Tarifele practicate de artistii romani, ca in orice economie de piata, depind de sezon si de eveniment. Nuntile si campaniile electorale sunt cele mai profitabile. Daca pentru campania electorala, multi spun ca nu au fost contactati inca, nuntile sunt, in aceasta perioada, mana cereasca. in ultimii ani, majoritatea artistilor romani negociaza tarifele prin intermediul impresarilor.

Sumele incasate sunt valabile pentru o reprezentatie de o ora. Pentru nunti, insa, unde durata unui recital e mai mare, tarifele cresc semnificativ. Pentru un spectacol de o ora la un eveniment, de pilda o petrecere a unei firme, Bosquito, un nume foarte solicitat "fiindca face atmosfera", cere 1.000 euro. Tariful creste cu cateva sute bune de euro pentru nunti.

Aceeasi suma incaseaza si fetele de la Blondy, numai ca ele fac play-back pentru acesti bani. Amadeus si Nicola incaseaza intre 1.000 si 1.500 euro. Tarifele cresc, indiferent de locatie, in cazul trupelor care canta live, din cauza costurilor pe care le presupune productia show-ului. Foarte apreciati, baietii de la Directia 5, incaseaza in jur de 2.000 euro pentru o cantare de o ora.

Voltaj cere intre 3.000 si 3.500 euro, iar Vama Veche la fel, exclus insa sa-i prinzi la o nunta. Marcel Pavel si Sanda Ladosi, foarte cautati pentru nunti, nu canta nici ei pentru mai putin de 2.000 euro. Un recital Catalin Arabu si Minodora costa intre 1.500-2.500 euro. Loredana incaseaza in jur de 3.000 euro. Muzica lautareasca a lui Nelu Ploiesteanu sau Cornelia Catanga face in jur de 1.

000 euro/ora. "Populara" nu prea mai are cautare, fapt reflectat si in tarifele scazute. Holograf canta pentru minimum 5.000 euro. Aproximativ acelasi onorariu este incasat si de Stefan Banica Jr. la evenimente, nu si la nunti, unde starul refuza sa cante la fel ca Vama, cealalta exceptie.

Cea mai scumpa trupa romaneasca a momentului este O-Zone, care, atunci cand mai apuca sa cante in Romania, nu se prezinta decat pentru minim 10.000 euro pentru un spectacol. Catalin Arabu spune ca e o prostie sa ti se para degradant sa canti la nunti. "Eu cant oriunde sunt chemat, chiar si in campania electorala, indiferent de ce formatiune politica imi cere serviciile.

Ca sa ai succes, trebuie sa fii popular, sa ai caracter si sa stii sa te faci placut. In privinta onorariului, nu pot sa va spun ce bani iau. Este strict personal. Intrebati-i pe altii, multi va vor spune, sa se dea mari. Oricum, nu se castiga deloc rau". La randul ei, Loredana precizeaza ca onorariile nu sunt fixe si se modifica in functie de eveniment, locatie si durata.

"In primul rand, ca sa poti negocia, trebuie ca show-ul sa fie live, fiindca nu poti plati pe cineva care iti canta live la fel ca pe unul care face play-back. Eu cant oriunde sunt chemata, respectata si dorita si unde sunt respectate conditiile pe care le punem eu si orchestra mea. De ce sa nu canti la nunti? Suntem artisti si traim pentru a distra oamenii.

In ceea ce priveste onorariul, nu pot nici confirma, nici infirma suma mentionata de dumnevoasta, din mai multe motive. In primul rand pentru ca Romania nu e inca pregatita pentru astfel de lucruri. Sunt destui care abia asteapta sa faca rau si sa speculeze".