa provoace dezorientare si instabilitate. "Ei aranjeaza un show sangeros dupa aceleasi manuale dupa care se filmeaza reclama la bere sau se regizeaza o campanie electorala".

Referindu-se tocmai la asemenea momente, autoritatile incearca sa explice "cetatenilor neconstiinciosi" ca, in realitate, nu este nevoie de activitatea presei acolo unde au loc crize, ca este daunatoare prestigiului puterii si aduce zapaceala in mintile oamenilor, se arata intr-un comentariu referitor la declaratiile lui Putin si publicat de Agentia "Rusia la zi".

Belkovski: «Rusia, lovitura de stat?»

Toate evenimentele din ultimele zile au confirmat teza potrivit careia asa-numita verticala a puterii este deosebit de slaba, practic efemera... Ea nu are ideologie si nu are ideea de a servi, de a sluji tarii si poporului. Cei mai multi dintre functionarii statului considera functia ocupata un avanpost pentru propria imbogatire.

De aceea, un functionar nu-si poate, din principiu, asuma nici un fel de raspundere. Iar in acest sens, nepedepsirea teroristilor confirma, o data in plus, ineficienta verticalei puterii in rezolvarea problemelor-cheie ale natiunii, in special a problemelor legate de securitatea cetatenilor. Pe perioada crizei din Beslan, nici un reprezentant al puterii nu a iesit in fata poporului.

Unde sunt detasamentele de politehnologi, de elefanti si maharajahi? Nu sunt! Politehnologii trebuie dati afara din structurile puterii. In locul lor trebuie sa vina politicieni capabili sa poarte un dialog cu oamenii, a declarat Stanislav Belkovski, directorul Centrului National de Strategie din Rusia.

Ana Maria Nitoi

Gardianul - 9 septembrie 2004

Autoritatile de la Moscova se folosesc din plin de atacul terorist devastator care a avut loc saptamana trecuta in Osetia de Nord. Astfel, in timp ce populatia Federatiei Ruse se afla inca in soc, Kremlinul a facut public ieri faptul ca isi modifica semnificativ strategia politica si militara externa.

Conducerea Armatei Rusiei a anuntat ca va adopta de acum incolo asa-numita strategie a "loviturilor preventive" si ca isi acorda dreptul sa loveasca in orice regiune a lumii unde Moscova considera ca se afla teroristi.

Practic, aceasta doctrina adoptata oficial ieri de Moscova ofera liderilor de la Kremlin acoperirea pentru a actiona militar, sub acoperirea eufemismului "combaterea terorismului", in toate locatiile unde Rusia are interese strategice, in special in zona granitelor fostului URSS.

De altfel, in primul sau discurs de dupa atentatul de la Beslan, presedintele Vladimir Putin anticipa aceasta nou doctrina, mentionand ca "in foarte scurt timp va fi elaborat un pachet de masuri de consolidare a unitatii tarii".

Aceasta noua strategie a Rusiei seamana izbitor cu cea anuntata de presedintele american George W. Bush in urma atentatelor de la 11 septembrie 2001 si inainte de invadarea Irakului.

Adoptarea oficiala acestei strategii de catre o Rusie unde democratia este fragila si care este condusa de autoritarul presedinte Vladimir Putin starneste insa mult mai multe temeri decat adoptarea aceleiasi doctrine a asa-numitelor "loviturilor preventive" in Statele Unite.

Rusia este pregatita sa atace bazele teroriste din orice regiune a lumii, a declarat ieri seful Statului Major General al Armatei Federatiei Ruse, generalul Iuri Baluievski, citat de agentiile internationale de presa.

"In ceea ce priveste atacurile preventive impotriva bazelor teroriste, vom face tot posibilul pentru a lichida taberele teroriste din toate regiunile lumii", a continuat conducatorul fortelor armete rusesti.

Cu jumatate de gura, generalul Iuri Baluievski a exclus utilizarea armelor nucleare rusesti in aceste operatiuni: Alegerea "mijloacelor de atac va fi determinata de situatia concreta din fiecare zona" a lumii; "acest lucru nu inseamna ca Rusia va promova operatiuni nucleare".

