Scaderea dobanzilor la creditele in lei, inceputa de BCR si asteptata si din partea celorlalte banci din Romania, va relansa cu certitudine comertul cu bunuri de folosinta indelungata dand posibilitatea unui numar tot mai mare de romani sa-si cumpere in rate articole electrocasnice, electronice, aragazuri, mobila, parchet (dar si masini sau iahturi) etc.

Banca Nationala a Romaniei a dat tonul reducerilor, scazand dobanda de interventie in ultimele luni de la 21,25% la 18,75%, in intentia de a da un semnal tuturor bancilor comerciale pentru ca si acestea sa reduca dobanzile, in primul rand la creditele in lei.

La randul lor, analistii sunt de parere ca scaderea dobanzilor era obligatorie, in conditiile in care si inflatia a scazut, tinta fiind de 9% pentru 2004. Exista chiar voci care sustin ca aceasta diminuare, de numai 3 procente (la BCR), este prea mica si ca in Romania consumul ar trebui stimulat prin acordarea de credite cu dobanda si mai scazuta.

IMPRUMUTURI MAI IEFTINE

In prezent, pe piata bancara se dau imprumuturi in moneda nationala cu dobanda de 25 - 30% pe an, cu exceptia BCR care, din 10 septembrie, a redus ratele dobanzilor pentru toate creditele in lei, atat pentru persoanele fizice (cu 3%), cat si pentru persoanele juridice (cu 2%).

Astfel, dobanda la creditele pentru cumpararea de bunuri de folosinta indelungata, precum si la cele pentru nevoi personale este de 23,9%/an pentru imprumuturile pe termen scurt (un an), respectiv de 24,9%/ an pentru cele pe termen mediu si lung. La creditele pentru imobile (cu exceptia celui ipotecar), dobanda a scazut la 21%/an, iar la cele pentru nevoi personale, in suma de maximum 20.

000 euro, la 19%/an (pe termen scurt), respectiv 20%/an, pe termen mediu si lung.

COZI LA MAGAZINE

Desi ne aflam in perioada de dupa concedii si majoritatea celor care au economisit un an pentru a petrece un sejur in statiunile din tara sau strainatate au intrat „in normal“, adica si-au epuizat economiile, totusi la mai toate magazinele si hipermarket-urile care ofera bunuri de folosinta indelungata (Altex, Domo, Flanco, Flamingo etc.

) se inregistreaza o crestere a cererii de astfel de marfuri, accentuata si de scaderea dobanzilor la creditele in lei. La aceasta mai trebuie sa adaugam ca este de asteptat ca imprumuturile sa se ieftineasca de la an la an, in conditiile in care rata inflatiei, estimata pentru 2004 la 10% (iar in 2005, la 6-7%), a fost unul dintre motivele scaderii ratelor dobanzilor la creditele in lei.