Parlamentarii au marcat ieri 140 de ani de la infiintarea Senatului printr-o sedinta comuna festiva, la care au participat presedintele Ion Iliescu si premierul Adrian Nastase si prin vizitarea noului sediu de la Palatul Parlamentului.

MONICA IORDACHE, DANA PICIU

La sedinta solemna, senatorii si deputatii au avut parte si de laude, dar si de o “sapuneala“ din partea sefului statului . Iliescu a spus ca noul statut al Romaniei in plan extern impune o reforma pe masura a clasei politice romanesti si o schimbare de generatie in politica. El a atras atentia ca prestigiul unei institutii se construieste greu, dar se poate pierde usor.

Iliescu a mai spus ca parlamentarii trebuie sa dea dovada de profesionalism, eficienta, autoritate morala si respect fata de cetatean si banul public.

Sa elaboreze legi clare si usor de aplicat, sa aiba o tinuta demna si sa manifeste transparenta si eficienta in activitatea lor, i-a indemnat presedintele. “Datoram cetatenilor o atitudine demna, decenta si modestie.

Actele de coruptie, traficul de influenta, folosirea functiei pentru obtinerea de avantaje sunt incompatibile cu activitatea de senator sau deputat“, a aratat seful statului. El a adaugat ca a venit vremea sa se manifeste “toleranta zero fata de coruptie in politica“.

VIZITA. Dupa sedinta comuna, parlamentarii au vizitat noul sediu al Senatului. Cel mai tare au fost impresionati de sala destinata sedintelor de plen, mult mai spectaculoasa si mai bine dotata decat cea a deputatilor. Plasata intre gradinile interioare ale Palatului Parlamentului, sala este o “simfonie verde“.

Peretii sunt acoperiti cu o marmura bej de Gura Vaii, combinata cu Antigua, adusa din Irak, gri-vernil cu venatura pronuntata verde inchis, care incadreaza imensele usi de nuc. O parte a peretilor este imbracata cu material fonoabsorbant, iar lateralele salii au doua culoare, marcate de coloane de marmura, gradene cu plante ornamentale si panouri de sticla.

Sala este luminata natural prin geamurile mari de pe peretii laterali, dar si prin cupola de sticla verzuie montata pe dantela de alama. Mocheta are o nuanta verde-pal, iar scaunele sunt din piele verde montata pe lemn de nuc, maro inchis. La decor se asorteaza si draperiile verzi.

Pupitrele celor 150 de fotolii sunt dotate cu tehnica ultramoderna, iar in partea din fata a salii au fost instalate monitoare mari pe care vor fi prezentate imagini din sala.

TREI MAINI

Noua sala a Senatului a fost inaugurata ieri cu ocazia implinirii a 140 de ani de la infiintarea acestei institutii. Panglica a fost taiata “la trei maini“ de catre Patriarhul Teoctist, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, si presedintele Camerei Deputatilor, Valer Dorneanu. La inaugurare nu au participat presedintele Iliescu si nici premierul Adrian Nastase.

Senatorii au fost destul de retinuti in a se manifesta la vederea noii sali. “E piele naturala?“, se intreba unul dintre ei. Altii au incercat aparatura electronica, iar unii au ramas cu ochii tinta la tavanul aurit sau la monitoarele de pe pereti. (Dana Piciu)

DOTARI

Cei care vor fi alesi senatori dupa alegerile din aceasta toamna vor beneficia de o serie de descoperiri ale tehnicii moderne, dar si de un mobilier comod si luxos. Fiecare senator are scaunul sau, ergonomic, din piele si pupitrul sau, din lemn masiv. Aparatura de sonorizare este Philips, fiecare pupitru fiind dotat cu microfon si instalatie audio.

La prezidiu, in spatele fotoliului presedintelui Senatului a fost instalat un computer Pentium 4 dotat cu monitor cu plasma. “Este o combinatie intre modern si ceea ce tine de specificul Casei Poporului“, a spus senatorul democrat Maria Petre. (Dana Piciu)