Departamentul de IT al fiecarei institutii va trebui sa faca o lista de recomandari si sa indrume personalul la miscare.

Juristi europeni pregatesc pentru anul urmator o serie de directive prin care sa se combata neplacerile provocate de prea multe ore petrecute in fata calculatorului.

Trei sferturi dintre europenii al caror serviciu este legat de munca in fata calculatorului au anumite probleme de sanatate: dureri de spate, probleme oculare sau dureri de cap. O data cu varsta, aceste probleme se acutizeaza. Interesant este faptul ca ultimul raport pe aceasta tema a fost realizat tocmai de un “jucator” din domeniu, producatorul olandez de monitoare CTX.

Compania CTX nu s-a limitat doar in a elabora un studiu de natura medicala asupra unui aspect al interactiunii om – computer: exista recomandari si pentru departamentul IT. Astfel, “baietii de la IT” vor avea printre prioritati sfaturi de genul: “Monitorul dumneavoastra nu sta intr-o pozitie corecta si va va provoca dureri cervicale”.

Sau: “Pozitia dumneavoastra pe scaun nu este tocmai potrivita si o sa ajungeti cocosat”. Cu alte cuvinte, departamentul IT nu se va mai ocupa doar de server, ci va veghea si la sanatatea fizica a colegilor de la alte departamente. Dupa cum se arata in mai multe materiale de pe site-urile Vnunet.com sau Windpress.

it, guvernele europene se ocupa din ce in ce mai mult de elaborarea unor directive, anul urmator asteptandu-se primele reglementari in domeniu. Conform studiului CTX, 44% din cei chestionati petrec in fata calculatorului peste 40 de ore pe saptamana.

SFATURI. Pana la aparitia reglementarilor privind “confortul in fata monitorului”, autorii raportului prezinta conducerii companiilor cateva solutii pentru a feri perso-nalul de anumite neplaceri in timpul serviciului:

1. Folositi scaune ergono-mice cu spatar;

2. Asigurati-va ca angajatii stiu sa-si potriveasca pozitia monitorului ca sa nu le intepeneasca gatul;

3. Indemnati-i pe angajati sa ia cateva pauze scurte “de monitor”.