Ionel Blanculescu cere ieftinirea alimentului saracului cu 20%

Autoritatile fac de ceva timp presiuni pentru reducerea pretului la piine. Tonul l-a dat premierul Adrian Nastase care a sugerat ca o data cu ieftinirea griului ar fi normal sa se intimple acelasi lucru si cu piinea. Ieri, in batalia pentru ieftinirea piinii a intrat in joc si ministrul controlului, Ionel Blanculescu.

El a marturisit ca tocmai a incheiat o serie de controale la diverse firme implicate in productia de piine si a constatat ca acest aliment de baza trebuie sa se ieftineasca cel putin cu 20%, procent egal cu acela al subventiei primite la productia de griu.

Pledoaria viguroasa in favoarea ieftinirii piinii pare sa fie o batalie dintr-un razboi declarat de autoritati brutarilor, speculantilor si, in general, celor care fac profit din industria alimentara. De altfel, Blanculescu a avertizat ieri ca echipele sale ii vor controla si pe agentii economici din industria carnii.

Asta dupa ce, in urma cu citeva zile, procesatorii avertizau ca vor creste cu 25% pretul carnii de porc. Autoritatile admit ca o interventie directa in administrarea pretului piinii este imposibila deoarece calca in picioare regulile economiei de piata.

Si atunci asa se explica nevoia de a reaminti producatorilor ca au primit subventii si de a lansa avertismente ca firmele vor fi controlate sever.

Ramine o problema in ecuatia piinii. Ar fi fost mai simplu daca Ministerul Finantelor ar fi redus sau chiar ar fi renuntat la Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA).

Intrebat de jurnalisti daca va reduce TVA la piine, Mihai Tanasescu, ministrul finantelor, a explicat, cu ocazia discutarii proiectului de buget pe 2004, cu sinceritate, ca efectul reducerii cotei de 19% nu s-ar simti in buzunarele oamenilor. A lasat sa se inteleaga insa ca, pentru buget, sumele care se aduna sint importante.

Cu alte cuvinte, autoritatile cer negustorilor si producatorilor de piine sa-si reduca profitul. In schimb, statul nu a simtit nevoia sa-si micsoreze incasarile din TVA.

50% din comercianti si-au crescut profitul

Blanculescu sustine ca, in urma controalelor care vor avea loc in doua-trei saptamini, romanii ar trebui sa cumpere piine mai ieftina cu 20%. El a facut publice rezultatele primelor controale efectuate la 552 agenti economici pe lantul producator de griu-comerciant de piine.

Datele arata ca 50% din cei controlati si-au majorat marja de profit cu procente intre 15% si 25%, in conditiile in care unii procesatori au scazut pretul de livrare al piinii, iar in magazin pretul s-a mentinut. Ministrul controlului lasa sa se inteleaga faptul ca negustorii de piine sint beneficiarii intregii conjuncturi si ar putea sa renunte la o parte din profit.

Nicolae Istudor, secretar de stat in cadrul Ministerului Agriculturii, sustine ca atit producatorii de griu, cit si procesatorii au beneficiat pina acum de un sprijin substantial din partea statului, iar ajutorul ar trebui sa se reflecte in preturile platite de consumator.

Procesatorilor li s-au facilitat scoaterea de griu de la rezervele de stat si exceptarea de la plata taxelor vamale a materiei prime din import. Prin urmare, nu se pot plinge ca din cauza mentinerii pretului scazut la piine pe parcursul anului 2003 au inregistrat pierderi.

Subventii acordate pentru productia de griu (miliarde lei)

productia marfa 1.000

ajutor de 2 milioane lei/ha pentru fermele sub 5 ha 3.300

sustinere saminta certificata 890

subventii la tractoare si echipamente 350

subventii pentru instalatii de irigat 150

procurarea si aplicarea pesticidelor 150

aplicarea amendamentelor pe soluri acide 29

energie electrica si lucrari de intretinere imbunatatiri funciare 500

bonificatie la creditele angajate pt. productie si rambursarea

acestora catre banci 13

subventionarea primelor de asigurare 18

despagubiri pentru calamitati 58

total 6.458

Sursa: Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale