Dupa Evenimentul Zilei, un nou cotidian intra in conflict cu echipa manageriala din cauza amestecului acesteia in politica redactionala: Romania Libera.

In timp ce reprezentantii EZ negociau, ieri, la Praga cu conducerea centrala a trustului Ringier, la Bucuresti, Sindicatul „Initiativa R“, reprezentand redactorii si tipografii de la Romania Libera, protesta impotriva reprezentantului trustului german WAZ in Romania.

Pe langa nota de protest trimisa celorlalte redactii spre luare la cunostinta, sindicatul a solicitat deja aprobare de la Politia din Essen (Germania) pentru a picheta sediul WAZ Mediengrupp, in data de 16 septembrie. La actiunile de protest vor participa 12 ziaristi de la Romania Libera.

Cu mici diferente de formulare, ceea ce angajatii RL reproseaza WAZ suna ingrijorator de identic cu plangerile formulate de redactorii de la EZ: ingerinte ale managementului sub pretextul optimizarii ziarului, reducerea politicului in dauna mondenitatilor.

Reprezentantului german Karl Overbeck i se reproseaza ca nu s-a ocupat deloc de partea economica, ignorand chiar si propunerile angajatilor RL privind, de exemplu, organizarea unor campanii de promovare a ziarului, de imbunatatire a difuzarii sau de reimprospatare a dotarii tehnice.

In schimb, salariatii RL semnaleaza ca, in ultimele luni, reprezentantul partii germane a intervenit cerand reducerea spatiului acordat politicului si inlocuirea sa cu mondenitati. „Iata cum suna recomandarile partii germane“, scrie „Initiativa R“: „Trebuie comandate materiale si reportaje cu subiecte mondene din tara.

Materialele mondene vor fi asezate in pagina zilnica Eveniment. Respectiva pagina Eveniment trebuie sa ia treptat locul paginii 3 de Politica Interna. A venit si propunerea ca din noua grila a ziarului sa dispara paginile cu probleme sociale/.

Protestul angajatilor de la RL mai arata ca managerul le-a cerut sa reduca numarul de articole despre PSD. Culmea viziunii jurnalistice o reprezinta o alta solicitare, de a se gasi „subiecte pozitive pentru investigatii“ (?!!), ceea ce, prin definitie, nu exista.

In plus, se mai plang autorii protestului, corespondenta venita pe adresa conducerii sau a redactorilor este de cateva luni cercetata de reprezentantul WAZ si abia apoi impartita redactorilor.

Toate acestea si tacerea inexplicabila a managerilor WAZ din Germania, carora li s-au semnalat aceste probleme in repetate randuri, au determinat actiunea de protest a celor de la RL, convinsi ca „ziua de 13 septembrie 2004 este cea mai neagra din istoria recenta a ziarului Romania Libera“.

Saptamana trecuta, cand reprezentantii Ringier au sunat la toate ziarele si televiziunile pentru a le convinge sa nu difuzeze nimic despre situatia de la EZ, directorul Romaniei Libere, Petre Mihai Bacanu, declara ziarului nostru ca, pe langa aceste presiuni, au fost altele, pe alta filiera. Filiera a carei origine pare sa se lamureasca astazi, o data cu revolta ziaristilor de la RL.