Bancile se intrec sa acorde credite tinerilor studiosi care doresc sa urmeze cursuri de specialitate sau programe postuniversitare in tara sau strainatate. Tinerii care doresc sa urmeze cursuri de specialitate sau programe postuniversitare in tara sau strainatate pot sa apeleze la imprumuturi bancare. Sapte banci ofera credite de studii.

Cei care vor sa plece la studii in strainatate nu trebuie sa-si mai faca probleme ca nu au bani. Nici cei care aleg un program de specializare in tara nu trebuie sa se preocupe ca nu au fonduri suficiente pentru a-si plati studiile. Sapte banci se bat in oferte care de care mai tentante, informeaza site-ul www.ghiseulbancar.ro.

OFERTE. Unele institutii financiare ofera chiar si o perioada de gratie, de maximum doi ani, in care posesorul creditului poate sa se foloseasca de bani, fara sa returneze insa ratele. In general, suma maxima care poate fi imprumutata este de 10.

000 de euro sau echivalentul in lei, iar destinatia creditului este plata taxei de studii si a cheltuielilor de intretinere, iar pentru studiile desfasurate in strainatate si a cheltuielilor cu procurarea de material didactic si de transport.

Este indicat ca cei care sunt interesati de acest tip de imprumut sa consulte toate ofertele bancilor si sa o aleaga pe aceea care li se potriveste cel mai bine.

CREDITE PE UN AN. Banca Comerciala Romana (BCR) acorda credite pentru plata unor forme de scolarizare in lei sau valuta fara avans, pe o perioada de maximum un an. Conditia este ca venitul net lunar al solicitantului sa fie dublul ratei totale lunare (credit plus dobanda). Se iau in calcul veniturile realizate din salarii, pensii, precum si alte venituri care pot fi dovedite cu acte.

Dobanda variabila este de 23,9%/an si dobanda fixa este de 21,9%. Banii sunt trimisi prin virament in contul institutiei de invatamant in tara sau strainatate, insa la solicitarea clientului o parte din suma – maximum un sfert – poate fi acordata prin cec de calatorie, card sau cash pentru acoperirea cheltuielilor de transport si intretinere.

PE CINCI ANI. Banca Romana pentru Dezvoltare – Groupe Societe Generale (BRD) acorda credite solicitantilor care au varste intre 21 si 40 de ani si care au fost admisi in programul de studii postuniversitare al unei universitati romanesti agreate de BRD. Durata de rambursare a creditului este de maximum 5 ani si beneficiaza si de o perioada de gratie de maximum 24 de luni.

Insa este nevoie de maximum trei giranti, parinti sau rude foarte apropiate.

PENTRU MBA. Banca Romaneasca finanteaza studii doar celor admisi la una din formele de scolarizare de tip MBA Intensive sau MBA In Action, programe de studii oferite de catre Scoala de Studii Postuniversitare de Management. Valoarea creditului nu poate depasi 4.250 USD (in cazul MBA Intensive) si 5.950 USD (in cazul MBA In Action).

Perioada pentru care se acorda imprumutul este de maximum 3 ani, cu un an perioada de gratie pentru persoanele admise la MBA Intensive. Este necesar un avans de minimum 15% din valoarea totala a taxelor de scolarizare si de unul sau doi giranti. Rata lunara nu trebuie sa fie mai mare de 50% din venitul net eligibil (venitul net salarial diminuat cu obligatiile de plata lunare).

TAXELE SCOLARE. Cei care nu au bani pentru plata taxelor de scolarizare atat pentru o cursuri universitare, cat si pentru cursuri de perfectionare profesionala, pot lua un credit de la Banc Post. Limita de creditare este de 5.000 dolari sau echivalentul in lei sau euro. Volumul creditului este determinat de capacitatea de rambursare si de garantiile colaterale.

Termen de rambursare este de maximum 36 luni.

BANI PENTRU PREMIANTI. Studentii care au obtinut burse de studii pot lua credite de la Eurom Bank.

Valoarea imprumutului este stabilita astfel incat ratele de platit, respectiv creditul si dobanda, sa reprezinte cel mult 30% din veniturile nete lunare ale solicitantului (ale garantului in cazul studentilor) si ale familiei sale, calculate ca diferenta intre veniturile totale si angajamentele evidentiate in declaratia pe proprie raspundere privind valoarea angajamentelor de plata ale

solicitantului si ale familiei acestuia. Termenul de rambursare este de maximum 3 ani.

PENTRU AMBITIOSI. HVB Bank ofera credite pentru studii celor care au varste peste 25 de ani si un venit minimum de 7,5 milioane lei pe luna, obtinut din mai multe surse. Suma tuturor ratelor trebuie sa nu depaseasca 60% din venitul net lunar al familiei minus cheltuielile lunare. Se poate imprumuta minimum 3.000 de euro, plafonul maxim nefiind limitat. Insa pentru sume care depasesc 15.

000 de euro este necesara ipoteca pe un imobil.