Colectia Raftul intai

ANTONIO LOBO ANTUNES

CUVANT CATRE CROCODILI

Vocile a patru femei – partenere ale unor teroristi care, dupa „Revolutia garoafelor", pun la cale atentate –, dorintele, temerile, amintirile, fantasmele lor, alcatuiesc tesatura polifonica a romanului lui Lobo Antunes.

Intriga e construita din mai multe perspective, femeile fiind, dupa cum spune chiar autorul, asemenea unor „bureti care absorb raul deoarece raul le inconjoara, fara a ele insele protagoniste".

Pret: 290 000

Traducere din portugheza de Micaela Ghitescu

Colectia Cartea de pe noptiera

KAREL ÈAPEK

CARTEA APOCRIFELOR

Scriitorul Karel Capek (1890-1938), unul dintre cele mai mari nume ale literaturii cehe, a scris schite, romane, piese de teatru. A fost interesat insa si de genuri periferice, fata de care marii creatori au adesea prejudecati: literatura de anticipatie, cintecul de bilci, romanul „pentru cameriste", romanul politist.

Autorul sau preferat, de a carui influenta nu e strain, a fost Chesterton. In povestirile din Cartea apocrifelor, Èapek este „mai el insusi” decit oriunde, caci imbina satira cu subtextul puternic umanist, pastisa cu originalitatea, buna dispozitie si verva cu disperarea. E vorba, cum o spune si titlul, de rescrierea istoriei, de reluarea unor texte celebre in cheie realist-ironica.

Bunaoara, o discutie a lui Noe cu sotia lui despre lista „dreptilor” pe care ar trebui sa-i ia cu el pe arca devine un prilej de birfa a defectelor contemporanilor lui Noe, ai lui Èapek, si, nu in ultimul rind, ai nostri.

Pret: 150 000

Traducere din ceha de Radu Albala, Ihor Lemnij, Iulia Soare, Alexandra Toader

GEORGES BERNANOS

O CRIMA

Georges Bernanos a scris acest roman in 1934, la cererea editorului sau. Promisese sa compuna o poveste a la Simenon si cartea, care porneste de la o dubla crima, pare intr-adevar, in primele pagini, un roman politist. Intr-o mica localitate din Franta, Megere, o batrina bogata este ucisa intr-o noapte, dar presupusul ucigas, un barbat necunoscut, e gasit la rindul lui in agonie.

Va muri cu miinile impreunate a ruga, inainte de a apuca sa „marturiseasca" ceva. Vor mai fi si alte morti, care-i pun pe anchetatori in incurcatura: accident, crima sau sinucidere? Curind insa romanul lui Bernanos iese din tiparele riguros limitate ale unui policier, caci mai important decit enigma mortilor repetate este misterul personajului central al cartii, un tinar preot carismatic.

Se stie ca personajul-preot are, in istoria literaturii, potente narative mari, dar Bernanos scoate maximum de magie din el. Cit despre mersul anchetei, el se bazeaza pe un celebru adagiu francez: Cherchez la femme! Or, cea cautata s-ar putea ascunde sub haine barbatesti.

Aventura spirituala traita de personajele implicate in poveste este, fara indoiala, una de proportii, depasind jocul logic al inlantuirii faptelor in rezolvarea unei crime. Dovada ca O crima nu este un policier este proba recitirii, pe care romanul o trece cu brio. O carte pasionanta si plina de surprize pina la ultimul paragraf, in care se simte condeiul unui maestru al romanului interbelic.

Pret: 160 000

Traducere din franceza de Catalin Constantin

MIHAIL SEBASTIAN

FEMEI

Femei este constituit din patru nuvele distincte, povestile unor femei distincte. Ceea ce le uneste si permite considerarea acestui volum drept roman este epoca (anii ’30) si personajul masculin, Stefan Valeriu, acelasi in toate secventele, dar plasat in roluri diferite: cand partener, cand simplu martor. Renée, Marthe, Odette, prima proza, il pune pe Stefan la umbra femininului in floare.

