Geoana viseaza ca in viitorul PSD, daca va ramane la putere, va avea puteri mai mari decat viitorul presedinte PSD Ion Iliescu, din pozitia de premier al viitorului presedinte de republica Adrian Nastase.

„Eu voi avea un cuvant foarte greu de spus in partid“, declara, foarte nonsalant, intr-un interviu acordat Reuters, chiar in vreme ce il insoteste pe seful statului in vizita oficiala din capitala Albionului, si tocmai cand eram pe punctul de a crede ca Iliescu va fi cel mai puternic in partid.

Asta pentru ca si el tocmai declara, la Marius Tuca Show, ca, daca il va vota congresul partidului, accepta benevol sa-i redevina presedinte. „E deja foarte clar“, intareste ideea perechea lui Adrian Nastase din tandemul presedinte-premier.

Cu numai doua zile in urma, tot intr-un interviu, acordat de data aceasta Mediafax, invoca aceeasi idee. „Daca seful Guvernului nu este si seful partidului, atunci el trebuie sa aiba un rol influent si profilat in partidul in care este membru.

Trebuie sa aiba o pozitie care sa asigure relatia politica dintre Guvern si partid, pentru a asigura eficacitatea politica a guvernarii“, declara ministrul de Externe cu viitor de prim-ministru.

Logic vorbind, afirmatiile ar putea trada un oarecare scenariu de „predare“ a fraielor partidului de catre Nastase catre Geoana si nu catre Iliescu, care, in conditiile in care este vorba de un scenariu care se va materializa, ar putea sa se vada, incet-incet, tras pe linie moarta sau retras, eventual, intr-un fel de presedintie onorifica, adica lipsit de putere si de influenta.

Adica exact asa cum se suspecta ca ar planui Nastase, in incercarea de a-l scoate pe Iliescu din joc, si o data cu el pe toti apropiatii sai.

Dar, tot de la Londra, presedintele Iliescu spune: „Hop, stai asa!“. PSD a devenit in ultimii ani un apendice al Guvernului si staff-ului guvernamental, pierzandu-si astfel din identitate si din fizionomie, a apreciat acesta.

Un fel destul de direct de a spune „nu“ teoriei premierului-presedinte de partid Nastase, care spune ca „este benefic actului de guvernare ca presedintele partidului care castiga alegerile sa fie si prim-ministru“. „Eu cred ca partidul a pierdut din aceasta combinatie.

A fost un transfer de experienta, de practica din tarile vestice (si din Anglia, si din Franta, si din Germania), din tari in care prim-ministrul este figura politica cea mai importanta si in care presedintele sau curtea regala au un rol mult mai putin activ in viata politica“, a spus Ion Iliescu.

El este convins, ca dincolo de toate modelele care se pot invoca, in ceea ce priveste PSD acest lucru nu a fost o experienta fericita.

Iliescu aduce in disputa argumentul ca prin preocuparea celor mai importanti lideri ai partidului de guvernamant cu problemele curente ale Executivului, nu a mai existat contactul necesar cu oamenii din teritoriu si nu s-a mai realizat suficient de mult munca politica de partid necesara. Functie pe care, nu-i asa, ar putea-o deservi el, din pozitia de sef de partid.

Cu alte cuvinte, tehnicocratii cu tehnocratii, si partidul cu poporul. Ca o contradictie la afirmatiile lui Geoana, Iliescu mai spune ca situatia se va schimba, o data cu revenirea lui in fruntea PSD.