Bilant trist la 15 ani de la primele fisuri in blocul comunist

Celebrarea a 15 ani de la caderea Cortinei de Fier a fost marcata ieri la Budapesta, unde cancelarul german Gerhard Schroeder a amintit rolul jucat de Ungaria in caderea dictaturilor comuniste, anuntind la 10 septembrie 1989 decizia istorica de a deschide granita cu Austria pentru est-germanii care doreau sa ajunga in Vest.

Dar, in ciuda schimbarilor radicale din acesti ani, menite sa stearga prejudiciile aduse de economia planificata, fosta Europa comunista ramine inca saraca, scrie AFP.

Fostii sateliti ai URSS, care s-au debarasat de comunism in doar citeva luni, de la sfirsitul verii pina la inceputul iernii anului 1989, au devenit democratii solide, fiind acum membri ai NATO, alianta militara considerata inamicul lor in timpul razboiului rece.

Cele mai multe din fostele state comuniste au aderat la Uniunea Europeana in luna mai, Bulgaria si Romania urmind sa o faca in 2007, adauga AFP.

Metamorfoza post-comunista cea mai evidenta s-a produs in fosta Republica Democrata Germana (RDG). Gratie celor peste 1.250 de miliarde de euro investite de guvernul federal, suburbiile cenusii au prins culoare, strazile si autostrazile au fost complet refacute si chiar cele mai mici sate au fost dotate cu trotuare noi.

Intre abundenta si somaj

In alte parti ale fostului lagar comunist insa, blocurile degradate, uzinele uriase ramase in paragina sau strazile vechi sint inca la ordinea zilei. Totusi, peste tot in aceste tari au aparut centre comerciale, unele deschise 24 din 24 de ore.

Frustrati de anii de penurie din perioada comunista, oamenii au luat cu asalt aceste locuri, fascinati de promisiunile de bunastare ale societatii de consum, scrie AFP. Strazile au fost invadate la rindul lor de masini straine, in majoritate achizitionate la mina a doua din Europa de vest, in timp ce numarul detinatorilor de telefoane mobile este aproape egal cu al celor din Occident.

Totusi, in pofida existentei unei importante si prospere clase de mijloc, majoritatea celor 100 de milioane de cetateni din Europa de est sint inca nevoiti sa-si calculeze constant cheltuielile. Pensionarii, care o duceau mai bine in timpul comunismului, sint cei mai afectati. Salariul mediu nu depaseste 500 de euro in regiune si este adesea sub acest nivel.

In acelasi timp, costul vietii este inferior celui mediu din UE.

Adesea inspirate de economistii liberali americani, tarile din Europa de est au liberalizat preturile, au suprimat subventiile, au privatizat industria, au reformat sistemele de pensii si sanatate. Schimbarile au facilitat insa imbogatiri dubioase, o coruptie endemica si mai ales un somaj masiv.

Dupa 15 ani de tranzitie, rata oficiala a somajului este una foarte ridicata, cu o medie de 14,3% inregistrata anul trecut in tarile nou intrate in UE si un virf de 19,2% in Polonia.

Economistii apreciaza ca locuitorii Europei de est trebuie sa mai aiba rabdare, ei estimind ca vor fi necesare citeva decenii de eforturi pentru a atinge nivelul mediu de trai din UE.

S-au deschis portile spre libertate

Decizia istorica a Ungariei de a deschide, la 11 septembrie 1989, frontiera cu Austria pentru est-germanii care doreau sa fuga din fosta RDG a dat semnalul caderii Cortinei de Fier si al reunificarii Germaniei. In primele trei zile de la acest anunt, peste 12.000 de refugiati est-germani au trecut frontiera ungara in Trabanturi, trenuri speciale sau autobuze, iar pina in noiembrie, circa 70.

000 de imigranti au tranzitat Ungaria si Austria pentru a pleca din RDG. Regimul est-german a reactionat dur la decizia Budapestei de a-i lasa pe refugiati sa plece spre “orice tara doresc”, calificind-o drept “imixtiune in afacerile interne ale RDG” si “o violare a tratatelor si acordurilor internationale”.

Acest exod in masa a dat stingerea regimului comunistului Erich Honecker si, in acelasi timp, a constituit semnalul prabusirii comunismului in Europa centrala si de est. Zidul Berlinului a cazut doua luni mai tirziu, la 9 noiembrie 1989. O luna mai tirziu, s-a inregistrat si caderea ultimului regim comunist din regiune, in Romania.

Ultimul proces al ucigasilor de la Zidul Berlinului

Patru ofiteri de rang inalt din fosta RDG sint judecati, incepind de ieri, la Berlin, pentru implicarea in moartea a patru persoane care incercasera sa treaca frontiera cu Germania de vest in anii ‘70. Fugarii au pierit in explozia minelor anti-personal cu care era impinzita zona de granita.

Potrivit publicatiei “Der Spiegel”, acesta este ultimul proces intentat unor militari est-germani care asigurau securitatea frontierelor. Ofiterii, cu virste cuprinse intre 63 si 71 de ani, trebuie sa raspunda pentru complicitate la crima si la tentativa de crima.