Consumul de paine dietetica in Romania este de numai 1% din consumul total de paine, sustin reprezentantii Asociatiei Nationale a Industriilor de Morarit si Panificatie din Romania (ANAMOB).

Aceasta cu toate ca, de cativa ani, piata este invadata de o serie larga de sortimente de paine cu diverse proprietati, de exemplu franzele dietetice, paine pentru diabetici, paine cu vitamine sau multicereale. Presedintele ANAMOB explica acest obicei de consum prin faptul ca romanii nu sunt destul de bine informati asupra beneficiilor acestor produse.

„Totul tine de cultura de consum a romanilor si totodata de lipsa de promovare a acestor produse“, ne-a declarat Viorel Marin, presedintele ANAMOB. La aceasta se adauga faptul ca, in general, produsele de panificatie dietetice sunt mai scumpe.

In ceea ce priveste produsele de mormatit si panificatie cu vitamine, reprezentantul ANAMOB sustine ca vanzarile pe acest sector sunt „foarte aproape de zero“. Marin spune ca aceste produse sunt realizate in special de laboratoarele de specialitate si mai putin de producatorii din industria de profil. „La noi, nu exista tendinta de a se recomanda paine cu vitamine.

De asemenea, nu exista un standard pentru a produce astfel de paine. Painea cu vitamine trebuie luata in functie de nevoile fiecaruia“, ne-a mai declarat Viorel Marin. Potrivit lui Marin, in statele occidentale, consumatorii au la dispozitie magazine speciale unde se comercializeaza produse de panificatie dietetice.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, consumul mediu de paine pe cap de locuitor in Romania a scazut, in primul semestru al anului, cu 13 kilograme. Astfel, in vreme ce, anul trecut, un roman manca in medie 76,5 kilograme de paine, in prima parte a acestui, an consumul a ajuns la 63,8 de kilograme pe cap de locuitor.