Controversatul film al regizorului britanic Mike Leigh "Vera Drake" a castigat, sambata seara, Leul de Aur pentru cel mai bun film, la cea de-a 61 editie a Festivalului de la Venetia, informeaza BBC online.

Totodata, Imelda Staunton si-a adjudecat premiul pentru cea mai buna actrita, cu rolul din acest film cu buget redus, ce prezinta povestea unei femei de serviciu care provoaca avorturi in secret, in Anglia anilor '50.

Imelda Staunton a declarat: "Vreau sa multumesc neobositului juriu, care a onorat acest film in care sunt mandra ca am jucat, deoarece dezbate un subiect complex cu atata compasiune". "Vera Drake" a concurat cu alte 21 de filme pentru Leul de Aur, a carui decernare a avut loc sambata seara, la opera La Fenice din Venetia, dupa zece zile de competitie.

Regizorul Leigh a tinut sa multumeasca ironic organizatorilor festivalului de la Cannes "pentru respingerea filmului" sau, ceea ce i-a permis performanta de la Venetia. Premiul pentru cel mai bun actor a revenit spaniolului Javier Bardem pentru interpretarea rolului unui barbat paralizat care vrea sa se sinucida, in filmul lui Alejandro Amenabar "Mar adentro".

Bardem a mai castigat un premiu pentru cel mai bun actor la editia din 2000 a festivalului de la Venetia, cu filmul "Before Night Falls" regizat de Julian Schnabel, pentru care a fost nominalizat si la un Oscar.

Filmul "Mar adentro" a obtinut si Leul de Argint - marele premiu al juriului, in timp ce Leul de Argint - premiul special pentru regie i-a revenit sud-coreeanului Kim Ki-duk pentru "Binjip". Kim Ki-duk a mai obtinut o mentiune speciala a juriului Mostrei in 1999, pentru "Seom".

Leone del Futuro pentru cel mai bun debut a fost acordat productiei "Le grand voyage" de Ismael Ferroukhi (Franta). La sectiunea Orizonturi, la care a participat si filmul romanesc "Ambasadori, cautam patrie" (regia Mircea Daneliuc), premiul a fost castigat de "Les petits-fils" de Ilan Duran Cohen (Franta). O mentiune speciala a fost acordata filmului "Vento di terra" de Vincenzo Marra.

Juriul a fost prezidat de regizorul britanic John Boorman si i-a avut ca membri pe Spike Lee, Scarlett Johansson si Helen Mirren. Vedete precum Tom Hanks, Nicole Kidman, Tom Cruise, Robert De Niro si Angelina Jolie au fost prezente la Mostra venetiana anul acesta. Directorul festivalului, Marco Muller, a incercat sa atraga publicul la festival prin numarul mare al vedetelor de la Hollywood.

Insa festivalul nu a scapat de probleme si critici. Intarzierile repetate si haosul organizational l-a facut pe Muller sa promita pentru anul viitor un festival mai bine organizat.

Una dintre gafele festivalului l-a avut ca victima pe Al Pacino, care s-a trezit ca nu are un loc rezervat la premiera propriului film, "Negutatorul din Venetia", din cauza unei erori in sistemul computerizat de distributie a biletelor, care a emis sute de bilete in plus. Aceasta greseala a cauzat intarzieri de-a lungul intregului festival.

De pilda, premiera filmului "Finding Neverland", cu Johnny Depp si Kate Winslet, a inceput cu o intarziere de mai bine de doua ore. Controversele au afectat-o si pe Nicole Kidman, care a fost intens criticata pentru rolul sau din "Birth", in care are o relatie cu un copil de zece ani.