Europa fotbalistica a avut o zi de miercuri zbuciumata. La patru zile dupa ce "bombele" au zguduit din temelii Batranul Continent, schimband ierarhiile in sportul rege, alte meciuri din preliminariile Cupei Mondiale din 2006 s-au incheiat cu rezultate neprevazute.

Cea mai mare surpriza s-a inregistrat in grupa a 7-a preliminara. Spania, reprezentativa celui mai bun campionat din lume, nu a putut sa infranga cerbicia Bosniei. La Zenica, ibericii s-au zbatut mult, dar nu pentru victorie, ci pentru un punct chinuit, pe care, in final, l-au si obtinut.

Mult prea putin pentru o echipa ce incearca de multi ani sa iasa din mediocritate si sa obtina, in sfarsit, un succes important intr-o competitie de anvergura.

Nici in grupa a 8-a nu a fost "liniste". Suedia, formatia cu doi antrenori principali si cativa jucatori de marca, in frunte cu Ibrahimovici, a trebuit sa se recunoasca invinsa, pe propriul teren, de o nationala a Croatiei aflata in plin proces de intinerire.

Srna si-a facut datoria, golul sau din 63’ fiind suficient pentru ca ex-iugoslavii sa plece de la Göteborg cu toate cele trei puncte. Cum si Serbia, in grupa a 7-a, si Macedonia, in grupa noastra, sunt puse, anul acesta, pe fapte mari, se poate spune ca reprezentantele fostei Iugoslavii vor avea un cuvant greu de spus in actualele preliminarii.

Bineinteles, in aceeasi "oala" trebuie bagata si Slovenia. Trupa care a indoliat Romania, in noiembrie 2001, a scos o remiza alba la Glasgow, in fata unei Scotii ce-si contesta tot mai mult selectionerul. Mai mult, slavii se pot declara nemultumiti de rezultatul final, ei irosind trei ocazii monumentale in repriza secunda. Totusi, slovenii au in grupa un adversar de calibru: Italia.

Elevii lui Marcelo Lippi

s-au chinuit, la Chisinau, cu Moldova, dar lucru important, au luat cele trei puncte puse in joc. In schimb, Norvegia nu mai pare sa sperie pe nimeni. Dupa infrangerea din Peninsula in urma cu patru zile, bielorusul Kutuzov a intors cutitul in "rana" nordicilor, egaland si distrugand, in mare masura, visul de marire al "vikingilor".

O contributie la aceasta remiza a avut si stelistul Vasili Hamutovski, titular in meciul de la Oslo.

O lupta pe viata si pe moarte pare a se da in grupa a 2-a. Daca "razboiul" greco-turc s-a terminat cu un "armistitiu" ce nu a multumit nici una dintre parti, ex-sovieticii continua cu succes "asaltul", acumuland alte puncte pretioase. Astfel, atat Ucraina, care s-a impus in Kazahstan in prelungirile partidei, cat si Georgia, invingatoarea...

invingatoarei campioanei europene, par a avea ca obiectiv clasarea pe unul dintre primele doua locuri ale clasamentului, ceea ce le-ar da sansa participarii, in premiera, la un turneu final de CM.

La Chorzow, Anglia si-a salvat onoarea si... selectionerul. Aflat pe craca, tehnicianul englezilor, suedezul Sven Goran Eriksson, a revenit cu picioarele pe pamant britanic, avand si... capul pe umeri! Asta pentru ca, in intalnirea cu Polonia, trupa sa a avut noroc, Glowacki marcand decisiv in propria poarta.

"Multumeste-i stelei tale norocoase, Sven!", este un titlu mai mult decat sugestiv pe care presa din Insula l-a dat, dupa succesul obtinut in fata lesilor.

Cum ceilalti britanici ai grupei, galezii si nord-irlandezii, s-au batut precum chiorii pe teren pentru o remiza insipida, iar Austria, egala Angliei de sambata, a reusit doar o victorie "subtire", acasa, cu Azerbaidjan, trupa lui Eriksson a devenit marea favorita la calificare. Pe hartie, bineinteles.

Fosta campioana mondiala si europeana, Franta, s-a chinuit serios intr-un meci cu "victima" din Insulele Feroe. Rezultatul de la Bassel i-a ajutat, insa, pe "cocosi", remiza inregistrata in meciul Elvetia - Irlanda stopand ascensiunea vreuneia dintre cele doua combatante.

Cum Israelul a invins, greu, este adevarat, selectionata Ciprului, in acest moment, in grupa a 4-a, patru echipe sunt la egalitate, fiecare avand acumulate cate... patru puncte!

In fine, in grupa a 3-a, succesul Portugaliei in fata Estoniei poate induce in eroare mai ales prin proportiile lui.

Asta pentru ca lusitanii au deschis seria celor patru reusite de abia in 75’, in fata unei formatii ce s-a aparat continuu! Daca Slovacia s-a distrat cu amatorii din Liechtenstein, Letonia, participanta la turneul final al CE din 2004, a jucat in Luxemburg cu cutitul la os, fiind condusa, la un moment dat, cu 3-2! Noroc cu un autogol si o reusita a lui Prohorenkovs, care a stabilit scorul

final, 3-4!