Un operator roman se pregateste sa ofere servicii de telefonie mobila de generatia a treia (3G) incepand de luna viitoare.

Ministerul Comunicatiilor a deschis la sfarsitul lunii trecute licitatia pentru acordarea a patru licente 3G, iar castigatorii vor fi anuntati la inceputul lunii noiembrie. Numai ca o companie intrata de ani buni pe piata romaneasca s-a hotarat sa le-o ia cu un pas inainte: a anuntat ca isi modernizeaza reteaua si va oferi primele servicii 3G pana la sfarsitul acestui an.

Surse din cadrul Zapp ne-au declarat ca operatorul de telefonie mobila va putea oferi servicii 3G de luna viitoare.

ACORD. Compania americana Lucent Technologies si Zapp au incheiat un acord privind extinderea si modernizarea retelei operatorului roman de telecomunicatii. Anuntul a fost facut cu ocazia conferintei 450 MHz Digitalisation, desfasurata zilele trecute la Bucuresti.

Concret, americanii vor implementa o retea de date de generatia a treia (3G), bazata pe tehnologia CDMA2000® 1xEV-DO, care va asigura rate de transfer de pana la 2,4 megabiti pe secunda (Mbps).

Tehnologia EV-DO va permite operatorului roman sa ofere clientilor servicii de date de mare viteza, precum videoconferinta sau mesageria video si posibilitatea de a descarca filme, muzica, stiri sau jocuri online.

“Cu ajutorul Lucent am fost capabili sa migram la costuri minime de la reteaua noastra analoga de prima generatie NMT450 catre o retea digitala 3G avansata”, a declarat Cuneyt Turktan, presedintele Zapp. “Sprijinim implementarea in Romania a acestei retele 3G, una dintre primele din Europa”, a adaugat Stan Szuder, vicepresedintele Lucent Technologies Europe.

Lucent si Zapp au demonstrat noua tehnologie in timpul conferintei 450 MHz Digitalisation, prezentand transmisii de date la viteze de pana la 2,4 Mbps. Sistemul CDMA romanesc a atras atentia si altor “grei” ai telecomunicatiilor mondiale. “Romania se afla printre liderii in materie de CDMA 450.

Suntem interesati sa colaboram cu operatorii locali pentru ca exista un potential foarte mare pe aceasta piata”, ne-a declarat David Readman, directorul diviziei CDMA Ericson.

13 MILIOANE. Potrivit ministrului Comunicatiilor, Adriana Ticau, prezenta la conferinta, in tara noastra exista in prezent 12,9 milioane de utilizatori ai serviciilor de telefonie fixa si mobila. “Cifra de afaceri a operatorilor de telefonie mobila a depasit 38 mii de miliarde lei in 2003, in crestere cu 10,7 mii de miliarde fata de anul 2002.

Ca urmare a liberalizarii, se estimeaza ca valoarea pietei de comunicatii va depasi 2,9 miliarde euro in 2004”, a explicat ministrul in deschiderea conferintei.

PREMIERA

“Sprijinim implementarea in Romania a acestei retele 3G, una dintre primele din Europa” - Stan Szuder, vicepresedintele Lucent Technologies Europe

EV-DO

Tehnologia CDMA2000 1xEV-DO (Evolution Data Optimized) ofera o viteza de download sau de navigare pe Internet mult mai mare decat orice conexiune dial-up, cablu sau ISDN. Cu ajutorul acesteia, operatorii de telefonie pot oferi Internet mobil la viteze de pana la 2,4 Mbps. In cazul retelei romanesti, valoarea medie a vitezei de download se va situa intre 300 si 600 kbps si 150 kbps pentru upload.

Primul serviciu pe tehnologia EV-DO a fost lansat in ianuarie 2002. In acest moment, peste 7 milioane de utilizatori folosesc EV-DO.