Ministerul Finantelor Publice negociaza in aceasta perioada cu Banca Mondiala acordarea unui imprumut in valoare de 50 de milioane de dolari care vizeaza cercetarea in domeniul agriculturii, reorganizarea consultantei agricole si a invatamantului agricol, a declarat, ieri, Valeriu Steriu, secretar de stat pe probleme de integrare.

„Intram in negocieri luna aceasta“, a declarat Steriu care a adaugat ca implementarea programului realizat cu banii Bancii Mondiale va demara incepand cu anul viitor.

Steriu sustine ca, in contextul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, taranii romani „nu cunosc foarte mult referitor la ce inseamna a fi competitiv“. De asemenea, potrivit lui Steriu, dupa liberalizarea circulatiei marfurilor, vor exista probleme referitor la capacitatea producatorilor romani din toate sectoarele industriei alimentare de a fi competitivi pe piata straina.

Nu in ultimul rand, integrarea Romaniei in structurile europene va crea si probleme sociale. Totusi, secretarul de stat pe probleme de integrare este de parere ca romanii din mediul rural „nu sunt chiar veniti de pe alta planeta si au invatat primii pasi pentru a accesa fondurile ce vor veni de la Comunitatea Europeana.

Pentru anul acesta, Agentia Nationala de Consultanta Agricola are la dispozitie aproximativ 35 de miliarde de lei pentru a realiza campanii de informarea a cetatenilor din mediul rural. De asemenea, numarul consilierilor ANCA este de aproximativ 50, acestia avand obligatia de a instrui la randul lor alte aproximativ 1000 de persoane.

Steriu sustine ca banii sunt prea putini, mai ales ca pana in 2007, ministerul va trebui sa creeze tot mai multe programe de consultanta agricultorilor. In ceea ce priveste eficienta programelor de consultanta ANCA, Steriu spune ca „au fost si povesti de succes dar si de bani nejustificati“.