Lista beneficiarilor contractului de securizare a frontierelor se imbogateste pe zi ce trece. Ultimul nume vehiculat in legatura cu contractul este al lui Bodo Hombach, directorul trustului german de presa WAZ. Acesta a fost, inainte de numirea in functia actuala, coordonatorul Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est.

De asemenea, Hombach a fost consilier al cancelarului german Gerhard Schröder (care a participat la semnarea contractului de un miliard de euro cu EADS) si seful campaniei electorale a Partidului Social Democrat din Germania. In aceasta ultima calitate, Hombach a fost implicat intr-un scandal in care a fost acuzat ca ar fi facilitat contributii ilegale de 150.

000 de dolari catre partid, din partea companiei pe care o conducea, Preussag Handel. Pe de alta parte, compania EADS a fost implicata intr-o serie de proiecte ale Pactului de Stabilitate. Reamintim ca semnarea contractului s-a facut fara informarea Comisiei Europene, in cadrul unei intalniri la nivel inalt a sefilor de guvern Schröder si Nastase.

Pe langa numele dezvaluite de Cotidianul, saptamana trecuta, ziaristii de la Evenimentul Zilei si Academia Catavencu, pe baza unui memoriu ale carei surse nu au fost citate, au mai avansat cativa potentiali beneficiari ai contractului. Este vorba de Stefan Masu, fost sef al Lojei masonice de York, respectiv Traian Mihu, directorul Felix Telecom.

Un al treilea este „un anume Ioannu - reprezentantul firmei grecesti Sysware“. Conform memoriului, prin intermediul lui Masu si Ioannu, ar urma sa fie transferat profitul „prin Grecia, Irlanda sau Elvetia“, pentru a fi apoi impartit cu partenerii din MAI. Pe langa personajele citate, alte trei companii ne-au confirmat participarea la proiect.

Fujitsu-Siemens, condusa de Claudiu Florica, fiul generalului Gheorghe Florica, va asigura „toata partea de computere si servere“. UTI Grup, al lui Tiberiu Urdareanu, fiul generalului in rezerva Tiberiu Urdareanu, va realiza sistemele de securitate.

Computerland, firma a lui Nicolae Badea, sotul fiicei fostului general de securitate Ion Dinca „Teleaga“, ar urma sa asigure „servicii IT“. Un alt beneficiar al comisioanelor ar putea fi Ion Tiriac, proprietarul bancii cu acelasi nume. Contractul a fost acordat fara licitatie si fara macar sa se intocmeasca un proiect.

Din cei un miliard de euro, EADS nu ia decat 650 de milioane, restul reprezentand subcontractari, pe care premierul Adrian Nastase le numeste „saibe si piulite“. Ca urmare a grabei de a semna contractul la venirea cancelarului Schröder, Guvernul a incalcat grosolan Legea privind operatiunile de compensare a achizitiilor de armament.

Frontierele sunt securizate pe toata intinderea, chiar si pe cea care va deveni granita interna a UE. Acum un an, Guvernul estima valoarea proiectului la numai 500 de milioane de euro.

Chiar un oficial al EADS, directorul Stefan Zoller a recunoscut cu nonsalanta ca, odata pus la punct sistemul pe care compania il va livra Romaniei, se deschide calea livrarii aceluiasi produs altor natiuni, „la preturi mult mai mici“.