Reprezentantii Eurom Bank au obtinut de la Parchetul din Dijon - prin intermediul unui avocat din Franta - documentele transmise de autoritatile franceze prin care acestea cereau arestarea provizorie a omului de afaceri Sever Muresan inainte ca solicitarea sa fie analizata de Curtea de Apel Bucuresti.

Avocatii bancii au incercat sa se foloseasca de aceste documente pentru a-i convinge pe magistratii din Constanta, care judeca procesul penal intentat lui Muresan in Romania de Eurom Bank, ca fostul actionar principal al Bancii Dacia Felix este vinovat de prabusirea primei banci private romanesti, desi a fost achitat de instanta de fond.

Dupa toate probabilitatile, tot Eurom Bank a transmis, alaltaieri, presei un fax anonim prin care reda o scrisoare a procurorului francez din Dijon, Alexis Ducasse, in care acesta se intreba daca Muresan este protejat cumva in Romania de persoane sus-puse.

Mandatul european de arestare emis pe numele omului de afaceri Sever Muresan a ajuns nu numai la autoritatile romane competente in astfel de situatii, ci si in mainile avocatilor care reprezinta Eurom Bank, urmasa Bancii Dacia Felix, care l-au depus pe masa judecatorilor Tribunalului Constanta, unde se judeca procesul penal intentat lui Muresan in Romania.

Astfel, chiar in momentele in care Curtea de Apel Bucuresti dezbatea, vineri, cererea autoritatilor franceze de a-l aresta provizoriu pe Sever Muresan, magistratii constanteni primeau, la randul lor, o copie a mandatului de arestare, insotit de corespondenta referitoare la acest caz, purtata, saptamana trecuta, intre Birourile Interpol din Franta si Romania.

De asemenea, printre aceste acte se regaseste scrisoarea procurorului general adjunct din Dijon, Alexis Ducasse, catre avocatul francez Francois Honnorat, redata in editia de ieri a ziarului Cotidianul, ceea ce ne indreptateste sa credem ca in spatele faxului anonim remis, ieri, presei, se afla tot Eurom Bank.

Reprezentantul Organizatiei de Aparare a Drepturilor Omului (OADO) care se ocupa de cazul Sever Muresan de peste doi ani, Maria Cazan, ne-a pus la dispozitie, ieri, noi documente si informatii ce atesta cele de mai sus.

Potrivit acesteia, avocatul francez Francois Honnorat reprezinta interesele Eurom Bank, care l-a mandatat sa intervina pe langa autoritatile judiciare din Franta pentru a grabi arestarea si extradarea din Romania a lui Sever Muresan - fost actionar principal la Dacia Felix -, condamnat in aprilie a.c. de Curtea de Apel din Dijon la 18 luni de inchisoare.

“Scrisoarea in care procurorul francez se intreba daca nu cumva Muresan are prieteni sus-pusi care il protejeaza, precum si documentatia prin care s-a cerut arestarea provizorie a acestuia au intrat in posesia avocatului Honnorat, care, la randul sau, le-a transmis catre Eurom Bank.

Avocatii bancii au venit cu documentele la Tribunalul Constanta, unde se judeca, vineri, un nou termen in apelul declarat de Eurom Bank impotriva hotararii prin care Sever Muresan a fost achitat in procesul Dacia Felix.

Folosindu-se de toate aceste acte, ei au incercat sa convinga instanta ca Muresan este cu adevarat vinovat de prabusirea Dacia Felix, aceasta fiind, de fapt, miza intregii povesti”, ne-a declarat Maria Cazan.

Ea sustine ca cercetarile pe care le-a desfasurat, in ultimii doi ani, in dosarul Muresan au dus-o la concluzia ca nu acesta este adevaratul vinovat in scandalul Dacia Felix, ci alte persoane, care controleaza si astazi Eurom Bank.

Reprezentantul OADO a precizat ca procesul pe care Muresan l-a initiat la CEDO impotriva Elvetiei, in urma caruia a fost condamnat la trei ani de inchisoare, a ajuns in faza finala, urmand ca instanta de la Strasbourg sa judece si sa se pronunte asupra cauzei in aceasta toamna.