Raportorul special al ONU pentru drepturilor omului, Juan Miguel Petit, a vizitat Romania in ultimele doua saptamani pentru a vedea cum sunt respectate drepturile omului, in special cele ale copiilor.

A stat de vorba cu asistenti sociali, parinti sau copii abandonati.

Concluzii: in Romania multi copii sunt pusi sa se prostitueze, traficul cu minori infloreste iar intentia de stavilire a abuzurilor nu reuseste sa intre si in practica.

Necesitatea legalizarii prostitutiei

Raportorul special al Organizatie Natiunilor Unite a spus ca traficul de copii si atragerea acestora in practicarea prostitutiei - par a fi cele mai mari pericole la care sunt expusi copiii din Romania.

E vorba, in special, de copiii care traiesc in strada sau chiar cei din orfelinate.

Juan Miguel Petit a declarat ca, desi nu poate verifica, este convins ca locurile folosite ca paravane pentru bordeluri - saloane de masaj, hoteluri - ascund si copii care sunt exploatati sexual.

Raportorul special a vorbit de necesitatea legalizarii prostitutiei.

"Cred ca legalizarea acestei situatii este o modalitate de a evita cele mai urate aspecte ale prostitutiei."

"Interzicerea unor lucruri care oricum se intampla e o ocazie pentru gruparile de tip mafiot sa profite" - a mai spus oficialul ONU, adaugand ca Romania nu are programe care sa combata atragerea copiilor in retelele de prostitutie.

Masuri

Juan Miguel Petit a mai spus ca, desi multe orfelinate s-au inchis-copiii fiind plasati in sistemul de asistenta maternala- exista in continuare foarte multi copii, circa 35.000, in grija statului.

Raportorul ONU va intocmi un proiect care va fi inaintat guvernului.

Proiectul va cuprinde atat concluziile vizitei sale, cat si masuri care ar trebui luate.

Juan Miguel Petit a amintit doar cateva din aceste masuri - reforma invatamantului si aplicarea de urgenta a unor programe care sa sprijine copiii aflati in situatii speciale.

BBC, 11 septembrie 2004

SOLUTIE Prostitutia legala ar putea fi o modalitate de contracarare a traficului si exploatarii copiilor in scop sexual

Raportorul special al ONU recomanda legalizarea prostitutiei

Legalizarea prostitutiei este una dintre solutiile pentru combaterea exploatarii si traficului sexual al copiilor, a declarat, ieri, o data cu incheierea mandatului sau in Romania, Juan Miguel Petit, raportor special al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU).

In tara noastra, a aratat expertul pe probleme privind prostitutia, pornografia infantila si traficul de copii, exista deocamdata foarte multi minori vulnerabili la exploatare sexuala care pot cadea cu usurinta prada proxenetilor si traficantilor de carne vie, atat din interiorul, cat si din afara granitelor.

Raportorul special a subliniat faptul ca nu sprijina neaparat ideea transformarii prostitutiei intr-o slujba ca oricare alta, ci aceasta masura este „implicata“ de necesitatea imperioasa a protectiei unor categorii deosebit de vulnerabile. ”Nu spun ca prostitutia este un lucru bun sau un serviciu ca oricare altul.

Din experienta mea, pot sa spun, insa, ca, acolo unde un sistem legislativ creeaza o prohibitie, aceasta incurajeaza intotdeauna proliferarea unor sisteme de tip mafiot, care va oferi «marfa» interzisa”, a aratat Petit.

Raportorul special a atras atentia asupra faptului ca, deocamdata, in Romania, in ciuda progreselor facute in special in plan legislativ, exista prea putine programe, proiecte si parteneriate care sa se adreseze copiilor exploatati sexual. Desi au existat propuneri de control si tentative de legalizare a prostitutiei in Romania, acestea sunt departe de a fi finalizate.

„In cadrul Strategiei de supraveghere si control al bolilor cu transmisie sexuala, am luat in considerare si aceasta posibilitate, dar ea nu s-a concretizat intr-o initiativa din partea Ministerului Sanatatii.

Pentru legalizarea prostitutiei, a existat, acum ceva vreme, o initiativa parlamentara, dar proiectul s-a blocat in Parlament”, a aratat doctorul Alexandru Rafila, care conduce Directia Generala de Sanatate Publica din cadrul Ministerului Sanatatii.

Copiii si adolescentii obligati sa se prostitueze sunt, la noi, priviti mai degraba ca infractori, sustine raportorul Petit, in loc sa fie tratati, asa cum ar fi normal, drept victime ale abuzurilor. Riscul cel mai mare pentru diferite forme de abuz si de exploatare, prin munca sau sexuala, il prezinta copiii proveniti din comunitatile rurale.

Pe un fond de saracie generalizat, acestia sunt foarte des implicati mai degraba in participarea la muncile domestice decat in frecventarea constanta a scolii. Pentru multi copii si adolescenti, a aratat raportorul, orasul devine, prin opozitie, o zona „a tuturor posibilitatilor”, unde, insa, vulnerabili fiind, devin foarte usor de racolat.

„Guvernul si societatea civila trebuie sa vorbeasca deschis despre problemele si dificultatile acestor categorii defavorizate si nu sa lase rezolvarea lor doar pe seama organizatiilor caritabile nationale si internationale”, a mai declarat raportorul special Petit, care crede ca sporirea numarului de programe sociale de reintegrare in familie a minorilor in dificultate si de programe

de sensibilizare a opiniei publice poate fi o solutie, posibila si cu sprijin international, dar mai ales pe fondul unei cresteri economice care sa ofere baza financiara.

Discutand si despre adoptie ca forma de protectie, Petit a aratat ca sprijina politica de descurajare a adoptiilor internationale promovata o data cu ultimele acte normative in domeniu de statul roman, dar ca aceasta pozitie nu ar trebui sa fie una radicala, ci sa lase calea, in cazuri exceptionale si cand nu exista alta solutie, si pentru unele adoptii in afara tarii.

Institutia Raportorului Special functioneaza pe langa ONU si colaboreaza cu alte organizatii internationale, dar si cu cele din tara vizata (se includ aici parlamentari, reprezentanti guvernamentali, reprezentanti ai ONG-urilor, mass-media). Dupa fiecare misiune, se pregateste un raport, care este inaintat Comisiei pentru drepturile omului din cadrul ONU, dar si institutiilor din tara gazda.

Documentul cuprinde, pe langa o analiza a situatiei existente, un set de recomandari si strategii de promovare a drepturilor copiilor.

Cotidianul, 11 septembrie 2004