Raportul pe 2004 al Institutului Fraser din Canada plaseaza Romania in randul tarilor cu cel mai mic grad de libertate economica. Intre cele 123 de state analizate, Romania se afla pe locul 103 alaturi de state din America Latina si din Africa precum Nigeria, Columbia, Ruanda. Fata de statele europene, chiar si cele foste comuniste distanta este destul de mare - de cateva zeci de pozitii.

Romania a fost depunctata pentru performantele slabe in cinci domenii: anvergura sectorului de stat (cheltuieli bugetare, impozite, firme de stat), protejarea dreptului de proprietate, accesul la finantare, schimburile internationale si legislatia. Nota cea mai buna am primit-o la capitolul reglementarilor pietei creditelor.

Insa chiar si aici punctajul obtinut ne plaseaza pe locul 76, fata de tarile membre UE care se regasesc in primele 50 de locuri. La capitolul legislatie in domeniul fortei de munca, Romania pare sa fi trecut testul: pozitia 51 arata, in mod suprinzator ca legislatia romaneasca e superioara celei germane sau italiene.

Performantele cele mai slabe s-au inregistrat in domeniul accesului la finantare, Romania aflandu-se pe un codas loc 111 din 123. Nici la capitolul dimensiunea sectorului public n-am obtinut scoruri mai bune, Institutul Fraser clasandu-ne pe locul 102.