Norocul este pentru 88,9% dintre romani conditia necesara pentru a reusi din punct de vedere profesional, se arata intr-un studiu realizat de ISRA Center, in luna august, referitor la perceptia locului de munca a romanilor din mediul rural. Mai mult, credinta femeilor in „steaua lor norocoasa“ este mai puternica in comparatie cu cea a barbatilor.

In schimb, barbatii cred ca persoanele pe care le cunosc ii pot ajuta mai mult in ascensiunea profesionala. De asemenea, 88,8% dintre romani cred ca, pentru a ocupa un post bun, ai nevoie de perseverenta si de o calificare cat mai inalta, in timp ce pentru 88,6% dintre respondenti succesul in cariera este legat de relatii.

Potrivit studiului ISRA, numarul tinerilor cu varste cuprinse intre 25 si 29 de ani care au un loc de munca este de numai 75%, in timp ce ponderea romanilor cu varste intre 35 si 39 de ani angrenati in campul municii este de 87,3%.

In medie, 68% dintre persoanele din mediul urban cu varsta de 25-65 de ani au in prezent un loc de munca, 26,5% au avut un loc de munca, dar nu mai au, iar 2,8% nu au avut niciodata. 17% dintre respondentii apartinand categoriei de varsta 25-29 ani si 12% dintre cei cu varsta cuprinsa intre 30 si 34 ani au declarat ca, in prezent, nu au un loc de munca, dar in trecut au avut.

84,5% dintre cei care au in prezent un loc de munca sunt angajati cu carte de munca. Totusi, desi proportia respondentilor care lucreaza cu carte de munca se plaseaza peste pragul de 80% pentru aproape toate regiunile, studiul arata ca mare parte dintre respondenti refuza sa declare tipul de contract in baza caruia isi desfasoara activitatea.

Barbatii detin, in prezent, un loc de munca intr-o proportie mai mare decat femeile. La nivelul populatiei din mediul urban analizate, varsta medie de angajare este de 19,4 ani. Respondentii au declarat o varsta medie de incepere a muncii de 19,1 ani, semnificativ mai redusa decat cea indicata de femei, 19,6 ani.

In ceea ce priveste intentiile de a initia o afacere pe cont propriu, se pare ca mare parte a romanilor se multumesc cu statutul de angajat. Astfel, 45,5% dintre persoanele anchetate, cu varste cuprinse intre 25 si 65 de ani, au declarat faptul ca s-au gandit sa demareze o afacere pe cont propriu. Pe sexe, 49,4% dintre barbati si 42% dintre femei au ganduri de a deveni oameni de afaceri.

In schimb, dintre acestia, 53,3% nu au facut inca vreun demers pentru a deveni patroni. Totodata, doar 9,9% dintre cei care spera la o afacere a lor au reusit in demersul facut. Persoanele care si-au pus problema initierii unei afaceri, 57,8% dintre respondenti, sunt bucuresteni.

Potrivit studiului, persoanele cu un nivel educational mai ridicat au indicat intr-o proportie mai mare faptul ca s-au gandit sa inceapa o afacere pe cont propriu, comparativ cu celelalte categorii.

Spre exemplu, 62% dintre absolventii de invatamant postuniversitar doresc sa devina patroni, in timp, in randul absolventilor de facultate si de liceu, ponderea celor care si-au manifestat aceasta intentie este de 57,1%, respectiv 48,9%.

Nu in ultimul rand, numarul femeilor care vor sa fie patron si care au facut demersuri in acest sens este mai mic decat cel al barbatilor.