Astazi, scoala incepe fara cadrele didactice. Boicotarea deschiderii anului scolar preuniversitar este raspunsul dat de federatiile sindicale din invatamant ultimei oferte guvernamentale, chiar daca Guvernul a mai propus aseara tarziu negocieri.

Ieri, la ora 14, a fost organizata videoconferinta cu inspectoratele scolare si directorii, in care toata lumea urma sa vada cum, in prezenta premierului, va fi semnat protocolul cu FSLI, cu "Spiru Haret", FEN si "Alma Mater". Colegiul liderilor din FSLI, convocat de urgenta marti dimineata, a votat cu 75.000 de voturi respingerea propunerii guvernamentale.

Pentru acceptarea acesteia au votat 60.000 de cadre didactice (FSLI reprezinta cea mai mare federatie sindicala din invatamant, avand peste 150.000 de membri). In acelasi timp, conducerile celorlalte trei federatii au decis si ele ca "propunerile de majorare a salariilor sunt nesatisfacatoare".

Purtatoarea de cuvant a guvernului, Despina Neagoe, declara, in jurul orei 15, ca pozitia Guvernului este aceea "de a se gasi o solutie acceptabila, in interesul superior al invatamantului si elevilor".

"Pentru copii si parinti, dar si pentru cadrele didactice, ziua de 15 septembrie trebuie sa ramana o sarbatoare, un reper al respectului pentru scoala si invatatura", a spus purtatorul de cuvant, aratand ca acesta este motivul pentru care, incepand cu ora 17,30, reprezentantii comisiei guvernamentale s-au prezentat in fata sindicatelor cu o noua oferta de negocieri.

La randul sau, MEC a transmis, ieri, dupa ora 15, ultima decizie: scoala incepe oficial astazi, directorii fiind obligati sa asigure festivitatile de deschidere.

Sindicatele organizeaza astazi in Cluj, Salaj, Bihor, Hunedoara mitinguri de protest si raman cu acelasi program de actiuni revendicative: 15 septembrie - boicotarea deschiderii scolii, 5 octombrie - mitinguri de protest in toata tara, 11 octombrie - declansarea grevei generale.

Daniel OANTA - Adevarul