Luni seara am vazut la televizor doi romani tristi. Faptul ar putea fi socotit banal, daca nu chiar starnitor de zambete ironice: parca numai intr-o seara de luni si numai la televizor poti vedea fete de romani tristi?! Iesi pe strada si le zaresti la tot pasul! Asta o recunoaste pana si onor dom' prim-ministru.

In cazul de fata nu era vorba insa de acea tristete pamantie, scofalcita a fetelor rupte de foame ori a fruntilor plecate sub rusinea saraciei. Era o alta tristete, mai rar vazuta pe malul Dambovitei si mai greu, pentru foarte multi, de inteles.

O tristete coplesitoare, uluita, disperata as zice, tristetea neputintei de a crede ca fratele de cruce, alaturi de care ai traversat un desert, te abandoneaza intre dune tocmai cand mai ai doar cativa pasi pana la oaza inverzita. Ori cea a luptatorului care se vede lipsit de sprijinul unui crezut aliat chiar in clipa in care inamicul comun se pregatea sa dea bir cu fugitii.

Florin Anghel, ex-presedintele PUR al Consiliului Judetean Prahova, si Romeo Stavarache, inca primarul PUR al Bacaului, erau luni seara la Realitatea TV, intruchiparea acestei tristeti.

Abandonati, din "ratiuni superioare de partid", in bratele celor impotriva carora au luptat pana de curand, invingandu-i, cei doi aratau natiunii doua dintre cele mai ravasite figuri politice ale momentului. In multe privinte asemanatoare, tristetile lor aveau insa si deosebiri.

In timp ce prahoveanul se dovedea, sub incrancenarea optiunii deja asumate, senin si destul de "in controlul" evenimentelor viitoare, in bacauan se banuia, pe langa afisata incredere in sine, ceva din disperarea aproape-inecatului agatat de singura scandura - propriul electorat - ce i-ar putea aduce supravietuirea.

In aceeasi emisiune, Codrut Seres, "purul" candidat al proaspetei uniuni PSD+PUR la functia de viceprim-ministru, definea curvasareala care a buimacit o mare parte dintre colegii sai de partid drept "pragmatism politic".

Sa ne fie cu iertare, dar, daca e vorba de pragmatism, de acesta a dat dovada prahoveanul Anghel, care pare sa fi gasit singura solutie "pragmatica" de a-si pastra statutul de invingator, multumindu-si atat alegatorii, cat si oamenii din partid. Ce se va intampla la Bacau, ramane de vazut.

Daca sustinatorii lui Stavarache vor sti sa aprecieze independenta alesului lor, palma primita de "purii" de la centru va fi teribil de usturatoare. Ca sa nu mai spun ca asemenea intamplari se pot petrece in mai multe judete, unde fostii oameni ai lui Voiculescu se vor hotari sa-si ia viata in propriile maini.