Aniversarea a 180 de ani de la nasterea lui Avram Iancu a adus la Tebea, in acest weekend, o multime de politicieni. Apropierea alegerilor generale s-a simtit in fiecare gest sau cuvint al oamenilor politici prezenti la mormintul de sub Gorunul lui Horia. Surpriza a venit insa de la citeva mii de oameni simpli, care i-au huiduit la scena deschisa pe Ion Iliescu si pe Adrian Nastase.

Prezenta presedintelui Ion Iliescu si a premierului Adrian Nastase la manifestarile de la Tebea a impus masuri suplimentare de protectie, miile de oameni care au participat la manifestare fiind tinuti la mare distanta. La depunerea de coroane de la biserica din localitate s-au aflat Traian Basescu, Gigi Becali, Gheorghe Ciuhandu, Corneliu Vadim Tudor si Gheorghe Funar.

Cea mai puternica “galerie” din cimitirul din Tebea si de pe platoul unde a fost organizata serbarea cimpeneasca a fost cea a PRM. De altfel, in zona au fost desfasurate zeci de bannere cu lozinci peremiste. Manifestarea nu putea insa incepe fara presedinte si premier, care intirziau sa apara. Satui de asteptare si plictisiti, membrii delegatiei Aliantei D.A.

, in frunte cu Traian Basescu, au parasit curtea bisericii, urmati imediat de Gigi Becali si membrii Partidului Noua Generatie. Vadim Tudor a ramas rabdator sa astepte sosirea lui Ion Iliescu, dar nu s-a abtinut sa nu faca remarce rautacioase la adresa partidului de guvernamint si in special a lui Adrian Nastase.

Dupa mai bine de o ora, a sosit la fata locului si presedintele Ion Iliescu, insotit de premierul Adrian Nastase. Dupa intonarea imnului si trecerea in revista a garzii de onoare, cei doi au depus coroane de flori la mormintul lui Avram Iancu.

In timp ce Ion Iliescu, care a depus prima coroana, s-a aplecat sa aranjeze panglica acesteia, Corneliu Vadim a remarcat cu voce tare: “Sa vedeti cind se apleaca Bombonel, ce o sa fie...”, stirnind rumoare printre politicienii aflati in apropierea lui.

Dupa incheierea ceremonialului, Iliescu si Nastase au incercat sa se apropie de oamenii care ii huiduiau, dar au fost intimpinati cu ostilitate. Adrian Nastase s-a repliat rapid, parasind in graba zona, in timp ce Iliescu a facut fata huiduielilor si apostrofarilor din partea multimii si a incercat sa dialogheze cu citeva persoane mai recalcitrante, dar a renuntat si a plecat.

La scurt timp a decolat si elicopterul lui Gigi Becali.

Serafinceanu: “In judet nu este numai PSD”

Desi a fost huiduit si intimpinat cu apelative de genul “hotule” si “banditule”, Adrian Nastase a declarat ca primirea a fost exceptionala, precizind insa ca “mai sint inca extremisti”. “Pentru ca nu mai au pot striga ca ungurii vor sa ne ia Transilvania, acum, dupa ce am intrat in NATO, si-au pierdut obiectul muncii.

Sunt acei someri politici”, a afirmat Nastase. In acest context, prefectul de Hunedoara Aurelian Serafinceanu a fost acuzat de unii membrii PSD ca, prin decizia de a-i invita pe toti liderii politici la manifestarile de la Tebea nu a facut altceva decit sa-i pregateasca premierului Adrian Nastase in cor de huiduieli. “Asta-i democratia. Asa se joaca piesa.

Eu sunt prefectul judetului Hunedoara iar in judet nu este numai PSD”, a replicat Serafinceanu. (M.M.)

