Coreea de Nord a anuntat ieri ca explozia de saptamina trecuta din provincia Yanggang, aflata la granita cu China, a fost una intentionata si face parte dintr-un proiect de constructie a unei centrale hidroelectrice.

Explozia puternica a zguduit joi partea de nord a tarii, degajind un nor de fum cu diametrul de patru kilometri, iar craterul a fost suficient de mare pentru a putea fi vazut din satelit.

Ultimele evolutii in negocierile privind solutionarea dosarului nuclear nord-coreean, precum si existenta unei baze subterane de rachete in regiune au creat temeri ca explozia ar putea fi un prim experiment nuclear al regimului de la Phenian.

Ministrul de externe nord-coreean Paek Nam-sun a infirmat aceasta supozitie, explicindu-i secretarului de stat din Ministerul britanic de Externe, Bill Rammel, aflat in vizita la Phenian, ca “nu a fost un accident, nici o explozie nucleara, ci o detonare intentionata a unui munte, ca parte a proiectului hidroelectric”.

Rammel a declarat ca a fost multumit de explicatie, stiuta fiind secretomania care domneste in Coreea de Nord.

“Insa am insistat si i-am spus ministrului de externe ca, pentru a fi pe deplin convinsi de explicatie, ar trebui sa le permita diplomatilor internationali sa mearga in zona si sa verifice situatia, daca acestia o cer”, a spus el, adaugind ca oficialul nord-coreean a dat asigurari ca va lua in considerare propunerea.