Profesorul universitar Romulus Gidro, cu care “clujeanul Al-Qaida” Matar Khaled a infiintat Universitatea Romano-Araba, face noi dezvaluiri referitoare la activitatea romano-palestinianului.

Intr-un interviu acordat cotidianului Evenimentul Zilei, profesorul Gidro, in prezent prorector al Universitatii “Bogdan Voda”, spune ca Matar a vrut sa joace banii studentilor la Caritas.

Totodata, acesta afirma ca mai multi cetateni arabi au primit vize romanesti pentru ca ar fi fost studenti la universitatea lui Khaled Matar, desi acestia nu dadusera nici macar examen de admitere.

Cind l-ati cunoscut pe Khaled Matar?

Romulus Gidro: In perioada anilor 1980, cind a aparut ca student al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii “Babes-Bolyai”. Din punctul de vedere al studiului era un anonim. Aborda insa cu mult tupeu profesorii, cersind bunavointa la examene.

Prin asta a iesit el in fata. In aceea perioada eu eram asistent universitar si el era student.

Nu este adevarat ca si-a sustinut teza de doctorat, nici nu cred ca s-a inscris, dar cu siguranta nu a sustinut vreo teza de doctorat.

Ati afirmat public ca, din cite credeti dvs., Matar Khaled era omul Securitatii. Pe ce v-ati bazat cind ati spus acest lucru?

Eu nu pot nici sa confirm, nici sa infirm, dar am convingerea ca a colaborat cu fosta Securitate, chiar si cu SRI.

Facea trafic de influenta, schimburi valutare, obtinea vize, avea o inclinatie morbida pentru lucruri care nu sint in conformitate cu legea. Niciodata nici una dintre faptele lui nu a avut vreo consecinta penala.

Chiar unii conationali arabi din Cluj l-au amenintat cu moartea pentru ca “tepuia” pe toata lumea

Credeti ca ar putea fi terorist?

Daca a fost implicat in actele de terorism probabil ca acolo a mirosit ca e rost de ceva bani. Altfel era genul de las si de fricos. Ori era un actor desavirsit, ori este exact ce eu spun.

Cum de ati infiintat Universitatea Romano-Araba?

Un coleg, avocatul Mihai Gogan, a venit prin 1991 cu ideea de a infiinta o universitate privata. In cele din urma am cedat insistentelor lui Gocan si am zis sa incercam, cu conditia clara ca procesul de invatamint sa fie dirijat exclusiv de mine.

Am fost initial patru asociati: eu, Mihai Gocan, Khaled Matar si Habi Rahman, in prezent Jaradat.

Ultimii doi s-au cunoscut tot prin intermediul lui Gocan, care, din pacate, a decedat. Am infiintat facultatea sub forma de societate comerciala. Eram doi romani si doi arabi, si eu am avut ideea, total nefericita de a boteza universitatea romano-araba. Imediat am auzit ca eram platiti in aur si ca am fi cumparati de arabi.

Khaled nu avea nici un rol in cadrul Universitatii Romano-Arabe, facea numai prostii si nici nu se pricepea. Aceasta universitate era condusa de mine si de Habi Jaradat.

A vrut sa joace banii studentilor la Caritas.

Cu ce se ocupa Matar Khaled?

Avea firmele lui. Nu stiu exact cu se ocupa, dar facea tot felul de mici afaceri. La un moment dat a vrut sa faca ceva de anvergura.

Era la mare moda Caritas-ul si a venit cu ideea sa luam bani din taxele studentilor sa-i punem la Caritas si sa-i inmultim de opt ori, dupa care sa scoatem banii, sa punem inapoi cit am luat si restul sa-I impartim intre noi.

Am crezut, la inceput, ca este o gluma, dupa care am refuzat categoric, lucru care nu i-a placut. Pe ascuns insa a inceput sa foloseasca banii din universitate. Am aflat intimplator si am avut prima discutie ferma. Atunci raporturile noastre oarecum neutre s-au incheiat si au inceput cele belicoase.

Ce stiti despre scoala de pilotaj?

Nici eu, nici Habi Jaradat nu am facut vreun demers de acest fel. Nu m-ar mira insa sa apara pe undeva o cerere semnata de Khaled Matar cu antetul universitatii.

Stiti de ce? In toamna lui 1993 am solicitat sprijinul Serviciului de Pasapoarte pentru ca Matar dorea sa aduca studenti straini la Universitatea Romano-Araba. Niciodata insa nu am avut in universitate, oficial, vreun un student arab.

Singurul strain a fost un cetatean roman stabilit in Austria, care a facut primii doi ani la noi. Si totusi, in toamna lui 1993 am aflat ca am avea un student arab. Am verificat la Serviciul Pasapoarte si am gasit acolo sase adeverinte cu antetul Universitatii Romano-Arabe din care rezulta ca beneficiarii ar fi studentii nostri.

Toti erau arabi?

Da, asa imi aduc aminte. Dar in registrele noastre nu apareau, admitere nu au dat si nu au fost inmatriculati ca studenti. Toate aceste adeverinte au fost semnate de Khaled, fara stirea mea sau a lui Habi Jaradat. Khaled avea intrare la Pasapoarte, dovada ca, la o ora dupa ce eu am fost acolo, el a aflat si mi-a transmis sa-l pup undeva.

Se baza el pe ceva pentru ca, in mod normal, pe mine m-ar fi speriat o astfel de situatie. I-am chemat pe cei de la Pasapoarte si pe seful lor Popa, care ulterior a fost dat afara. Nu s-a intimplat nimic. Cit despre beneficiarii adeverintelor, ei se aflau atunci pe teritoriul Romaniei. Cu ce se ocupau, asta nu pot sa stiu.

De aceea nu m-ar mira sa fi folosit o hirtie cu antet si pentru scoala de pilotaj.