Declaratia facuta saptamana trecuta de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, prin care s-a dat un puternic semnal pietei valutare, a inceput deja sa dea de gandit dealerilor.

Confruntata cu excesul de devize, care se poate amplifica de anul viitor, Banca Centrala nu va mai anunta procente anuale de apreciere a cursului in termeni reali, taxand astfel eventualele fluxuri speculative, care vor aparea dupa liberalizarea pietei monetare, incepand cu aprilie 2005.

Decizia va reduce posibilitatea de predictie a cursurilor de schimb si va produce fluctuatii insemnate ale acestora. Se va diminua, probabil, numarul acelora care vor incerca, asa cum au facut-o multi anul acesta, sa profite de stabilitatea cursului si de dobanzile ridicate.

La nivelul lunii iunie, piata romaneasca oferea dobanzi medii de circa 14% la depozitele atrase de la clienti, in timp ce in strainatate dobanzile pasive nu depasesc 3%, fie in euro sau dolari. Consecinta imediata a fost ca, in piata valutara, de la volume zilnice de tranzactionare interbancara cuprinse intre 150 si 600 de milioane de euro, s-a coborat la 120 milioane.

BNR a profitat si de cresterea cererii importatorilor, evolutie normala, avand in vedere ca s-a incheiat perioada concediilor, iar paritatea euro/dolar a avut fluctuatii destul de reduse.

Mentinerea unei cereri mai mari, evolutie normala pentru lunile de toamna, va fi dublata, probabil, de dorinta de amplificare a deprecierii leului, dupa ce in august moneda nationala a crescut fata de ambele componente ale cosului valutar, cu 0,6% comparativ cu cea americana si 0,2% fata de cea europeana.

Nu trebuie uitat ca bancile sunt tinute in frau de majorarea rezervelor obligatorii in valuta si de faptul ca BNR poate raspunde mult mai usor la tentatiile speculative dupa ce rezerva s-a a urcat la 10,47 miliarde de euro. In cele opt luni trecute din 2004, Banca Centrala a cumparat din piata valutara 2,26 miliarde de euro, doar in iulie si august fiind atrasa jumatate din aceasta suma.

Se are in vedere majorarea rezervei valutare pana la un nivel echivalent cu sase luni viitoare de importuri, fata de aproape patru luni in prezent. Costurile prin care s-a oprit aprecierea puternica a cursului (unele calcule indica un euro sub 35.000 lei) au fost deosebit de mari, BNR atragand de la bancile comerciale depozite in valoare de peste 91.000 de miliarde de lei.

Depreciere mai mare asteptata dupa alegeri

In septembrie si octombrie este de asteptat ca euro sa fluctueze, in continuare, in jurul pragului de 41.000 lei, la fel ca luna trecuta, cand a fost atins un maxim de 41.156 si un minim de 40.704 lei. O crestere mai sustinuta a cererii si a cumpararilor facute de BNR, la care ar trebui sa se adauge o evolutie pozitiva fata de dolar, ar putea impinge cursul catre 41.500 lei.

Operatorii de la Sibiu cred, insa, ca euro se va opri la finele lunii sub pragul de 41.300 lei. O depreciere mai mare este asteptata dupa perioada electorala. Atunci euro ar trebui sa recupereze o mare parte din terenul pierdut, estimandu-se o crestere de pana la 42.500 lei. Soarta dolarului este legata de evolutia paritatii sale fata de euro.

In cazul in care sirul de informatii venite din partea principalei economii mondiale va nemultumi investitorii, este posibil ca moneda americana sa se mentina sub pragul de 34.000 lei. O coborare a euro spre pragul de 1,19 dolari ar echivala cu o crestere a bancnotei verzi spre 34.500 lei, valoare estimata de investitorii din piata futures de la Sibiu la jumatatea lui iulie.

Avand in vedere ca euro continua sa fie privit ca un echivalent al francului elvetian, prin stabilitatea zonei euro, putem spune ca fluctuatiile sunt ale dolarului, care reprezinta, totusi, cea mai insemnata economie a lumii.

De altfel, decizia Bancii Centrale Europene de a mentine dobanda de referinta din eurozona la 2%, valoare stabilita in iunie 2003, nu a avut nici un fel de efect asupra paritatii. Pietele internationale vor fi foarte atente, in perioada urmatoare, la fluctuatiile pretului petrolului, avand in vedere ca de la inceputul anului acesta a urcat cu circa 49%, aproape de pragul de 50 dolari/baril.

Sa ne reamintim ca in urma cu doar cativa ani pretul barilului era de 10 dolari.