Drum european blocat trei ore

Prezenta sefilor mai multor partide si al sefului statului, Ion Iliescu, a nemultumit zeci de soferi pentru ca circulatia pe DE care circula prin localitate a fost intrerupta pe neanuntate timp de mai multe ore, relateaza Europa FM. Soferii zecilor de masini blocate la intrarea in Tebea erau nemultumiti ca nu s-a anuntat intreruperea circulatie pe DE 79 care trece prin localitate.

Masini mici si TIR-uri, romani si straini, toti au ramas blocati la intrarea in Tebea. Oamenii spun ca ar fi inteles si o intrerupere a circulatiei pentru o jumatate de ora, dar spun ei ca au stat trei ore ceea ce li se pare prea mult, mai ales ca intre masinile blocate se aflau mai multe TIR-uri care trebuiau sa ajunga la destinatie la o anumita ora.

Un alt sofer a spus ca are in masina un copil mic operat, iar daca ar fi stiut de blocaj ar fi ales un alt drum.

Iliescu catre moti: “N-aveti obraz!”

Presedintele Ion Iliescu, premierul Adrian Nastase si ministrul de externe Mircea Geoana au fost primiti ieri, la Tebea, la aniversarea lui Avram Iancu, cu huiduieli puternice si cu strigate precum “Hotii!, Hotii!”. Manifestarile de antipatie au venit din partea intregii asistente, dar mai ales de la un numeros si galagios grup de peremisti.

Seful statului a aparut umar linga umar la manifestarile de ieri alaturi de Adrian Nastase, pe care il vede succesorul sau la Cotroceni, si de Mircea Geoana, desemnat de PSD ca viitor prim-ministru dupa alegerile din toamna. Presedintele nu a parut deranjat de prezenta celor doi candidati pesedisti in preajma sa, 0chiar daca prevederile Constitutiei ii impun neutralitatea politica.

Daca Ion Iliescu era imbracat in costum si avea cravata, Nastase si Geoana au preferat o tinuta de campanie electorala: costum, fara cravata si camasa descheiata la git. De altfel, Nastase a venit la Tebea direct dintr-un turneu electoral in judetul Gorj. De amintit ca seful statului nu a mai venit la Tebea din campania electorala din anul 2000.

Dupa discurs, la plecare, Iliescu, Nastase, Geoana, Ioan Mircea Pascu, Razvan Theodorescu, Mihai Tanasescu, Eugen Bejinariu si Adrian Paunescu au fost huiduiti din nou si s-a auzit acelasi strigat: “Hotii! Hotii!”. In acest timp, Nastase s-a retras inconjurat de numeroase garzi de corp, Geoana a asistat la scena de la distanta, in timp ce Iliescu s-a indreptat catre multime.

Nu a putut sa intre printre oameni din cauza unui gard special instalat de fortele de ordine pentru ca plebeii sa nu-i poata atinge pe alesi. Cei prezenti i-au cerut lui Iliescu pensii mai mari, insa el le-a povestit despre necesitatea cresterii economice.

Citiva i s-au plins ca Rosia Montana va fi poluata cu cianuri din cauza exploatarii miniere, presedintele replicind ca Academia a intocmit un studiu, iar guvernul cauta solutii pentru ca zona sa se dezvolte economic, dar si sa fie protejat mediul inconjurator.

Oamenii i-au reposat alianta dintre PSD si UDMR, care, in viziunea lor, e o formatiune antinationala, seful statului replicindu-le: “Ce, voiati sa avem razboi romano-maghiar?!”.

Un localnic i s-a plins presedintelui ca e somer, ca are doi copii de crescut si ca guvernantii nu sint cinstiti. Iliescu i-a batut obrazul la propriu si i-a spus: “Sinteti lipsiti de bun-simt, n-aveti obraz sa spuneti asa ceva in asemenea momente anivesare”. Nastase s-a despartit de Iliescu la iesirea din Tebea, cind a coborit din microbuz si a urcat in limuzina.

Pe drumul spre aeroport, Ion Iliescu s-a oprit la o benzinarie unde le-a cumparat tinerilor prezenti acolo cite o inghetata. (Cristian Oprea)