Seful Statului Major al Armatei Rusiei a facut aceste declaratii la finalul intalnirii pe care a avut-o la Moscova cu comandatul suprem al fortelor Aliantei Nord-Atlantice pentru Europa, generalul James Jones.

Generalul NATO s-a deplasat de urgenta la Kremlin pentru a discuta cu inaltii oficiali rusi modificarile in colaborarea dintre Alianta si Federatia Rusa necesare in urma atentatului din Osetia de Nord. Seful Statului Major General al Fortelor Armate al Federatiei Ruse a declarat ca NATO si Rusia trebuie sa-si intensifice colaborarea in domeniul luptei impotriva terorismului.

"In prezent, nu avem de-a face cu teroristi izolati, ci cu terorism la nivel international, si numai actiunile comune pot opri aceasta ciuma a secolului al XXI-lea", a subliniat seful Statului General rus, dupa convorbirile avute cu generalul american James Jones.

Iuri Baluevski a anuntat ca astazi va avea loc la Moscova reuniunea grupurilor de experti militari din Rusia si statele membre ale NATO pentru elaborarea planului de colaborare militara dintre Rusia si Alianta in anul 2005.

O amenintare la adresa Europei

Reprezentantul independentistilor ceceni in Europa de Vest, Ahmad Zakaev, a criticat imediat in termeni duri schimbarea de strategie a Rusiei. "Este o amenintare la adresa Europei", a apreciat Zakaev, citat de Reuters. "Acum, Rusia va incerca sa ii lichideze pe ceceni in Occident.

Nu exclud ca ce s-a intamplat in Qatar (unde serviciile speciale ruse l-au lichidat pe fostul presedintre cecen Zelimhan Yandarbiev, n.red.) sa se intample oriunde in Europa, a declarat emisarul cecen.

Precedentul american

Sub conducerea republicanului George W. Bush, Statele Unite au fost prima super-putere care a adoptat oficial doctrina asa-numitelor "lovituri preventive" in urma atentatelor anti-americane de la 11 septembrie 2001.

In anul 2002, presedintele american inainta Congresului documentul "Strategia Nationala de Securitate a Statelor Unite ale Americii", care prevedea necesitatea pentru securitatea SUA a actiunilor militare "preventive" si crearea unor "forte de lupta rapida", amandoua sub motivul combaterii terorismului.

Documentul prevedea ca SUA poate declansa actiuni militare "atunci cand este necesar", pentru prevenirea unui eventual atac la adresa tarii. "Date fiind scopurile statelor rebele si teroriste, Statele Unite nu se mai pot baza pe o pozitie de reactie, asa cum am facut in trecut (...). Nu le putem permite inamicilor nostri sa loveasca primii", scria George W.

Bush in "Strategia Nationala de Securitate" a Statelor Unite ale Americii. "Riscul de a ramane pasivi este mai mare si argumentul in favoarea actiunilor preventive pentru a ne apara este mai puternic, chiar daca exista incertitudini asupra momentului si locului atacurilor inamice", se mentiona in documentul emis de Casa Alba.

Pentru a contracara si impiedica "asemenea acte de ostilitate din partea adversarilor", America va actiona, "in caz de necesitate, in mod preventiv", preciza presedintele american.

Aproximativ un an mai tarziu, Statele Unite utilizau in premiera aceasta strategie devenita oficiala, declansand invazia Irakului.

Fara baze NATO in Romania!

Dupa intrevederea de ieri de la Moscova cu generalul rus Iuri Baluievski, generalul american James Jones a declarat, la randul lui, ca nici Statele Unite si nici NATO nu au nici un fel de planuri vizand desfasurarea de forte armate sau de baze pe teritoriul noilor state membre. "Am dezbatut astazi (ieri, n.red.) aceasta problema. Eu am incercat sa explic diferenta dintre realitate si fictiune.

Nu exista nici un fel de planuri, nici la NATO, nici la SUA, vizand desfasurarea de forte armate si baze militare spre Est", a spus oficialul NATO, citat de Rompres. "Pot sa confirm acest lucru atat in calitate de comandant suprem al fortelor aliate ale NATO, cat si in calitate de comandant al fortelor SUA in Europa", a insistat James Jones.