Un erotism difuz si atmosfera de vacanta a unei selecte pensiuni de munte din strainatate il fac pe Stefan sa ezite intre cele trei femei care se indragostesc de el, fiecare in alt fel, fiecare la alta varsta a feminitatii, la alta etapa a intelegerii dragostei.

In Emilia, Stefan devine personaj secundar si participa ca martor intamplator la iubirea frusta si impresionanta dintre doi oameni simpli. Maria, a treia poveste, este confesiunea epistolara a unei femei indragostite de un barbat care n-o merita (ideea superioritatii unuia dintre parteneri este la moda in romanul interbelic).

In fine, Arabela are o nervura picaresca, fiind o incursiune in lumea circului, a stelelor de o clipa si a amorurilor-efemerida. Micul roman al lui Sebastian isi pastreaza prospetimea, fara a pierde nimic din aromele lui interbelice.

Pret: 150 000

Colectia Intelepciune si credinta

ROMANO GUARDINI

SFARSITUL MODERNITATII

O incercare de orientare a rezultat din prelucrarea unor prelegeri de introducere la un curs despre gandirea lui Pascal, sustinute la Tübingen, in 1947-1948, si la München in 1949.

Pentru Guardini, Pascal este un filozof al existentei crestine care traieste si gandeste modernitatea fara a se lasa absorbit de ea, distantandu-se critic fata de tendintele ei dominante si depasindu-i astfel limitarile.

De aceea, el socoteste potrivit sa trateze, in introducerea acestui curs, problema insasi a modernitatii, cu atat mai mult cu cat, spune el, ne aflam intrucatva la capatul ei si ii percepem, prin urmare, mai acut trasaturile de ansamblu.

El propune o „schita" a modernitatii, a imaginii ei despre lume si despre om (cu evocarea precedentelor antice si medievale), un tablou provizoriu, dat fiind ca ne aflam in cursul, inca fluid, al modernitatii tarzii, careia ii putem totusi percepe marile mutatii spre o alta varsta.

Pret: 120 000

Colectia Roman istoric

MAURICE DRUONREGII BLESTEMATI VI. CRINUL SI LEUL

O data cu moartea lui Carol al IV-lea cel Frumos, dinastia Capetienilor se stinge, fiind inlocuita la Tron de ramura de Valois. Cel care anima acesti ani decisivi pentru istoria Occidentului european este contele Robert d’Artois. Nimeni nu s-a straduit mai mult decit el pentru ca sceptrul sa-i revina varului sau, Filip de Valois.

El isi asteapta insa rasplata: vrea sa i se restiuie comitatul stramosilor sai. Intrigi, sperjur, crime – nu se da in laturi de la nimic pentru a-si reclama drepturile. Deposedat de titluri, exilat din Franta, el va fi cel ce va rosti, in fata Parlamentului englez si a regelui Eduard al III-lea, discursul care va duce la izbucnirea Razboiului de o suta de ani.

Pret: 240 000

Traducere din franceza de Sergiu Dan

In afara colectiilor

DORA PETRILA \ MARTIN S. MARTIN

SPITALUL FUNDENI. ISTORIE SI DESTINE

Institutiile, ca si oamenii sau natiunile, au destine. Sansa, nesansa, inspiratia, surpriza, impactul cu mari personalitati se combina intr-un spital cu influenta vremilor, rezultind o ecuatie cu rezultat incert, din care nu lipsesc succesele, insuccesele, celebritatea sau existenta mediocra.

Unele institutii se inscriu de la inceput pe traiectoria unei neincetate reusite, altele se impiedica imediat dupa lansare; unora le este dat sa cunoasca gustul succesului, altora pe cel al dezamagirii.

Spitalului Fundeni i-au foat date toate acestea si, mai mult inca, i-a fost data o viata a lui, pe care o povesteste aceasta carte document a unei institutii, a unor epoci si, de ce nu, a unor oameni cu totul aparte.

Pret: 390 000