Din aceasta luna, institutiile bancare vor raporta la Centrala Riscurilor Bancare (CRB) a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) si fraudele efectuate de posesorii de carduri. In cadrul CRB va functiona Registrul fraudelor cu carduri.

Institutiile de credit vor raporta informatiile la incalcarea prevederilor contractuale de catre posesorii de carduri de debit sau credit, potrivit regulamentului de functionare a Centralei. Numele persoanelor care au incercat sa infaptuiasca o frauda de acest gen va ramane in Registru o perioada de sapte ani.

Amenzi de pana la 50 milioane de lei

Institutiile bancare vor fi sanctionate cu amenzi de 50 milioane lei in cazul in care nu raporteaza lunar informatiile de risc bancar si cele despre fraudele cu carduri la CRB.

In cazul in care clientul unei banci contesta informatiile inregistrate la CRB pe numele sau, institutia care ii pune la dispozitie respectivele informatii poate solicita, prin intermediul Centralei, documente institutiei bancare ce a raportat informatiile contestate. Cea de-a doua banca este obligata sa ateste informatiile raportate la CRB in maximum o zi bancara.

Pentru fiecare zi de depasire a acestui termen, banca va fi amendata cu cate cinci milioane, dar amenda maxima nu va fi depasi suma de 20 milioane lei.

Nu in ultimul rand, in cazul in care o banca solicita informatii despre o persoana fara a avea acordul acesteia sa verifice acele informatii, respectiva institutie va fi sanctionata cu o amenda intre 5 si 10 milioane lei.