Partidul de guvernamant cauta cu disperare solutii pentru parlamentarii care vor ramane pe dinafara listelor electorale si care cer, cu tot mai multa hotarare, pensii grase sau posturi in administratie.

Parlamentarii ar urma sa beneficieze de o pensie de 80% din indemnizatia actuala, ceea ce ar insemna aproape 15 milioane de lei. Potrivit unor surse parlamentare, proiectul pritocit la Senat nu prevede nici o obligativitate a vreunei contributii anterioare a parlamentarilor pentru fondul de pensii. In aceasta eventualitate, banii ar urma sa fie suportati de la buget.

O alta varianta ar fi aceea potrivit careia sa se anunte oficial constituirea unui fond privat de pensii al fiecarei Camere, dar - dupa cum au afirmat parlamentari PSD - pentru a beneficia de pensie vor trebui sa plateasca o cotizatie de 5% din indemnizatia lunara, adica 50 de milioane pentru patru ani de zile.

Viorel Hrebenciuc, liderul grupului PSD, sustine: "Noi, de fapt, ne gandim la un fond privat de pensii, pentru care beneficiarii de pensie ar trebui sa cotizeze. Se va constitui un fond propriu al Parlamentului Romaniei.

Insa, chiar daca ar fi asa, tot mai ramane o problema: Ce se intampla cu parlamentarii care raman acum pe-afara, in conditiile in care ipoteticul fond de pensii oricum nu exista? Pentru a beneficia, vor trebui sa depuna cotizatia in termen de 6 luni de zile", a sustinut Hrebenciuc.

In orice caz, contributia va fi acceptata toata acum pentru cei care au fost parlamentari in perioada 2000-2004, ceea ce inseamna, in cel mai nefericit caz, ca un parlamentar va plati 50 de milioane lei. Cu alte cuvinte, va lasa la casierie indemnizatia pe ultimele doua luni, se va folosi din plin de suma forfetara si va beneficia de pensie toata viata!

Chiar si asa, multi parlamentari sunt nemultumiti, ei fiind de parere ca banii ar trebui suportati de la bugetul de stat. De altfel, unii parlamentari au spus ca nici nu se poate merge pe fond privat de pensii, din moment ce in Romania acest sistem nu este reglementat.

Proiectul de lege privind statutul parlamentarilor ar urma sa fie discutat in prima sedinta a Camerelor reunite. "E adevarat ca noi nu avem o lege a fondurilor private de pensii, dar o dam repede, le votam pe amandoua, sa poata avea toata lumea pensii private, sa nu mai fie discutii", a anuntat Hrebenciuc.