Lipsa unei experiente politice adecvate (...) obliga acum Ucraina sa se justifice - o manevra cam tardiva, nota luni agentia "Rusia la zi", referindu-se la atitudinea Kievului fata de criticile internationale privind construirea canalului navigabil Bastroe.

Romania a stiut sa mobilizeze societatea si sa creeze un front de opinie destul de stabil pe aceasta tema, in timp ce Ucraina tacea, a mai mentionat Agentia "Rusia la zi", care caracteriza atitudinea Kievului fata de canalul Bastroe drept "autism politic". Atitudinea Ucrainei s-a schimbat ieri, reprezentantii Kievului trecand la un atac mediatic pe tema canalului ucrainean Bastroe.

Ambasadorul Ucrainei la Bucuresti, Teofil Bauer, a convocat ieri ziaristii din presa centrala la o conferinta de presa pe acest subiect.

Cu o surprinzatoare vehementa, reprezentantul Kievului a sustinut ca acest canal navigabil nu ar influenta negativ eco-sistemul Deltei Dunarii, desi toata comunitatea internationala - in afara de Ucraina si Rusia - a criticat aceasta constructie si a denuntat efectele negative ale canalului asupra Deltei Dunarii.

In rest, ambasadorul ucrainean a evitat sa raspunda la cele mai importante intrebari ale jurnalistilor.

Ucraina isi rezerva dreptul de a se adresa organizatiilor internationale de mediu in privinta impactului negativ al unor actiuni necoordoante ale Romaniei asupra partii ucrainene a Dunarii care ar duce la o redistribuire artificiala a balantei de apa in detrimentul Ucrainei, a declarat ieri la Bucuresti ambasadorul Ucrainei, Teofil Bauer.

Solicitat de ziaristi sa dezvaluie care sunt actiunile Romaniei care ar fi afectat partea ucraineana a Dunarii, Bauer a refuzat sa raspunda.

El s-a limitat sa declare ca Ucraina are trei canale pe Dunare, in timp ce Ucraina vrea sa construiasca unul singur, sugerand astfel ca amenintarea Kievului reprezinta o riposta fata de criticile adresate de Romania Ucrainei cu privire la efectele negative pe care le are canalul ucrainean Bastroe.

Vizita de vitrina

Ambasadorul ucrainean a amintit apoi ca reprezentantii corpului diplomatic acreditat la Kiev au fost zilele vineri intr-o vizita pe canalul Bastroe.

"Majoritatea participantilor la aceasta vizita s-au convins de inexistenta unor temeiuri serioase pentru o preocupare fata de posibilul efect negativ al acestui canal asupra mediului in partea ucraineana a Dunarii, nemaivorbind despre un oarecare impact transfrontalier fabulos", a declarat ambasadorul ucrainean, intr-o traducere poticnita a translatorului.

In continuare, Teofil Bauer a pretins ca proiectul ucrainean Bastroe respecta toate reglementarile internationale si nu prezinta nici un pericol fata de biosfera Deltei Dunarii. Chestionat de jurnalisti, ambasadorul ucrainean nu a reusit sa aduca nici o dovada care sa ii sustina aceste afirmatii.

Mai mult chiar, reprezentantul Kievului a refuzat din nou sa raspunda jurnalistilor care l-au intrebat de ce nu ia Ucraina in consideratie toate protestele internationale si toate avertismentele transmise de organizatiile ecologiste internationale.

Informatiile care prezinta intreaga Europa si Africa ingrijorate de asa-zisul impact al canalului Bastroe sunt exagerate, a declarat Teofil Bauer, ironizand astfel intreaga comunitate internationala care si-a exprimat ingrijorarea fata de acest proiect.

Reamintim ca organizatii prestigioase ca World Wildlife Fund (WWF) si UNESCO au denuntat pericolul reprezentat de canalul Bastroe asupra Deltei Dunarii, iar ulterior Romania, Uniunea Europeana, Comisia Europeana, Germania si SUA au solicitat oprirea lucrarilor la acest canal.

Canalul Bastroe, care permite Ucrainei sa aiba acces la Marea Neagra direct pe Dunare, a fost inaugurat la 26 august si urmeaza sa devina complet navigabil la sfarsitul anului 2005, autoritatile ucrainene ignorand pana in prezent toate solicitarile privind oprirea constructiei.

Ucraina acuza: platoul continental, instrument electoral

Ambasadorul ucrainean s-a referit ulterior si la divergentele romano-ucrainene privind delimitarea platoului continental si a zonelor economice exclusive in Marea Neagra.

Ucraina respecta decizia Romaniei de a apela unilateral la Curtea Internationala de Justitie de la Haga, dar considera ca inca nu au fost epuizate rezervele pentru gasirea unui compromis la nivel bilateral, a declarat ieri Teofil Bauer.

De remarcat ca in comunicatul de presa al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei dat publicitatii la conferinta de presa de la Ambasada Ucrainei se mentioneaza, referitor la sesizarea de catre Romania a curtii de la Haga, ca partea ucraineana "percepe decizia recent lauta de Bucuresti ca una motivata politic si legata de urmatoarele alegeri prezidentiale si parlamentare din Romania".

Chestionat insistent de catre jurnalisti cu privire la acest presupus interes electoral al Romaniei fata de problema delimitarii platoului continental, ambasadorul Ucrainei a refuzat sa acorde orice raspuns.