Cazul medicului Naum Ciomu, cand prezentat drept "confuzat", cand posesor al unei "eclipse cerebrale", singurul raspunzator insa de ciopartirea penisului unui tanar nevinovat, este prezentat in raportul medicilor legisti, de ieri, ca fiind o greseala inadmisibila pentru orice chirurg.

Rezultatele reconstituirii nu au fost favorabile medicului acuzat. "Am incercat sa reconstituim interventia operatorie cu ajutorul unui cadavru neidentificat, sa vedem daca poate sa existe o scapare, o greseala care sa explice deciziile lui Ciomu.

Sigur, medicul chirurg chemat pentru experiment a fost surprins de cat de usor se poate gresi, daca nu esti atent si nu ai meticulozitatea necesara ca sa-ti verifici fiecare miscare pe care o faci", a precizat dr. Dan Dermengiu, directorul INML.

Potrivit lui, chirurgul a efectuat incizia care se face de obicei in cazul unei afectiuni precum cea de care suferea pacientul lui Ciomu: a deschis canalul inghinal pentru a pune in evidenta un tub in capatul caruia se afla testiculul. Dr. Dermengiu a mai mentionat ca operatia este simpla, "trebuie sa nu uiti ce sa faci".

Chirurgul trebuia doar sa traga de tub, sa se asigure ca acesta duce la testicul si ca organul la care a ajuns este testiculul.

De la explicatiile logice la cele sataniste

"Inainte de a avea explicatia logica a acestei erori, ne-am gandit la tot felul de lucruri, chiar si la ritualuri satanice. Acum totul este foarte clar, din punctul nostru de vedere", a declarat dr. Dermengiu.

Pentru acesta, ca medic legist, lucrurile sunt limpezi: "Ciomu a facut, foarte simplu, o eroare intr-o operatie obisnuita, pentru ca nu a fost meticulos, sa vada ce anume a scos de acolo".

Cat despre alte concluzii de la reconstituire, directorul INML sustine ca aprecierea facuta de Ciomu, cum ca radacina penisului este funiculul spermatic, acel tub in capatul caruia se afla testiculul, si ca a vazut o alta formatiune despre care a zis ca este testicul, este total eronata. "Nu a intrat in alerta de la prima taietura si a facut-o pe a doua.

Atunci a vazut ca este sectionat penisul si, ca sa opreasca hemoragia, a fost obligat sa mai taie o rondea mica, cu bisturiul electric. Deci, a treia taietura a fost facuta constient, pentru a opri hemoragia".

Pentru ca incadrarea penala in cazul pierderii cunostintei, a unei nebunii temporare sau in cazul unei traume facute cu intentie este foarte mare, concluzia legistilor a fost ferma: operatia lui Ciomu reprezinta o greseala ce poate fi inteleasa de chirurgi, dar nu poate fi admisa de nimeni.

Raportul pe care conducerea INML il va trimite anchetatorilor arata ca "lipsa prin amputatie a penisului reprezinta o pierdere de organ si este de natura a produce victimei un prejudiciu moral major ( victima are 33 de ani)".

Mai mult, la examinarea realizata la trei saptamani de la trauma suferita, pacientul prezinta o stare depresiv – anxioasa reactiva de intensitate usoara, a carei evolutie in timp nu poate fi prognosticata in prezent, mai sustin medicii legisti.

Rezultatul examenului psihiatric asupra lui Naum Ciomu, chirurgul care, in urma cu mai bine de o luna, mutila pe viata un tanar pacient, la Spitalul "Doctor Theodor Burghele", va fi cunoscut la sfarsitul acestei luni.