O data cu preluarea Petrom, compania austriaca poate domina piata romaneasca a petrolului

Consiliul Concurentei urmeaza sa decida daca OMV trebuie sau nu sa renunte la participatia sa de la Rompetrol dupa ce grupul austriac a semnat cu autoritatile romane contractul de privatizare a celeilalte mari companii petroliere, Petrom. OMV detine 25a din actiunile Rompetrol si, prin preluarea controlului la compania de stat, exista riscul abaterii de la principiile concurentei.

Surse din Consiliu afirma ca OMV a trimis la sfirsitul lunii august notificarea ceruta de lege in astfel de cazuri, dar investigatia va dura. Aceleasi surse spun ca reprezentantii Consiliului au solicitat OMV documentatie suplimentara pentru a face o evaluare cit mai exacta a situatiei.

O data cu preluarea Petrom, OMV isi consolideaza pozitia pe piata romaneasca a petrolului, dar se si apropie de ceea ce legislatia concurentei numeste “pozitie dominanta”. Cu alte cuvinte, detinerea unor participatii insemnate la primele doua mari companii petroliere romanesti plaseaza compania austriaca intr-o postura inegala fata de ceilalti competitori.

Regulile concurentei spun ca, in aceasta situatie, compania suspectata ca dobindeste o pozitie dominanta poate fi obligata sa renunte la anumite participatii pentru ca piata sa se echilibreze.

Aici intervine Consiliul Concurentei care, in urma unei notificari cerute de lege, incepe o investigatie la capatul careia, daca documentele arata ca suspiciunea se confirma, poate cere companiei in cauza sa vinda anumite proprietati (active sau pachete de actiuni).

Ce ramine la OMV?

Petrom si OMV nu au explicat deocamdata desprinderile hotarite in AGA de marti. Oficialii companiilor spun ca regulamentele pietei de capital impun minimum 48 de ore de tacere dupa Adunarea Generala. Consiliul Concurentei a cerut informatii suplimentare de la OMV.

Daca membrii institutiei vor ajunge la concluzia ca, o data cu noua achizitie, compania austriaca dobindeste o pozitie dominanta, ei ar putea cere acesteia sa ia masurile care se impun pentru ca tranzactia recent incheiata sa nu vina in contradictie cu Legea concurentei, adica sa renunte la o parte sau la toate actiunile de la Rompetrol.

Rafinariile si distributia

In cazul preluarii Petrom, pentru OMV probleme ar putea aparea la rafinarii si la reteaua de distributie. Cele doua rafinarii care faceau parte din Petrom cind OMV a semnat contractul de privatizare prelucrau mai mult de jumatate din petrolul rafinat in Romania. In acelasi timp, prin pachetul de 25a de la Rompetrol, OMV avea acces la o alta parte importanta din piata rafinariilor.

Cu aceste doua participari, compania austriaca ar avea un cuvint greu de spus pe mai mult de trei sferturi din capacitatea de rafinare a pietei. Situatie similara si in ce priveste segmentul distributiei produselor petroliere. Petrom avea peste 40a din piata, in timp ce ultimele date ale Rompetrol indicau o cota de 20a din distributie.

La recenta Adunare Generala, actionarii au decis sa desprinda din Petrom o rafinarie, Arpechim si jumatate din benzinarii. Hotarirea poate fi privita ca o incercare de crestere a eficientei companiei Petrom, dar si ca o masura preventiva de evitare a pozitiei dominante.

Lidia Truica, Mihaela Balea