Garantia pentru capital de lucru este noul produs pe care Banca de Export - Import a Romaniei EXIMBANK SA il acorda exportatorilor in numele si contul statului, incepand cu aceasta toamna.

Garantia pentru capital de lucru se acorda pentru acoperirea riscului de nerambursare a creditului si de neplata a dobanzii.

Exportatorii pot solicita o astfel de garantie de la EXIMBANK chiar daca au credite pentru realizarea unui contract de export acordat de bancile comerciale. Si aceasta deoarece Banca de Export- Import a Romaniei nu face concurenta acestor banci.

Obiectul garantiei il reprezinta contractul de credit pentru productia de bunuri si servicii pentru export (finantarea capitalului de lucru), incheiat intre banca care acorda creditul si exportatorul roman, in scopul realizarii productiei aferente unui contract de export.

De asemenea, agentul economic care solicita garantia pentru capital de lucru trebuie sa aiba un contract de export confirmat de cumparator sau contracte - cadru de export insotite de comenzile confirmate aferente.

Garantia se incheie in valuta contractului de credit, pe o durata de pana la cinci ani.

Pentru a se asigura incasarea creantelor aferente contractului de export, exportatorul (beneficiarul creditului) va incheia cu EXIMBANK o Polita de asigurare impotriva riscurilor de neplata la extern, riscuri asociate cumparatorului sau tarii sale, dupa caz

Lansarea acestui produs face parte din campania de toamna a EXIMBANK pentru sprijinirea exportatorilor, campanie care se bazeaza pe noi facilitati si costuri cat mai reduse la contractarea unui credit pentru export.