Dezvoltarea sectorului constructiilor, dar si potentialul pe care acesta il are atrag nume importante pe piata romaneasca de profil. Astfel, cel mai mare producator de caramizi din lume, grupul austriac Wienerberger, a deschis, ieri, o fabrica de profil la Gura Ocnitei.

Investitia a fost de 18 milioane de euro, iar noua fabrica va produce intre 90 si 140 de milioane de formate pe an, destinate exclusiv pietei romanesti. "Piata romaneasca a caramizilor este acoperita in proportie de 45 la suta. De asemenea, piata constructiilor rezidentiale noi este scazuta in comparatie cu media europeana.

Deci, piata romaneasca este extraordinara si are potential de crestere", a declarat Wolfgang Reithofer, directorul executiv al concernului Wienerberger, cu ocazia deschiderii fabricii. In acest sens, el a precizat ca grupul austriac are in vedere pentru viitor dezvoltarea a inca doua sau trei unitati de productie suplimentare, prin achizitii sau constructii noi.

"In urmatorii cinci ani, grupul nostru va mai investi inca 60 de milioane de euro pe langa cele 38 de milioane de euro investite pana acum in Romania", a mai spus directorul executiv al grupului. Finantarea investitiei de la Gura Ocnitei a fost asigurata in proportie de 35 la suta, adica aproximativ 2 milioane de euro, de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Prezenta la eveniment, Noreen Doyle, prim-vicepresedinte al BERD, a precizat ca "Romania se afla intr-un proces de crestere rapida, iar prin aceasta actiune BERD intentioneaza sa transmita un semnal principalilor jucatori de pe piata si sa incurajeze si alti potentiali investitori straini pentru a investi in Romania".

Grupul austriac a mai achizitionat in acest an fabrica de caramizi de la Sibiu, care are o capacitate de 24 de milioane de formate pe an. Pentru anul in curs, reprezentantii concernului austriac preconizeaza o cifra de afaceri de 10 milioane de euro pe piata romaneasca.