Sporturile de echipa din Romania incep sa dea semn de revigorare, acest week-end consemnand cateva rezultate de exceptie ale voleiului si ale baschetului feminin autohton.

Senzatie sambata la Cluj, acolo unde nationala de volei a invins cu 3-0 (25-20, 25-13, 25-14), reprezentativa Rusiei, vicecampioana olimpica la Atena, in preliminariile Campionatului European, care se va desfasura anul viitor in Croatia.

Florin Grapa a mizat pe Turlea, Butnaru, Trombitas, Marcovici, Corjeuteanu, Nucu si Tolisteanu, intr-un meci care a consfintit prima victorie impotriva Rusiei, ori a defunctei URSS, din 1968 incoace, chiar daca oaspetii au jucat fara opt titulare la Atena si celebrul antrenor Nikolai Karpol, care au onorat o invitatie venita din partea presedintelui Vladimir Putin.

In urma acestui rezultat, Romania se afla pe locul doi in grupa intai de calificare la CE, dupa Rusia, si mai are de jucat sambata impotriva Greciei in deplasare. O victorie asigura calificarea indiferent de rezultatul celuilalt meci al grupei, Spania - Rusia.

Tricolorele isi pot permite chiar sa si piarda, cu conditia ca Rusia, care va miza de aceasta data si pe vedete, sa nu fie invinsa in Peninsula Iberica.

Victorie in ultima secunda

Aproape de calificare este si nationala de baschet feminin, care sambata, la Bruxelles, a invins cu 68-66 Belgia, principala favorita la calificare, in al doilea meci din grupa C a preliminariilor Campionatului European, care se va desfasura in Turcia in 2005.

Victoria a fost obtinuta gratie unui cos de trei puncte reusit in ultima secunda de catre Erszebet Ambrus, succesul instaland Romania pe primul loc, dupa ce miercuri, la Targoviste, tricolorele au invins Germania cu 54-51.

"Este o victorie foarte importanta, obtinuta in fata unei echipe mult mai bine cotate in clasamentul european. Acest succes conteaza enorm in ecuatia calificarii, dar nu este decisiv. Mai avem nevoie de doua victorii, dar important este ca din pozitia de outsideri am devenit principala candidata la calificare", a declarat Ioan Dobrescu, presedintele Federatiei de baschet.

Romania va mai juca cu Israel (acasa si in deplasare), in Germania (in deplasare) si in Belgia (pe teren propriu), primele doua clasate calificandu-se pentru "europenele" din Turcia.

In fine, campioana Romaniei la handbal feminin, Silcotub Zalau, a respectat calculele hartiei, calificandu-se in ultimul tur preliminar la Ligii Campionilor. Ardelencele au trecut intr-o dubla mansa, disputata sambata si duminica la Zalau de lituaniencele de la Egle Vilnius, dupa 34-21 respectiv 31-22.