In ultima perioada au circulat o serie de informatii referitoare la existenta unor planuri de reamplasare a bazelor americane din Europa in conformitate cu noul context strategic de dupa destramarea URSS si dupa declansarea campaniei internationale impotriva terorismului.

George COMAN

Ziua - 9 septembrie 2004

Dezvaluire socanta a premierului Republicii Moldova, Vasile Tarlev: armele cu care au fost impuscati copiii de catre teroristii din Osetia de Nord au fost produse la uzinele din Transnistria.

LAVINIA TUDORAN, VITALIE CALUGAREANU - Chisinau

O informatie de-a dreptul terifianta a fost facuta publica zilele acestea de catre premierul moldovean, Vasile Tarlev. Demnitarul de la Chisinau sustine ca a aflat de la serviciile de informatii straine ca autorii luarii de ostatici din Beslan, Osetia de Nord, aveau arme produse in uzinele din Transnistria.

“In toate colturile fierbinti ale lumii sunt expediate armamente produse in Transnistria, de aceea cred eu ca si in acest caz dureros, comunitatea internationala va fi mai dura, mai hotarata. Prietenii nostri din Federatia Rusa ar trebui sa-si schimbe pozitia fata de separatistii din Transnistria“, a adaugat Tarlev, refuzand insa sa ofere detalii.

FABRICILE. Liderul separatist, Igor Smirnov, are cateva fabrici de armament bine puse la punct. Potrivit unor surse bine informate de la Chisinau, pe teritoriul controlat de clica lui Smirnov exista nu mai putin de sapte astfel de uzine. In raionul Bender (Tighina), fabrica Probor (n.r. - Aparat) produce rachete Grad si pistoale automat de tipul Makarov si TT.

In timpul conflictului de pe Nistru, din 1992, televiziunea rusa RTV a difuzat imagini de la Probor, in care angajatii uzinei asamblau pistoalele. O alta fabrica, Masinostroitelinii (n.r. - Uzina constructoare de masini), produce piese pentru automate Kalasnikov. In raionul Bender mai exista si uzina Avtoremontnii (n.r. - Autoreparatii).

La Tiraspol, functioneaza doua complexuri: Electromas, unde se fac pistoale de tip U-ZI, usor de ascuns pentru ca sunt foarte mici, si Zavod metalo-izdelii, care produce piese pentru diferite tipuri de pistoale automat. Smirnov mai controleaza doua uzine de armament, una in Dubasari, Mehaniceskii Zavod, care face automate Kalasnikov, si la Ribnita, Uzina Metalurgica.

Incepand cu anul 1989, aici a fost deschisa o linie de producere a lansatoarelor de rachete Vasiliok. Este singura uzina din tot spatiul ex-sovietic care produce astfel de lansatoare de rachete. In 2001, militarii rusi au descoperit la rebelii ceceni depozite uriase de rachete produse la Ribnita. Ramane de vazut care va fi replica Moscovei la dezvaluirile Chisinaului.

FILMUL GROAZEI. In Rusia, oamenii sunt in stare de soc dupa ce, marti seara, au urmarit imagini din interiorul scolii, filmate cu sange rece chiar de teroristi, in primele ore ale celor aproape trei zile dinaintea macelului de la Beslan. Filmul a fost difuzat de postul rus de televiziune NTV, al carui corespondent in Osetia de Nord a reusit sa faca rost de imaginile cutremuratoare.

Se poate vedea clar cum sunt inghesuiti in sala de sport a scolii sute de copii, obligati sa stea cu mainile la ceafa. Cei mici au fetele infricosate, sunt speriati de ceea ce li se intampla. Teroristii, imbracati in negru sau in haine de camuflaj, inarmati pana-n dinti, se plimba printre ostatici.

Intr-una dintre imagini, unul dintre ei asambleaza in mijlocul salii, in fata copiilor, ceea ce pare a fi un dispozitiv explozibil. Pe podea se observa o dara de sange, ca si cum cineva ranit sau ucis acolo ar fi fost tarat spre iesire. In cosurile de baschet ale salii sunt atarnate dispozitive explozibile.

Sunt imagini socante care insa nu au mai fost difuzate si ieri de postul NTV. Supravietuitorii masacrului de la Beslan recunosc cadrele si tremura la vazul lor. Ei cred ca filmul este un document foarte important care poate face lumina in ancheta. Si mai cred ca trebuie vazut de toata lumea.

SFAT

“In toate colturile fierbinti ale lumii sunt expediate armamente produse in Transnistria, de aceea cred eu ca si in acest caz dureros, comunitatea internationala va fi mai dura, mai hotarata. Prietenii nostri din Federatia Rusa ar trebui sa-si schimbe pozitia fata de separatistii din Transnistria“ - Vasile Tarlev, Premierul Republicii Moldova

DORINTA

“Toti trebuie sa vada cum a fost inauntrul scolii. Sa vada cum ne-au tratat nenorocitii de teroristi, sa vada cum a fost inauntru. Neaparat, sa fie difuzate in lumea intreaga, sa stie toti cum am fost tinuti acolo cu sutele, ce ni s-a intamplat“ - Supravietuitoare a macelului din Beslan

Rusii nu vor sa admita adevarul

ANA ILIE

La doar cateva zile dupa incheierea crizei ostaticilor din Scoala numarul 1 din Beslan, exista inca multe neclaritati atat in desfasurarea evenimentelor, dar si in ceea ce priveste numarul exact al ostaticilor, al teroristilor, al mortilor.

Expertii de la cotidianul britanic The Independent au pus cap la cap informatiile vehiculate mai bine de o saptamana, de multe ori de-a dreptul contradictorii.

CATI? Confuzia a inceput chiar cu numarul adevarat al ostaticilor prinsi pentru aproape trei zile in interiorul salii de sport a scolii, fara apa si mancare. Daca autoritatile anuntau, dupa intocmirea unei liste foarte serioase, ca in imobil se afla doar 354 de ostatici, la sfarsitul crizei s-a constatat ca era vorba despre 1.

181 de ostatici, printre care copii, bebelusi, parinti, bunici, profesori, personal administrativ si persoane care locuiau in apropiere.

CINE? Unele rapoarte speculeaza faptul ca autoritatile au ascuns populatiei adevarata cifra a sechestratilor, fapt care a infuriat si mai mult teroristii. Care teroristi, daca ar fi sa ne luam dupa informatiile date publicitatii de rusi, nu erau mai mult de 17-20, printre care si doua femei sinucigase.

Tot puterea de la Moscova a insistat ca jumatate din atentatori erau “mercenari arabi“, iar restul erau ceceni si ingusi, cu legaturi cu temuta retea Al-Qaeda. Dar dupa ce focurile de arma au incetat, rusii au numarat cel putin 32 de cadavre de teroristi, fara a-l socoti pe cel pe care l-au prins in viata.

Multi dintre teroristi participasera in incursiunile rebelilor ceceni in Ingusetia in luna iunie si, dintre liderii grupului, cel putin unul luptase in trecut alaturi de rebelul Basaev.

CUM? Lucrurile se complica si mai mult cand este vorba despre desfasurarea interventiei fortelor de securitate ruse in scoala ocupata de teroristi. Rusii sustin ca au fost fortati sa trimita trupele speciale in imobil dupa ce au auzit doua explozii, iar teroristii au deschis focul asupra unui grup de ostatici care incerca sa evadeze.

Pe de alta parte, pe o caseta video inregistrata de fortele speciale ruse cu cateva minute inainte sa se dezlantuie cosmarul, teroristii se cearta intre ei cum ar trebui sa procedeze: sa lupte pana la moarte sau sa paraseasca scoala.

A FOST SAU NU UN SUCCES? Desi presedintele Putin nu conteneste sa laude priceperea fortelor speciale ruse, un oficial rus a admis ca mai bine de 20 de luptatori rusi au fost pur si simplu secerati de gloante trase din tabara rusa.

Aslanbek Aslahanov, expertul Kremlinului pentru aceasta regiune, a recunoscut ca multi dintre mortii din trupele de elita au fost impuscati in spate, de catre localnicii care s-au implicat in operatiunea rusilor si au inceput sa traga in directia scolii fara sa discearna intre dusmani si prieteni.

