Liderii Aliantei D.A. aplica "tactici de gherila electorala impotriva PSD", sustine Cotidianul, pe motiv ca acestia nu fac public numele persoanei alese sa ocupe functia de premier. Evenimentul zilei crede ca Stolojan si Basescu au de infruntat o situatie delicata, in timp ce Romania Libera afirma ca cei doi vor sa tina PSD in ceata.

Tactici de gherila electorala impotriva PSD

„Domnul Stolojan este pentru electorat, iar eu pentru Nastase si Geoana; nu avem nevoie de un partid pentru Nastase si Geoana, sunt suficient eu“, a declarat, ieri, liderul PD, Traian Basescu, intr-o conferinta de presa menita sa oficializeze echipa si metodele de campanie ale Aliantei.

Metafora lui Basescu inseamna, in traducere, ca liderul PD va fi la timona campaniei Aliantei in primul rand ca purtator de mesaj din partea Aliantei, pe picior de egalitate cu candidatul Aliantei la prezidentiale, liderul PNL, Theodor Stolojan. In plus, el va coordona intreaga echipa de campanie, inclusiv mesajele catre mass-media.

Anuntul oficial privind desemnarea lui Basescu l-a facut chiar Stolojan, care l-a prezentat ca „un foarte bun organizator, serios, competent, un om care isi duce pana la capat munca pentru indeplinirea obiectivelor“, in timp ce Basescu a amintit de cele trei campanii in care a fost direct implicat in cariera sa politica, toate finalizate pozitiv.

Obiectivele pe care le-au prezentat cei doi lideri, enuntate deja de Basescu, sunt castigarea alegerilor parlamentare cu 51% si castigarea alegerilor prezidentiale de catre Theodor Stolojan, aprecierea lui Basescu fiind ca cine va castiga parlamentarele va da si viitorul presedinte, ceea ce ar exclude varianta coabitarii.

In esenta, Alianta isi rezerva dreptul de a-si mentine secreta strategia de campanie, dar tehnicile sugerate sunt cele de contraatac. Programul electoral al Aliantei a fost adoptat, el se afla in mainile copresedintilor. „Il vom prezenta astfel incat sa nu poata fi utilizat impotriva noastra.

Daca interesul nostru de a ne adresa electoratului va fi sa discutam azi despre agricultura, in mod categoric vom gasi solutii ca PSD sa nu umple televiziunile criticand programele de turism ale Aliantei. Initiativa prezentarii programelor noastre sa ne apartina si sa nu fie bruiata de PSD“, a explicat Basescu.

Mai mult, liderul PD a sugerat ca toate declaratiile facute pana acum de Alianta au fost mici diversiuni, astfel incat PSD sa cada in capcana. Si asta dupa ce PSD insusi, dupa cum a prezentat lucrurile Basescu, ar fi incercat sa intinda capcane Aliantei, in care liderii acesteia din urma cred ca PSD a cazut singur. (Mihaela Ganet)

Articolul complet

Basescu vrea sa tina PSD in ceata

Traian Basescu a evitat ieri sa spuna daca va fi sau nu premierul Aliantei D.A. aratand ca lamurirea problemei anuntarii primului ministru ar "linisti" PSD. Intrebat daca exclude total varianta numirii sale ca premier intr-un viitor guvern PNL-PD, Basescu a raspuns: "Vom lua deciziile care trebuie luate la momentul potrivit". "A clarifica acest lucru inseamna a lasa PSD-ul linistit.

Eu vreau sa stea nelinistit", a completat razand Basescu. Potrivit liderului democrat, persoana care va ocupa postul de prim-ministru a fost stabilita de o luna de zile. Numele cele mai vehiculate au fost cele ale lui Adrian Videanu si Calin Popescu-Tariceanu.

Ulterior, Adrian Nastase a afirmat ca Alianta are un plan secret potrivit caruia postul de premier ar urma sa-i fie rezervat lui Traian Basescu.

Premierul Aliantei va fi anuntat "la momentul potrivit". Adica "atunci cand va fi in avantajul Aliantei si dupa ce Mircea Geoana va fi dezbracat si aratat ca, asa cum n-a fost bun de primar general, nu va fi bun nici ca premier". ( R. Georgescu)

Articolul complet

Stolojan se va ocupa de electorat, iar eu de Nastase

Liderul PD Traian Basescu s-a infatisat ieri in fata presei, in noua sa calitate de sef al campaniei electorale a Aliantei si a candidatului la presedintie Theodor Stolojan.

Pentru a explica tactica legata de lansarea programului de guvernare, a candidatului pentru functia de premier, Basescu a apelat la o metafora plastica: “Noi nu o sa ne scarpinam daca PSD are paduchi”. Cu alte cuvinte, Alianta nu va raspunde la “diversiunile puse la cale de PSD”, “capcane intinse Aliantei”.

La acest capitol, Basescu a dat ca exemplu desemnarea lui Geoana pentru functia de prim-ministru, lucru prin care PSD s-ar fi asteptat ca Alianta sa raspunda cu oferta sa de premier. “O sa anuntam premierul la momentul potrivit”, a insistat Basescu, dupa care a sustinut ca el si Stolojan stiu deja cine va fi acesta.

O alta capcana PSD, in opinia lui Basescu, este si programul de guvernare, care a fost lansat tocmai pentru a provoca Alianta sa-si devoaleze oferta electorala. In plus, intrebat despre numarul demnitarilor din viitorul cabinet al Aliantei, Basescu a precizat ca acesta va fi alcatuit din circa sapte-opt ministri.

Cu toate astea, Basescu si Stolojan au de rezolvat o problema foarte delicata. Se stie deja ca aripa Patriciu din PNL face presiuni intense ca premierul sa nu fie anuntat pina la alegeri, atunci cind liberalii vor putea sa obtina portofoliul in virtutea protocolului cu PD.

Acest aspect ii tine blocati pe cei doi parteneri de Alianta pentru a lansa candidatul la functia de premier in campania electorala. (Alina Mihai)

Articolul complet