Reprezentanti ai statelor membre ale Consiliului Europei, intre care si Romania, au inceput, ieri dupa-amiaza, o serie de discutii asupra situatiei copiilor romani de pe teritoriul republicii separatiste, care sunt impiedicati de comunistii de la Tiraspol sa-si continue studiile in limba materna.

Dezbaterile vor continua si pe parcursul zilei de astazi cu scopul de a gasi o solutie viabila pentru toate partile implicate. Vasile Sova, ministrul moldovean al reintegrarii, a declarat ca la reuniunea Consiliului Europei va fi discutata si chestiunea referitoare la arestarea, luni, a operatorului TV de la Moldova 1, Dinu Mija, de catre Militia transnistreana.

"A fost pregatita o declaratie speciala care a fost adresata organismelor internationale, inclusiv Consiliului Europei", a spus Sova. "Este vorba despre apararea drepturilor omului in regiunea separatista. Aceste ilegalitati trebuie sa fie examinate de comunitatea europeana. Ostatici ai acestei situatii sunt oamenii", a adaugat Sova.

Pe masura ce conflictul transnistrean se acutizeaza, forurile internationale devin din ce in ce mai active. Astfel, OSCE a decis sa trimita in Republica Moldova pentru rezolvarea situatiei din Transnistria un nou emisar special, Peter Stoianov, fostul presedinte al Bulgariei.

Stoianov va fi pus la curent cu situatia de pe teren din Transnistria si va cere reluarea negocierilor pentru rezolvarea conflictului transnistrean, relateaza RADOR.

Copiii romani din Transnistria, in Romania

Pe de alta parte, mai multe familii din Transnistria isi vor trimite copiii la studii in Romania, unele dintre acestea alegand chiar sa paraseasca Basarabia in efectiv complet. Postul de radio BBC a realizat un interviu cu una dintre aceste familii.

Micuta Laureanu Valeria, nascuta in 1994 la Bender si sosita acum impreuna cu parintii in Ialomita, povesteste ca a invatat limba romana doar de la bunica sa si ca la scoala trebuia sa vorbeasca rusa pentru a nu avea probleme.

O data venita in Romania, dupa cum sustine mama sa, care spune ca si-a dorit dintotdeauna "sa fie cu romanii", fetita va uita de limba rusa si de grafia chirilica, in care era obligata sa invete si sa scrie in satul ei natal.

Copiii romani care traiesc in afara granitelor tarii, inclusiv cei din Transnistria, beneficiaza de un program lansat de Guvernul Romaniei, prin Ministerul Educatiei, ce pune la dispozitia celor care vor sa invete in tara, in limba romana, nu numai locul la scoala, ci si cazare gratuita si o suma lunara de aproximativ 50 de dolari.

Smirnov: Vrem reluarea negocierilor!

Igor Smirnov, liderul de la Tiraspol, a reiterat, o data in plus, ideea reluarii negocierilor cu Chisinaul in format pentagonal cu medierea Rusiei, Ucrainei si OSCE. Smirnov a declarat, ieri, la deschiderea lucrarilor Sovietului Suprem, legislativul de la Tiraspol, ca nu exista alta perspectiva pentru reglementarea conflictului moldo-transnistrean decat dialogul.

Pe 27 august, de ziua nationala a Republicii Moldova, presedintele Vladimir Voronin a declarat, intr-un discurs televizat, ca autoritatile din tara sa nu vor mai purta negocieri cu Tiraspolul, ci vor dialoga doar cu cei carora Tiraspolul li se supune in cel mai direct mod.

Ulterior, Voronin a declarat ca regimul transnistrean a fost si a ramas un regim marioneta, intrucat este dirijat de la Kiev si Moscova. Declaratiile presedintelui Voronin au provocat nemultumire de la Kiev, unde purtatorul de cuvant al Ministerului ucrainean de Externe le-a calificat ca fiind "neobiective, neadecvate si chiar ofensatoare".

Angajatii Cailor Ferate, batuti de Securitate

In fata Sovietului Suprem, Igor Smirnov a vorbit si despre Caile Ferate transnistrene, a caror inregistrare a fost definitivata, miercuri, de autoritatile separatiste, la doar doua zile dupa ce nodul feroviar de la Tighina a fost luat cu forta de Militia si Securitatea transnistrene.

Liderul separatist crede ca noua companie va aduce venituri importante, iar directorul Cailor Ferate transnistrene vorbeste chiar despre posibilul faliment al companiei feroviare din Republica Moldova, ramasa fara segmentul de cale ferata din Transnistria.

Desigur, responsabilii moldoveni din domeniul transporturilor nu recunosc legitimitatea Cailor Ferate transnistrene si nici nu este clar cum vor reusi cele doua companii sa functioneze. Procuratura Generala a Republicii Moldova a inceput urmarirea penala pe marginea cazului de ocupare fortata de catre Militia si Securitatea transnistrene a garii si depoului de la Tighina.

Angajatii Cailor Ferate moldovenesti au fost batuti si scosi cu forta din cladiri de catre militieni.

Procuratura Generala a dispus si urmarirea penala a persoanelor care se fac vinovate de retinerea cameramanului postului national de televiziune "Moldova 1" si a inginerului-sef al garii din Tighina, in incidentele de luni si condamnati, ulterior, la cate 15 zile de inchisoare de catre un tribunal transnistrean.

Sprijin pentru ziaristii de la Chisinau

Dar jurnalistii moldoveni nu sunt persecutati doar de autoritatile separatiste din Transnistria, ci si de autoritatile moldovenesti.

De aceea, Federatia Internationala a Jurnalistilor si-a exprimat, miercuri, "socul si profunda indignare" fata de atacurile asupra membrilor breslei si a activistilor pentru libertatea presei care au intrat in impasul unei greve – inclusiv greva foamei, incepand de la 22 august – pentru a forta autoritatile sa transforme fosta institutie de radiodifuziune de stat intr-o retea

independenta in serviciul publicului, relateaza Agentia Flux.

«Dispret fata de libertatea de expresie»

"E vorba de o lupta acerba pentru norma si decenta in mass-media", a spus Secretarul General al Federatiei Internationale a Jurnalistilor, cu sediul la Bruxelles, Aidan White. "Este socant si dezgustator ca, in pofida garantiilor juridice si constitutionale care ii protejeaza, jurnalistii si protestatarii au fost atacati in mod salbatic", a declarat White.

Potrivit lui, autoritatile moldovene au manifestat "un dispret total" pentru libertatea de expresie si dreptul de a face greva al angajatilor.

"Autoritatile moldovene trebuie sa puna capat tuturor actiunilor de violenta fata de lucratorii din mass-media si sa desfasoare o investigatie deplina asupra plangerilor colegilor nostri", a mai spus White.