Transelectrica a semnat cu firma VA Tech Transmission and Distribution din Austria doua contracte la cheie pentru modernizarea statiei electrice de 220/110 kV Fundeni Bucuresti si statiei electrice de 400/220/110 kV Iernut Targu Mures.

Contractul de modernizare pentru statia electrica Fundeni are o valoare de 15 milioane euro, iar cel pentru modernizarea statiei electrice Iernut, o valoare de 22,5 milioane euro, ambele proiecte fiind finantate printr-un acord de imprumut cu Banca Mondiala pe baza de hotarari guvernamentale.

Contractorul a fost desemnat in urma unei licitatii deschise in conformitate cu standardele Bancii Mondiale. In cazul statiei Fundeni, contractul are ca obiect principal lucrarile de constructii-montaj si punere in functiune folosind echipamente compacte furnizate de ABB.

Contractele asigura echipamente si tehnologii performante, de ultima generatie, care vor duce la cresterea sigurantei de functionare si a eficientei sistemului electroenergetic romanesc, reducerea costurilor de mentenanta si la indeplinirea standardelor de operare interconectata la reteaua vest-europeana - UCTE.

Este de subliniat conceptia de organizare a lucrarilor, pe etape, astfel incat sa nu fie perturbata functionarea celor doua statii electrice si prin aceasta sa se asigure alimentarea continua cu energie a zonei Bucuresti si Transilvania de nord.

Retehnologizarile statiilor electrice Fundeni si Iernut fac parte din strategia de modernizare a infrastructurii-cheie a Sistemului Energetic National (SEN) si sunt sustinute de planul de afaceri aprobat al Companiei. Mentionam ca prin Transelectrica, care a fost admisa in UCTE la 8 mai 2003, Romania s-a apropiat tot mai mult de standardele europene din energetica.

Importanta prezentei Transelectrica in Uniunea pentru Coordonarea Transportului de Energie Electrica este evidentiata, in mod expres, de domnul Ion Merfu, directorul general al companiei, in interviul acordat.

Siguranta SEN, mentinuta la standarde europene de Transelectrica

- Domnule director, ce conditii a trebuit sa indeplineasca Transelectrica pentru a fi acceptata in UCTE?

- Compania Nationala de Transport a parcurs un program de pregatire, concentrat, in primul rand, pe modernizarea grupurilor energetice, a unor statii importante de 400/220/110 kV, precum si modernizarea sistemului de conducere al SEN.

Dar pentru acceptarea Romaniei in UCTE, nu numai Transelectrica a facut investitii pentru indeplinirea cerintelor de aderare - 66 milioane de dolari, ci si Hidroelectrica - 14 milioane de dolari, si Termoelectrica - 30 milioane de dolari. In plus, au existat o serie intreaga de teste pe timpul iernii si al verii, pentru intregul SEN, in anul 2001.

A urmat apoi o perioada de monitorizare destul de lunga, cuprinsa intre februarie 2002 si ianuarie 2003. In final, admiterea Romaniei in UCTE a fost posibila in 8 mai 2003. Aceasta a fost ziua in care Adunarea Generala a UCTE i-a atribuit companiei Transelectrica calitatea de membru cu drepturi depline si permisiunea de functionare interconectata permanenta a SEN cu UCTE.

- Punctual, ce inseamna acest lucru pentru Romania?

- In primul rand, prin intrarea in UCTE, Transelectrica a devenit unul din factorii de stabilitate si siguranta in functionare pentru zona a II-a sincrona UCTE. Resincronizarea celor doua zone se va realiza in trimestrele trei si patru 2004, obtinandu-se o piata de energie electrica care va acoperi cea mai mare parte a Europei.

Transelectrica este preocupata sa respecte strict recomandarile, obiectivele si cerintele UCTE.

- Criza energetica a lui 2003, generata de seceta prelungita, a pus in evidenta probitatea si eficienta Transelectrica. Compania a reusit sa preia perfect energia termo, fara nici o intrerupere sau desincronizare.

- Intr-adevar, aici intervin performantele de reglaj care, in Transelectrica, sunt excelente. Performantele au fost dovedite si obtinute in conditiile dificile ale lui 2003, an extrem de dificil pentru sistemele energetice ale tarilor membre UE, dar si pentru Romania.

Seceta a afectat functionarea sistemelor electroenergetice in Italia, Franta, Olanda, Germania, Tarile Nordice, colapsurile energetice fiind inregistrate in Italia, dar si in Marea Britanie. In Romania, prin investitiile excelente de la Transelectrica, siguranta Sistemului Energetic National a fost mentinuta la standarde si nici un consumator nu a avut de suferit.

- Pentru investitiile pe care le face, Transelectrica contracteaza credite de la cele mai bune banci fara garantii guvernamentale. Care sunt argumentele in favoarea ei?

- Transelectrica face parte dintre primele trei companii romanesti, evaluate de agentiile internationale de cotare - Moody's Investor Service si Standard and Poor's. Ajutata de valorile de rating foarte bune, Transelectrica obtine finantari flexibile si la costuri reduse pentru investitii, chiar si fara garantii de stat sau bancare.