Statele Unite par a fi castigat o batalie in razboiul tehnologiilor de comunicatii purtat cu Europa. Mai precis, tehnologia CDMA a reusit sa patrunda pe batranul continent, unde deocamdata standardul francez GSM este rege.

Speculatia tehnologica a constat in folosirea licentei militare americane pe vechile platforme NMT 450 Mhz (tehnologie invechita, utilizata in Romania din 1992 de vechiul Telemobil). „Coada de topor“ in aceasta operatiune a reprezentat-o Romania, care a accceptat ca experimentul tehnologic sa se desfasoare pe teritoriul sau.

Avantajele combinatiei se resimt cel mai bine in tarile cu suprafete intinse, dar cu densitate mica a populatiei, pentru ca frecventa joasa permite o acoperire de cateva ori mai mare a fiecarei celule. Concret, pe aceeasi suprafata, acoperirea semnalului radio este obtinuta cu cheltuieli mult mai mici.

Experimentul a dat, se pare, rezultate multumitoare, iar tehnologia incepe sa fie folosita in Federatia Rusa. Alti potentiali clienti sunt tarile nordice, Portugalia, Brazilia sau China.

La Simpozionul tehnologic international desfasurat, saptamana aceasta, la Bucuresti, un reprezentant al detinatorului de licenta a lansat o intrebare edificatoare pentru implicatiile politice ale deciziei Romaniei.

„Au recunoscut europenii ca ati avut dreptate?“, a intrebat americanul, care, in plus, a sugerat ca initial ar fi existat o oarecare opozitie din partea Comisiei Europene fata de decizia Romaniei de a accepta tehnologia americana.

Beneficiile Romaniei din aceasta afacere au fost relativ modeste. Un nou competitor pe piata telecomunicatiilor mobile, Zapp, si un potential semnificativ de cercetare, care a fost insa valorificat modest. Costurile au fost, insa, destul de piperate.

Guvernul a facut o achizitie tehnologica de 85 de milioane de dolari, care a insotit avizul Departamentului american de Comert pentru utilizarea CDMA in Romania. Indatorata a ramas societatea de stat Radiocomunicatii, iar nota de plata le revine platitorilor de abonamente radio-tv, care suporta retehnologizarea statiilor de transmisie pentru uzul Televiziunii publice.

Pentru un beneficiu ipotetic (aceasta presupunand ca oficialii romani nu au obtinut „comisioane“), Romania a platit un pret concret si destul de mare in contul companiei Harris, care intamplator tocmai intrase in zona pierderilor si despre care se spune ca ar fi in relatii stranse cu secretarul american de Stat Colin Powell.