Economia Romaniei devine, sub guvernarea Nastase, precum voinicul din poveste, care creste intr-o zi cat altii intr-un an. Asa se face ca, daca acum doua saptamani, premierul Adrian Nastase declara ca vom avea in 2004 o crestere economica de 6,5%, ieri, tot el a ridicat stacheta la 7,5%.

Aflat intr-o vizita de lucru in Mehedinti, prim-ministrul a anuntat ca Romania va inregistra in acest an cea mai mare crestere economica din toata Europa. Premierul a estimat cresterea economica la 7,5%, „nu 7%, cat au prognozat pana acum economistii“. Singurii economisti care ar fi pomenit despre o crestere economica de 7% sunt… tot Adrian Nastase, acum cateva saptamani.

Numai ca el insusi s-a corectat la momentul respectiv, revenind cu o prognoza de 6,5%. Mai mult decat atat, Comisia nationala de prognoze apreciase cresterea economica la doar 5,5%, cifra pe care a modificat-o ad-hoc, in conferinta de presa, la aflarea vestii ca premierul pariaza pe 6,5%.

In weekend-ul trecut, premierul le-a comunicat muncitorilor de la RomagProd ca Romania va avea o economie cu 7,5% mai puternica. El a pus aceste cifre pe seama progreselor facute in domeniul industrial si mai ales pe seama recoltei bune de grau, cu o productie medie de 4500 de kilograme la hectar.

Desi, pana la urma, productia de grau depinde de multi factori, dintre care unii tin de mediu, nu de guvernare, fie ea buna sau proasta, premierul s-a impaunat cu aceasta crestere economica, spunand ca „este cea mai semnificativa din ultimii 15 ani“.