Va fi razboi civil in Israel? Intrebarea nu a fost lansata de vreun ziarist ahtiat dupa subiecte "tari", ci de insusi prim-ministrul israelian Ariel Sharon.

Ieri dimineata, membrii Cabinetului guvernamental, convocati de Sharon, au ascultat aproape siderati cuvintele de mare ingrijorare ale premierului cu privire la cresterea tensiunii in tara, care ar putea duce la izbucnirea unui "razboi civil". E a doua oara, in ultima saptamana, cand spectrul "razboiului dintre frati" tulbura tara.

Mai intai, Avi Dichter, comandantul serviciilor secrete interne (SABAK), a avertizat asupra pericolului fortelor fundamentaliste extremiste evreiesti, care au luat hotararea de a stopa aplicarea "Planului de separare de palestinieni" initiat de Sharon, fie chiar prin lichidarea fizica a sefului Guvernului israelian.

Ministrul Tahi Hanegbi a fost mai prapastios: "Asasinul prim-ministrului a pornit deja pe drum". Istoria inregistreaza uneori asemenea situatii extravagante, cand fiii isi reneaga tatal si-i vor pieirea.

Cei care s-au saturat si se organizeaza armat pentru inlaturarea lui Sharon sunt extremistii de dreapta, majoritatea locuitori ai coloniilor implementate in teritoriile palestiniene ocupate de Armata israeliana in Razboiul de Sase Zile din 1967.

Or, Ariel Sharon este "tatal" acestor colonii, ca ministru, apoi ca prim-ministru, Sharon s-a ocupat personal, cu o energie deosebita, de infiintarea si dezvoltarea coloniilor, alocand sume considerabile din bugetul tarii.

Daca imediat dupa "Razboiul de Sase Zile", teritoriile palestiniene cucerite (Cisiordania si Gaza) si Platoul Golan erau socotite "carti de schimb" in viitoarele tratative de pace si nimeni nu se gandea ca ele vor fi vreodata alipite Israelului, cu timpul, viziunea politica s-a schimbat. In zecile de colonii traiesc astazi circa 200.

000 de colonisti, multi s-au nascut acolo, apoi s-au casatorit acolo, au facut la randul lor copii, acolo le este casa. Sharon le-a spus mereu ca niciodata Israelul nu se va retrage si nu-i va sili sa-si paraseasca casele. Ideologia de dreapta a partidului de guvernamant, populismul majoritatii partidelor politice, le-a intarit de-a lungul deceniilor, colonistilor aceasta credinta.

Marele general care a biruit in toate razboaiele si-a dat seama abia acum ca a gresit strategic, in acest razboi nu vor exista invingatori si invinsi, Israel nu-i va putea detine la infinit pe palestinieni intr-un apartheid rusinos, teritoriile impanzite de colonii evreiesti vor deveni, intr-o buna zi, statul Palestina.

"Planul de separare unilaterala de palestinieni" nu-i perfect, dar e un inceput. Israel se retrage din Gaza si desfiinteaza o data cu coloniile din Fasia Gaza si cateva colonii din Cisiordania.

Demonstratie anti-Sharon la Ierusalim

"Planul de separare" a starnit furia extremistilor si fanaticilor evrei. Falsi profeti si ofiteri in rezerva fanatici, intelectuali de clasa, rabini invatati, delicventi din drojdia societatii, isi dau mana in sarabanda amenintatoare a fundamentalismului evreiesc.

Ei reusesc sa atraga in jocul lor extrem de periculos si oameni de buna credinta, pentru ca nu toti colonistii si nu toti cei care impartasesc convingeri de dreapta sunt extremistii si fanaticii de care vorbim. Ieri seara, multe zeci de mii de colonisti, extremisti si oameni de dreapta au umplut piata "Kikar Zion" din centrul Ierusalimului.

Ei i-au cerut lui Sharon sa renunte la "Planul de separare de palestinieni", Au fost auzite si amenintari. Viata prim-ministrului israelian e cu adevarat in pericol. Sharon insa nu se teme si nu ezita. O viata intreaga, in toate luptele, a mers cu curaj inainte. Nici acum nu va da inapoi.

"Am asistat in ultimele zile la cele mai grave actiuni de incitare si as putea spune, de fapt, ca ne indreptam spre razboi civil", a declarat ieri premierul Ariel Sharon. Seful Guvernului israelian se confrunta cu o opozitie puternica, inclusiv printre membrii propriului cabinet.

Saptamana trecuta, intr-un gest fara precedent, un important grup de opozanti israelieni i-a indemnat pe militari sa nu se supuna ordinului de retragere. A-i incita pe soldati sa nu execute ordinele este un lucru extrem de grav. Consensul care domneste de la infiintarea Israelului vede in Armata o esenta nationala deasupra ciocnirilor si intereselor politice.

Fundamentalismul evreiesc ataca acum tocmai acest consens national sfant. Motiv in plus pentru ca Sharon sa le ceara ministrilor Apararii, Justitiei, Securitatii interne si serviciilor secrete sa reactioneze cu mai multa eficacitate impotriva fenomenelor de extremism.