De unde apar banii?

Pana in anul 1998-1999, in Mangalia a functionat societatea Atlas & Co., inregistrata la Oficiul Comertului din Constanta la numarul 1744/05.06.1991. Firma a fost infiintata ca urmare a asocierii lui Beinur cu un cetatean turc, Ali Kilic, domiciliat in orasul Erdine.

Din fructuoasa colaborare a rezultat un complex, amplasat chiar la intrarea in Mangalia, cu statie de carburanti, spalatorie auto si hotel. Fratele lui Beinur, Nuredin Erchin, detine cinci procente din afacere insa, in 1998, turcul a vandut partea sa catre un conational care insa nu a dorit sa se asocieze cu familia Nuredin. Cert este ca, la ora actuala, complexul nu functioneaza decat arareori.

Acest lucru ne-a fost confirmat si de catre politistii din Mangalia, care efectueaza, anual, statistici cu privire la numarul de turisti din unitatile hoteliere. La Atlas nu se cazeaza nimeni. Date despre societate nu exista in baza de date a Ministerului de Finante, cu toate ca ultimul bilant contabil a fost depus in anul 2001.

Cu toate acestea, firma nu a fost lichidata, iar bani pentru intretinerea hotelului si a acareturilor din jur exista.

O alta societate a lui Beinur a fost infiintata in anul 1996. Beynguard S.R.L., inregistrata la Oficiul Comertului din Constanta la numarul 2134/19.08.1996, este administrata, din mai 2000, de catre fratele Erchin, printr-o procura a lui Beinur. Conform Ministerului de Finante, ultimul bilant contabil al societatii a fost depus in anul 1999.

Pana in anul 2000, conform surelor noastre, Beynguard SRL

a pazit numeroase obiective turistice din Neptun, stiind fiind faptul ca Nuredin Beinur avea relatii de stransa prietenie cu Johan Negrea, directorul comercial de la acea vreme al S.C. Neptun-Olimp S.A. Casa de Cultura a Sindicatelor din Mangalia a fost, multa vreme, sub patronajul aceluiasi Beinur, care a transformat-o in discoteca Galaxy, stabiliment functional pana in anul 1999.

Totusi, din informatiile pe care le detinem, Beinur & Co. scoate bani frumosi dintr-o alta afacere. El a cumparat de la un alt afacerist al litoralului, Marian Mocea, o terasa in complexul Neptun si un spatiu comercial in Mangalia. Contractul de vanzare-cumparare s-a semnat, pentru spatiul comercial, intre societatile Metexin S.R.L., patronata de Mocea, si Beynguard S.R.L.,

pentru suma de 10.000 de dolari, un pret cu care nu poti cumpara nici macar o garsoniera. Ulterior, spatiul a primit o spoiala cu tamplarie de termopan si a fost inchiriat, contra sumei de 1.500 de dolari pe luna catre Raiffeisen Bank.

Ca un zvon, plata chiriei s-a facut in avans pe sase luni, deci lui Beinur i-ar fi intrat in buzunar 9.000 de dolari, adica aproape toata investitia bagata in imobil.

Asocierea cu Gheara

Se pare ca Nicu Gheara a intrat serios in viata lui Beinur in anul 2001, atunci cand afaceristul din Mangalia s-a casatorit cu Oana Dediu, iar bucuresteanul i-a fost nas. Se spune ca darul de nunta al nasului a fost 100.000 de dolari, insa cert este ca, in toamna aceluiasi an, afacerile lui Gheara in Neptun au inceput sa prospere.

Asa se face ca, in patru zile, intre 5 si 9 septembrie, la licitatiile organizate de Neptun Olimp S.A. au fost cumparate de oamenii lui 13 active.

S-au „luptat“ pentru adjudecarea lor persoane din anturajul bucuresteanului, precum Nuredin Beinur, cumparator al bufetelor Timis si Vraja Marii, Monica Busuioc, reprezentata de un obscur om de afaceri italian, Marco Carpentari, care mai apare in cateva combinatii cu APAPS-ul si Nicolae Daniel Pepy, mana dreapta a nasului Gheara.

Pepy a cumparat, reprezentandu-l pe Gheara, bufetele Nudism, Gloria, Sirena si Briza.

Conform Centrului Roman pentru Jurnalism de Investigatie, in presa centralã a fost publicata nota informativã nr. 00393087, din 20.02.2000, realizata de UM 0962 (fost „doi s-un sfert”) ca urmare a filajului desfasurat de aceasta unitate pe urmele renumitilor frati Gemeni.

