Trei bucuresteni din 100 sunt consumatori de cannabis, 9% recunosc ca primul lucru pe care il fac dimineata e sa consume alcool, iar 47% fumeaza. Acesta este rezultatul unui studiu facut public de Agentia Nationala Antidrog (ANA), a declarat, ieri, chestorul principal Pavel Abraham, presedintele ANA.

Statistica a avut la baza 3500 de persoane, care au fost chestionate despre consumul de tutun, alcool si droguri, iar rezultatul a fost unul negativ, deoarece numarul consumatorilor este in crestere. Astfel, dintre cele 3500 de persoane, 47% au recunoscut ca fumeaza 10-20 de tigari in fiecare zi, iar varsta medie la care s-au apucat de fumat este 16,5 ani.

Aproape 23% au recunoscut ca au avut probleme de sanatate in urma fumatului, iar jumatate dintre cei cu probleme sunt minori. Despre alcool, 83% dintre cele 3500 de persoane au declarat ca au consumat alcool in ultimul an, iar 46% au recunoscut ca s-au imbatat cel putin o data in ultimul an.

9% dintre cei chestionati au raspuns DA atunci cand au fost intrebati daca primul lucru pe care il fac dimineata este sa-si toarne un paharel. Ca sunt sau nu afectati, 90% dintre cei intervievati au spus ca au vazut la televizor cel putin o reclama la alcool. Nici in domeniul cunostintelor despre droguri, bucurestenii nu stau prost.

95% dintre ei au auzit de cannabis, 18% cunosc cel putin un consumator, iar 3% s-au declarat chiar consumatori de cannabis. Dintre consumatorii de cannabis, 1,6% au consumat in ultimele trei luni, iar 0,6% au fumat ultima tigara in ultimele 30 de zile. Nici denumirea ecstasy nu este necunoscuta bucurestenilor.

99% dintre cei intrebati au auzit de comprimatul respectiv, 16% au cunostinte printre consumatori, iar 1% folosesc. Studiul, care urmeaza sa fie dat in intregime publicitatii, a fost realizat de Facultatea de Sociologie din Bucuresti, sub indrumarea CURS.

Totodata, in semestrul I al acestui an, a crescut numarul infractiunilor de trafic si consum de droguri, ceea ce a dus si la marirea numarului de persoane invinuite de Parchete si la cel al persoanelor trimise in judecata. Potrivit unei analize ANA, in prima jumatate a acestui an, politistii au constatat 1125 de infractiuni, fata de numai 735 in aceeasi perioada a anului trecut.

Au fost trimise in judecata 383 de persoane si 206 au fost condamnate de instantele de judecata. In primul semestru al acestui an, nici o persoana nu a fost condamnata la privare de libertate, fata de 53 in perioada similara a anului trecut.