Comentand atat ideea embargoului politic, diplomatic, dar si economic al Ucrainei cat si cererea de retragere a ambasadorului roman la Kiev, secretarul de stat in MAE, Bogdan Aurescu, responsabil al Romaniei la negocierile cu Ucraina si insarcinat special la Curtea Internationala de Justitiei considera ca exista o anumita confuzie privind aceste masuri.

Ambasadorul Romaniei in Ucraina a fost deja rechemat la Bucuresti pentru consultari, o prima forma de avertisment diplomatic in cazurile unor neintelegeri intre doua Guverne.

Retragerea acestuia reprezinta insa o masura cu un caracter simbolic foarte dur. O masura care se adopta in momentul in care se constata ca dialogul nu mai poate duce la nici un rezultat si cele doua tari se afla aproape de un conflict deschis, de ruperea relatiilor.

Ambasadorul roman a fost mentinut la post insa atat pentru delicatetea situatiei, Romania fiind o adepta a dialogului diplomatic, cat si pentru a contracara pozitiile administratiei ucrainene, neconcorde cu realitatea, afirma Aurescu.

Noi mentinem permanent deschisa calea negocierilor, folosindu-ne insa si de instrumentele si organismele internationale, ne-a mai declarat Aurescu.

Spre exemplu, la Viena, are loc reuniunea Grupului de lucru permanent al Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea (ICPDR) si pe 21, la Geneva, are loc reuniune ad-hoc de urgenta, a celor mai importante foruri europene in domeniul protectiei mediului, pentru a analiza impactul pe care il va avea canalul Bastroe asupra ecosistemului Delta Dunarii.

In ce priveste comisia de ancheta, atat Romania, cat si Ucraina si-au desemnat expertii urmand sa cada de comun acord pentru alegerea presedintelui acesteia.

Bogdan Aurescu considera ca diplomatia romana si-a facut datoria, inca de la primele momente ale avizarii sale asupra constructiei canalului Bastroe, chiar daca nu a facut-o cu surle si trambite, ci prin metode specifice diplomatiei. Demersurile diplomatice au avut loc, spune Aurescu, care respinge transformarea acestei probleme intr-un subiect de can-can electoral.

Reprezentantul MAE solicita mai multa responsabilitate in acest caz care tine de interesul national al Romaniei. In ce priveste sanctionarea economica a Ucrainei, Bogdan Aurescu ne-a informat ca Uniunea Europeana a luat in calcul posibilitatea de suspendare a ajutoarelor economice acordate Ucrainei datorita nerespectarii de catre aceasta a conventiilor europene in cazul Bastroe.

Obligati sa explice

Printre principalele subiecte abordate in cadrul sedintei extraordinare a Comisiei Internationale pentru protectia Dunarii, care se incheie astazi, la Viena, se afla si consecintele negative ale continuarii de catre Ucraina a lucrarilor la Canalul de navigatie Bastroe.

Acesta este rezultatul demersurilor constante ale Guvernului roman, Bucurestiul solicitand in nenumarate randuri efectuarea unui studiu de impact asupra consecintelor constructiei.

Ca urmare a acestui fapt, Ucraina a fost nevoita sa prezinte la Viena proiectul sau de refacere a Canalului navigabil "Dunare– Marea Neagra", precum si varianta de rezolvare a problemelor ecologice, a anuntat ambasadorul cu misiuni speciale al MAE ucrainean, Natalia Zarudnaia.

Ministrul de externe Mircea Geoana a declarat ca informatiile transmise de Ucraina sunt partiale si reprezinta un punct de vedere unilateral.

"Ucraina este acum pasibila de sanctiuni grave. Ucraina este membra a Comunitatii Europene, cu drepturi si obligatii depline, ceea ce inseamna ca presiunile europene vor avea efectele scontate", a explicat Geoana.