Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) urmeaza sa aprobe azi majorarea de capital care-i va permite grupului austriac OMV sa preia controlul Petrom ca actionar majoritar. Intilnirea nu va fi doar cea mai importanta de la crearea SNP, ci si una dintre cele mai tensionate. Actionarii vor discuta desprinderea din Petrom a anumitor activitati, decizie care pare sa nu fie pe placul salariatilor.

Un alt subiect important va fi rectificarea bugetului pe 2004, care revizuieste profitul estimat, in sensul cresterii cu aproape 30%.

Daca actionarii vor aproba majorarea de capital, Petrom va emite 18,7 miliarde de actiuni noi, care urmeaza sa fie cumparate de OMV, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si de micii actionari inregistrati pina pe 7 septembrie 2004.

Conform contractului de privatizare, semnat in luna iulie, OMV s-a angajat sa plateasca 669 de milioane de euro pentru achizitia directa a unui pachet de 33,34% din actiuni.

Ca sa poata prelua controlul dupa majorarea de capital, OMV a anuntat ca pune la bataie intre 723 si 855 de milioane de euro, suma achitata in final urmind sa fie stabilita in functie de numarul actiunilor nou emise care vor fi cumparate de micii actionari.

Ei detin deja 7% din actiunile Petrom si, daca vor sa-si pastreze aceasta cota, ar trebui sa investeasca, potrivit reprezentantului lor in AGA, 70 de milioane de dolari. Daca actionarii minoritari nu vor veni cu acesti bani, dupa majorarea de capital participarea lor va scadea sub 7%.

Sindicatul nu agreeaza desprinderea

La propunerea OMV, actionarii SNP trebuie sa se pronunte, tot astazi, si in privinta desprinderii combinatelor Arpechim si Doljchim, activitatilor de exploatare de la Suplacu de Barcau si a unor benzinarii. Acestea ar urma sa devina societati cu raspundere limitata detinute de Petrom-OMV.

Din datele financiare prezentate la semnarea contractului de privatizare, rezulta ca activitatile de rafinare si petrochimie nu sint foarte profitabile.

Decizia a stirnit deja controverse, liderul sindicatelor Petrom, Liviu Luca, afirmind recent ca "va vota impotriva transformarii Arpechim in SRL", fara sa explice insa de ce adopta aceasta pozitie. Conform contractului de privatizare, salariatii Petrom vor putea cumpara un pachet de 8% din actiunile ramase in proprietatea statului. Pretul pe actiune va fi acelasi cu cel platit de OMV.

Sindicatul detine deja 0,5% din actiunile Petrom listate la Bursa.

Economii la fondul de salarii

Actionarii Petrom discuta astazi si rectificarea bugetului pe 2004. Cele mai importante estimari se refera la veniturile totale, prognozate sa creasca cu 9.000 de miliarde, in principal pe seama veniturilor din exploatare. Noul buget tine cont de cresterea pretului titeiului, inclusiv al petrolului autohton.

Potrivit bugetului rectificat, Petrom estimeaza un profit brut de peste 4.000 de miliarde lei, cu aproape 1.000 de miliarde mai mult decit bugetul aprobat la inceputul anului. Fondul de salarii brute ar urma sa scada cu circa 369 de miliarde, in conditiile in care cistigul mediu lunar pentru anul acesta va fi 13,9 milioane lei.