Nota continea si o anexã la raportul de filaj in care se regaseau 28 de persoane pe care fratii Gemeni le intalneau frecvent si care reprezinta crema lumii interlope bucurestene. Printre acestia, Ghearã si mana sa dreapta, Pepy: „Gheara Nicu, fiul lui Hristu si Elena, nascut la 13 ianuarie 1965 in Medgidia, domiciliat in Bucuresti, Str. Simetriei nr. 36, Sector 2;

Nicolae Daniel Pepy, fiul lui Nicolae si Tudora, nascut la 28.04.1965, domiciliat in Bucuresti, Str. Camil Ressu nr. 1, bl. 14-B, ap. 65, Sector 3.“

Insa numele lui Beinur se regaseste si in scandalul „Karma“, discoteca drogatilor cu gulere albe. In perioada in care cumpara in draci terenuri in statiunile din apropierea Mangaliei,

el s-a asociat cu Mihail Sorin Sapunarescu, zis Sorin Americanul, alaturi de care a deschis firma de paza si protectie „Milenium- Security“.

Societatea pazea discotecile Karma si Space din Bucuresti, prima apartinand chiar lui Sorin Americanul.

Investigatorii CRJI care au urmarit indeaproape fenomenul Gheara, relatau ca „Sapunarescu a condus nu numai clubul Karma,

dar si o grupare care trafica pastile in Statele Unite si Europa de Vest, folosind diferite acoperiri semioficiale pentru curierii care transportau marfa.

In gasca lui Sapunarescu si printre partenerii de distractie ai lui Ghearã s-a aflat si Florin Iosef, zis Felipe, in prezent aflat la inchisoare in SUA pentru aceleasi obiceiuri proaste – trafic de stupefiante.

Cazul Karma a fost declansat in Romania, insã finalizarea lui s-a facut de catre politiile germane si americane.“

La ora actuala, Sapunarescu este arestat in Germania pentru trafic de ecstasy.

Pana in anul 2000, Gheara derulase un contract de asociere cu SC Neptun-Olimp S.A. pentru restaurantul si barul International din Olimp, pe care le-a transformat in discoteca Space.

Dupa 2000, a cumparat activul, pentru care a platit mai bine de 14 miliarde de lei, lasandu-l in administrarea lui Pepy. Afacerea cu Neptun-Olimp s-a derulat prin societatea „Disco Space Models“ S.R.L.

Numai ca, la Ministerul de Finante, „Disco Space Models“ apare cu datorii de 12 miliarde si pierderi de 800 de milioane de lei, in anul 2002. Firma nu inregistreaza nici un profit, iar cheltuielile sunt de 1,5 miliarde de lei.

Univertis S.A., o privatizare dubioasa

In anul 2002, la inceputul sezonului estival, APAPS Constanta a organizat o licitatie pentru vanzarea patrimoniului SC Univertis S.A. Din datele pe care le detinem la aceasta ora, valoarea intregului activ se ridica la peste 1 milion de dolari. Pretul de pornire al licitatiei a fost de 5,9 miliarde de lei, iar pachetul majoritar de actiuni a fost adjudecat de Beinur cu numai 2,9 miliarde de lei.

Conform surselor din cadrul serviciilor secrete romanesti, la licitatie au participat numai persoane din anturajul lui Gheara si Beinur. Se pare ca deputata Liana Naum, care anterior detinuse functia de director la Univertis S.A.

nu este straina de tranzactie, mai ales ca Beinur fusese, inainte de licitatie, asociat cu societatea, construind un teren complex comercial pe terenul „Bowling Saturn“.

Si, pentru a trage linie, trebuie sa mentionam ca familia Nuredin are la dispozitie, pentru plimbare si cumparaturi, cateva masini de lux: un Mercedes 500 SEL, cu numarul de inmatriculare B 30 DIF (despre care gurile rele spun ca i-a fost facut cadou de omul de afaceri Dan Fischer), un jeep Hunday, CT 07 HJN, un Mitsubishi Pajero cu numarul CT 22 BGD, un Ford Focus, CT 06 JHH si un Nisan Van, cu

numarul CT 05 MHM. Beinur si-a pastrat, ca amintire, si vechea Dacie Break CT 97 BGD. De asemenea, aceeasi familie mai are in proprietate si o vila, pe strada Petru Maior, la numarul 6 si doua apartamente pe strada Matei Basarab, langa baza de tratament Mangalia.

Independentul, Mircea Maer, 09 sep 2004