10 milioane de dolari pe capul cecenilor

IRINA CRISTEA

Serviciul federal de securitate din Rusia (FSB) a anuntat ca orice informatie care va duce la neutralizarea liderilor ceceni Aslan Mashadov si Samil Basaev va fi recompensata cu suma de 10 milioane de dolari. Rusii isi intetesc, astfel, campania de urmarire a celor doi radicali banuiti ca s-au aflat in spatele luarii de ostatici de la Beslan.

Persoanele care detin informatii despre cei doi au la dispozitie cateva linii telefonice, atat in Rusia, cat si in Cecenia, plus garantia ca identitatea nu le va fi dezvaluita. In trecut, autoritatile ruse au mai scos la bataie un milion de dolari pentru informatii care ar duce la eliminarea lui Basaev. Se banuieste ca acesta s-ar afla in Cecenia, dar nu i s-a dat pana acum de urma.

TACTICA AMERICANA. Prin anuntarea unei recompense de 10 milioane de dolari, rusii recurg la o tactica tipic americana, intensificata dupa atacurile din 11 septembrie si dupa razboiul din Irak. Este o noua dovada ca Putin joaca, in cazul dramei de la scoala din Osetia, cartea terorismului international si nu pe cea a unei probleme oarecum interne a Rusiei.

El a subliniat acest lucru si la o intalnire cu jurnalistii straini, carora le-a explicat ca luarea de ostatici “nu are de-a face cu Cecenia cat cu terorismul international“. Presedintele rus a spus ca nu i se pare normal ca oamenii lui ben Laden sa fie numiti teroristi, iar “ucigasii de copii“ sa fie numiti rebeli.

Cat despre sfaturile expertilor occidentali care-l indemnau sa dialogheze cu separatistii ceceni, liderul de la Kremlin a propus, in stilul caracteristic: “De ce nu organizati o intrevedere cu ben Laden? De ce nu-l invitati la Bruxelles sau la Casa Alba ca sa stati de vorba, sa-l intrebati ce pretentii are si apoi sa-i dati tot ce-si doreste, numai ca sa va lase in pace?“.

In ajutorul unui oras sfarsit

ANCA ALDEA

La Beslan este saptamana inmormantarilor. Zilnic, zeci de sicrie cu trupuri albe de copii sunt duse la cimitirul proaspat sapat in Beslan. O saptamana neagra, plina de durere si lacrimi. Pentru supravietuitori – copii si adulti – comunitatea internationala s-a mobilizat, incepand sa trimita ajutoare umanitare si bani.

Ambasada SUA la Moscova a anuntat ca doua avioane americane urmeaza sa soseasca in Osetia de Nord cu cateva tone de medicamente si aparatura medicala. Si ambasada Canadei in Rusia a anuntat ca autoritatile de la Ottawa le vor trimite familiilor victimelor 100.000 de dolari.

Pe de alta parte, Federatia internationala a societatilor de Cruce Rosie a lansat un apel de colectare de fonduri pentru finantarea tratamentelor psihologice si fizice pentru 2.000 de persoane in urmatoarele 12 luni. Potrivit ultimelor estimari, 330 de copii, dintre care 55 in stare grava, se afla in continuare in trei spitale.

ACEEASI SOARTA. Nimeni insa si nimic nu ii vor face pe locuitorii Beslanului, supravietuitori sau rude ale victimelor, sa uite tragedia care a rapit orasului o generatie intreaga. Unii dintre ei se mai pot alina la gandul ca multi sustin ca ostaticii nu aveau sanse prea mari sa scape cu viata.

“Oricare ar fi fost varianta aleasa de fortele speciale ruse pentru rezolvarea crizei din Osetia de Nord, faptul ca teroristii au plantat in scoala o cantitate impresionanta de explozibili si s-au aratat extrem de hotarati sa-si duca la bun sfarsit misiunea i-ar fi impiedicat pe ostatici sa iasa vii din cladire“, este opinia lui Francis Tusa, specialist in terorism la Londra.

Jurnalul National - 9 septembrie 2004