Nu se stie ce va ramane din listele PSD dupa aplicarea intelegerii cu PUR si a algoritmului tineri/femei, dar alegerile locale au operat schimbari semnificative fata de configuratia actuala a grupurilor parlamentare ale PSD.

Evident, in cele mai multe cazuri, personalitatile consacrate si controversate ale partidului de guvernamant au ramas candidati, cel mai bun exemplu fiind Serban Mihailescu, primul, cu voia partidului, in capul listei senatoriale a PSD Teleorman.

Numele aparute sub deviza „schimbarii“ constituie, de fapt, noua clientela a PSD la nivel local, reorganizata dupa cutremurele din ultimii doi ani din organizatii si in jurul unor noi lideri.

Astfel, in ultimii patru ani, au fost constituite alte retele de putere la nivel local, mai influente, care le inlocuiesc pe cele vechi si care au in comun interese financiare, fie in interiorul aceleiasi firme, fie in grupuri de societati comerciale care deruleaza impreuna contracte pe banii statului.

Cele mai multe interese graviteaza in jurul prefectilor si subprefectilor prezenti pe listele din aproape toate judetele.

Noua clientela va intra in Parlament ca rasplata a partidului pentru serviciile aduse, dar si pentru a fi mentinute si dezvoltate, pe acelasi principiu al traficului de influenta, afacerile locale in situatia in care PSD ar pierde alegerile generale.

Deloc neglijabil este si aspectul penal, pentru ca imunitatea parlamentara, chiar si in noua Constitutie, poate fi instrumentata in favorea protejarii unui demnitar suspectat de coruptie. Ar fi situatia actualului prefect de Giurgiu, primul loc la Camera Deputatilor, acuzat de multe ori ca a directionat banii judetului spre firme apartinand familiei sale.

Liderii locali care au obtinut functii in consiliile judetene in urma alegerilor locale si carora le-a fost interzis sa candideze la alegerile interne in PSD si-au promovat pe listele parlamentare partenerii de afaceri.

Doua cazuri pot fi evidentiate la o prima scanare a numelor noi de pe liste: Constantin Nicolescu, fost senator de Arges si actionar la Asigurarea CECCAR, presedintele Consiliului Judetean Arges, l-a sustinut pentru un loc in Parlament pe Ion Mihailescu, actionar la aceeasi firma, care, potrivit unor dezvaluiri de presa, este asiguratorul intregului parc de masini al institutiei.

La fel, Gheorghe Ana, ales presedinte al Consiliului Judetean Dambovita, actionar al firmei Complis SA, il are ca substituent in Parlament pe prefectul Victor Sanda, coactionar la firma sa. Tot la Dambovita, pe lista pentru Camera Deputatilor se afla in pozitia nr.

3 seful Romsilva, Ion Dumitru, cel care s-a milostivit cu bani din bugetul regiei sa sponsorizeze renovarea Bisericii din Nucet, locul de bastina si de pescuit monden al deputatului Ion Stan, presedintele filialei PSD.

O cercetare mai serioasa ar scoate la iveala poate si interese economice comune ale membrilor PSD si UDMR si cred ca s-ar gasi cazuri de colaborare fructuoasa in domeniul afacerilor si intre liberali si lideri ai partidului de guvernamant.

Trecerea in revista a listelor PSD, chiar si sumara, duce asadar la concluzia ca persoanele desemnate prin vot intern sunt, direct sau prin interpusi, la fel sau poate mult mai implicate in afaceri dubioase, iar in fruntea listelor stau aproape fara exceptie noii baroni. De care PSD nu ar fi putut scapa nici macar daca si-ar fi dorit, ceea ce nu e de luat in calcul.

Adrian Nastase l-a eliminat pe Nicolae Mischie, devenit simbolul coruptiei la nivel local, calul de bataie al presei. Candidatii PSD sunt, de fapt, niste mischii mai putin cunoscuti, care trebuie descoperiti. Pana la urma, concentrarea atacului pe baronul de Gorj a dat PSD un ajutor: Adrian Nastase poate sa afirme linistit ca Nicolae Mischie este doar istorie.